Играчките на малчуганите по света

Имате ли деца? А купувате ли им постоянно нови и нови вещи?

<p>Ная от Никарагуа</p>

Ная от Никарагуа

Все по-често по улицата виждаме деца със смартфони. Деца с маркови дрешки. Деца, които получават всичко на тепсия и просто знаят: поискат ли нещо, то става тяхно.

Това решение е на техните родители и олицетворява неспособността им да преценят трезво ситуацията. И нежеланието им да обяснят на децата си защо са по-добри от своите съученици, дори когато нямат по-хубави вещи от тях.

Все пак много по-лесно за една изнервена майка или един зает баща да купи. Да даде пари и самочувствие на детето си. Изкуствено самочувствие; въздух под налягане, както се казва. Но все пак - някакво.

За съжаление, други семейства просто не могат да избират дали да приложат възпитателните си методи, или да се поддадат на изкушението да купят щастието на детето си с пари. Те нямат пари.

Италианският фотограф Габриеле Галимберти също се интересува от стандарта на децата, и то в световен мащаб. За да реализира своя проект "Toy Stories” (заигравка с името на филма "Toy Story”- "Играта на играчките”), той обикаля различни кътчета по света в рамките на 18 месеца. Творецът има за цел да снима различни момченца и момиченца с техните най-скъпи вещи - играчките им.

Галимберти от една страна обобщава колко очарователно е да бъдеш безгрижно дете. "На тяхната възраст, всички в общи линии са еднакви; всички искат да си играят”. Ала пособията за игра варират в различните държави, както можем да видим и на неговите снимки. Галимберти открива красноречиви разлики между малчуганите.

Играчките на малчуганите по светаМауди от Замбия и Стела от Италия

Фотографът скъсявал дистанцията с всяко дете чрез игри преди да го снима. Децата в по-богатите страни били с ясно изразено собственическо чувство към играчките си и трябвало да мине време, преди да му позволят да ги пипа. В бедните държави малчуганите били много по-приятелски настроени, въпреки че имали само по две-три играчки.

Габриеле Галимберти открил и някои прилики. Всички деца възприемали играчките си като естествено допълнение на средата, в която живеят. Това обуславяло и техните предпочитания - любимите играчки на децата били тясно свързани с ежедневието на семейството, както и икономическото му състояние.

Играчките на малчуганите по светаТангавизи от Кения и Давид от Малта

"Toy Stories” не е само фото проект. Тази серия от снимки е своеобразно антропологично проучване за възприятията на децата по света. И, надяваме се, снимките от галерията ни ще изплуват в съзнанието ви следващия път, когато се почувствате длъжни да угодите на детето си. Или виновни, че не сте го направили.

Ако тази статия ви харесва, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 18.03.2013|13:58
много е жалко как някои деца се презадоволяват и нищо не оценят , а други мечтаят за едно но рядко успяват да го имта
10
Не е посочен 15.03.2013|19:58
Толкова са сладки всички, а и за повечето май скъпите играчки не са чак толкова важни, тъй като всички деца имат огромно въображение.
9
Не е посочен 15.03.2013|17:27
Има деца от бедни държави, които буквално си играят с каквото намерят...колко тъжно детство.
8
Не е посочен 15.03.2013|17:25
Играчките определено говорят много за социалния статус на семейството, както и за положението в самата държава и не на последно място интересите на детето.
7
Не е посочен 15.03.2013|17:17
По-важното е как ще е възпитано едно дете. Дори да няма много играчки, а само една, то ще знае да я цени и пази много повече от това, което има 5 такива.
6
Не е посочен 15.03.2013|17:17
И аз като малка нямах чак толкова много играчки. Имах една любима кукла на Сънчо, която влачех навсякъде докато не се разпадна тотално :)
5
Не е посочен 15.03.2013|17:16
Така е. Някой хора от малки получават това, което искат, а друго цял живот се борят за него.
4
Не е посочен 15.03.2013|17:16
Това наистина е един уникален проект, който трябва да накара да се замислят, всички ония родителите, които са свикнали да угаждат на децата си, и всички нас за това, в какъв свят живеем!
3
Не е посочен 15.03.2013|17:12
ангавизи от Кения и Давид от Малта - Шокираща разлика@!
2
Не е посочен 15.03.2013|17:02
Чива от Малави .... много тъжна снимка ... ужасно е .
1
Не е посочен 15.03.2013|16:57
За съжаление, други семейства просто не могат да избират дали да приложат възпитателните си методи, или да се поддадат на изкушението да купят щастието на детето си с пари. Те нямат пари.Коко тъжно
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay