Как детето ще превърне хаоса в ред?

Факт – да се поддържа изрядна чистота в дом с деца, не е невъзможна мисия. Просто ви трябва добра организация. Или притъпени сензори за "бъркотия"

Как детето ще превърне хаоса в ред?

Светът на детето трябва да е жив. Точно поради тази причина то не може да живее сред вещи, подредени "под конец". Когато е на възраст под 3 години, е в сферата на добрите фантазии да изисквате от него да спазва строги порядки и всяка играчка да има свое място.

Това, разбира се, не означава да се примиряваме с вечно присъстващите по пода миниатюрни парчета конструктор, топченца от мозайка или части от пъзел. Но не можем да бъдем изискващи, а още по-малко да налагаме наказания, заради неприбраните кукли или колички. Затова най-добрата тактика на действие е... превенцията.

Не можем да очакваме мъниците да се сещат сами за това, че стаята им е супер разхвърляна, нито пък да я подреждат с желание. Точно затова, още докато играем съвместно с човечето на около годинка, винаги прибираме рингчетата, преди да извадим кубчетата. Слагаме частите от пъзела в кутията и тогава завиваме куклата или вадим количката с дистанционно. Ако тези модели се запаметят в главата на детето, впоследствие то ще ги прилага от само себе си.

От нас се иска и да осигурим нужните кутии или да обозначим местата за прибиране. Можем да го направим и под формата на игра, включвайки детето в нея. Избираме заедно място за леглото на куклата Мария. И после се грижим тя винаги да си ляга, щом малките ръчички спрат да играят с нея.

Може заедно да изработите кутии за различните играчки, използвайки ненужни кашони, стикери и опаковъчна хартия. Принт на топки за кутията, в която ще се съхраняват топки. Стикери на различни марки автомобили за кашончето за колички и мотори и т.н. Когато детето участва в създаването на забавните "мебели", ще прибира с по-голямо желание.

Не забравяйте, че колкото по-малко е детето, толкова по-точни трябва да са вашите инструкции, за да може работата да бъде свършена максимално добре. Например "Прибери жълтата топка в синия кашон". Процесът трябва да е опростен, за да може детето да следва стъпките и да направи нещата както трябва. Така самото то няма да се чувства объркано.

Добре е, ако става въпрос за вече 4-5-годишно дете, което може да използва метла, да не очаквате, че ще се досети да я вземе само. Дайте му я и покажете какво се иска от него. Най-лесно е да предложите новата дейност под формата на игра.

Ако сте творили заедно (рисували с бои, моделирали с глина и др.), включете се активно в прибирането на материалите, защото иначе рискувате бъркотия, най-вече заради несръчността на малките.

И все пак... и най-послушните деца понякога отказват да приведат хаоса в ред. Тогава имате два варианта – или използвате старата хитрост с получаване на награда (било то излизане навън или желано лакомство), или просто прилагате посочения в началото трик "притъпяване на сензорите за бъркотия".

Разбира се, можете да превърнете прибирането в състезание, но не забравяйте, че и вие трябва да участвате. Да видим за 5 минути кой ще прибере повече играчки – ти или мама? "Благородно" го оставете да спечели битката. Ще мине време, преди да започне да прозира хитростта, която мама използва в този случай.

За да бъдат всички щастливи, не очаквайте прекалено много, не наказвайте заради така създадения хаос и се постарайте да хвалите дори и най-малките опити от страна на детето стаята му да изглежда в ред.

При тежки случаи на системна бъркотия и хаос:

Мисия номер едно в живота на всяка майка – да научи детето да оставя поне по една пътека в средата на стаята, незасипана с играчки, по която да може да се стигне до леглото му.

За още материали на тема "Деца и родители" станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 03.01.2014|17:36
От малки трябва да се учат да бъдат подредени.
17
Не е посочен 30.12.2013|17:36
Трябва да се занимаваме с децата и да им помагаме, за да се научат.
16
Не е посочен 27.12.2013|16:56
И ние правим така, научи се сам да си прибира играчките преди да пръсне другите.
15
Не е посочен 21.12.2013|15:07
Малко трудно от едно малко дете да искаме да си подрежда стаята. Важно е с времето да му създадем този навик.
14
Не е посочен 21.12.2013|13:09
И аз така правя и определено за сега има ефект, дори са започна да си събира играчките преди да пръсне други о земята, но има и моменти в които ми се смее и ме гледа как сама ги прибирам или ми се катери по гърба и започва да ми се глези, но като цяло сам започна. Децата трябва да се учат от малки.
13
Не е посочен 20.12.2013|18:50
Да, просто няма начин .
12
Не е посочен 20.12.2013|18:41
Няма как да стане това .
11
Не е посочен 20.12.2013|17:47
Грешка е, защото това част от възпитанието.
10
Не е посочен 20.12.2013|17:46
Под формата на игра наистина е добра идея.
9
Не е посочен 20.12.2013|17:28
Добри съвети, много родители правят грешката да не насърчават децата си да прибират бъркотията след себе си, което е грешка.
8
Не е посочен 20.12.2013|16:53
Много полезни съвети как да насърчим детето да поддържа подредено и най-вече да се включва в дейността по събирането, почистването. Всичко все пак е въпрос на възпитание и докато са малки трябва да се моделират.
7
Не е посочен 20.12.2013|16:26
Всичко е въпрос на възпитание. Трябва у детето да се създават такива навици.
6
Не е посочен 20.12.2013|14:52
Ами така е,да си разхвърлят,тогава играта е по-сладка.
5
Не е посочен 20.12.2013|14:51
Не бива да сме педантични,децата са си деца...има времне да възприемат навици.
4
Не е посочен 20.12.2013|14:19
да мизерстват тогава :Р
3
Не е посочен 20.12.2013|14:03
Вече не сме толкова на тема играчки, защото попораснахме, но хаосът и бъркотията в стаята си остава. Децата трябва да бъдат приучвани от малки да поддържат стаята си чиста и подредена, защото после в тинейджърските години ще е много по-трудно да ги накараме да подредят и почистят.
2
Не е посочен 20.12.2013|13:48
от статията стигнах до извода НИКОГА да не се играе с повече от 1 играчка,ако искате да е подредено! :)
1
Не е посочен 20.12.2013|13:32
Честно да си призная, много са ми странни деца, които играят по конец, то прибира, то седне поиграе,стане прибере го... пфф ;) моето дете като играе,игра ама юнашката после прилича на бойно поле :D
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay