Люлеене и приспивни песни за едно спокойно бебе

Близостта на майката и бебето е ключът към сладкия сън

Люлеене и приспивни песни за едно спокойно бебе

Някога бебетата са спели или в кошчета, залюлявани с крак, или в люлки, които са били закачени с ремъци. Дойките и майките знаели, че бебетата са свикнали с "водното” люлеене в майчиния корем и така по-лесно се успокояват и по-добре спят.

Люлеенето се придружавало от нежна, тананикана в неговия ритъм, приспивна песен. Но нашето съвремие и техниката настаниха бебетата в малки неподвижни легла. Различни специалисти и педиатри не препоръчваха да се вземат бебетата на ръце, за да не се разглезят, затова много от съвременните новородени не знаят нито що е люлеене, нито що е люлка, нито що е приспивна песен.

Колко жалко! Да люлеете своето бебе, удобно настанени на дивана или седнали в люлеещ се стол, не само че не изгражда труден характер у бебето, а напротив, помага му да придобие вътрешно спокойствие, което е много ценно.

Каква представа искаме да създадем у новороденото за света, в който то се е озовало? Дали за един бездушен свят, в който те оставят сам да се справяш с проблемите си, или за свят на топлина и сърдечност, в който нежни ръце те прегръщат.

Днес вече някои учени започват да доказват, че тесните телесни контакти между майката и детето имат не само психологичен, но и биологичен ефект. При еднакво хранени новородени мишлета например синтезът на протеините се извършва по-добре, ако майката ги е облизвала.

Вашето бебе има колики? То плаче и вие не разбирате защо? Ако майчиният инстинкт и здравият разум ви карат да го вземете на ръце и да го люлеете нежно, не се колебайте. Притиснете го към сърцето си и му пейте нежна, кротка песен от вашето собствено детство, или просто си тананикайте. За него няма по-голямо удоволствие.

Вашето бебе трудно заспива, така ли? Всяка вечер се мъчите да го приспите? То тогава седнете до леглото му, леко сложете ръката си върху него, тихичко запейте отначало в такт с дишането му и постепенно забавяйте темпото. Не спирайте да пеете, само защото не знаете думите на приспивни песни. Най–хубавата песен ще бъде онази, която вие сама ще измислите, с ваши собствени думи, които успокояват детето: мама, татко, неговото име, кученце, котенце и т.н.

Ще успокоите детето и ще създадете ведра атмосфера, само ако вие самите не сте напрегнати. Безсмислено е да се преструвате на спокойна, ако часът е три призори и по-скоро изпитвате желание да го затворите в гардероба и да се върнете, за да си доспите!

В първите месеци бебето е в пряк контакт с вашите истински чувства: то ще усети вашето вътрешно напрежение и нетърпение по-бързо да приключите. Затова, ако не сте в настроение да сте ласкави и нежни, по-добре е да оставите детето в леглото му с биберон или да повикате таткото на помощ, отколкото да му предадете допълнителна доза нервност.

За още статии на тема "Деца и родители" станете част от Jenite.bg във Facebook!

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 17.04.2014|11:55
И аз бих пял песнички на моето дете :)
10
Не е посочен 17.04.2014|08:12
Съветите ще са от полза.
9
Не е посочен 16.04.2014|16:07
Люлеенето може да бъде най-голямата ви грешка, особено ако е на ръце, защото бебенцата свикват и научите ли ги така, след това до година и нещо може би две и обед и вечер ще се наложи да люшкате, За мен най-добре е детенцето да се оставя в леглото и само да заспива. Песнички или някаква играчка не е лоша идея, по този начин се научава да спи на шум и след това няма да имате проблеми, ако пътувате и на него му се спи.
8
Не е посочен 16.04.2014|16:07
Много добри съвети, трябва да подхождаме с внимание към детето.
7
Не е посочен 16.04.2014|15:05
Много интересни неща има в тази статия .
6
Не е посочен 16.04.2014|12:55
Спомням си точно по време на колики, как се успокояваше моето дете като гушках.
5
Не е посочен 16.04.2014|12:34
наистина това е важно
4
Не е посочен 16.04.2014|11:31
Много добре звучи :)
3
Не е посочен 16.04.2014|10:47
Много е важен контакта на майката с бебето и не е вярно, че когато бебето се носи на ръце се разглезва, така то се чувства по-сигурно и спокойно и плаче много по-малко.
2
Не е посочен 15.04.2014|17:30
Много добра и полезна статия, дори и някои възрастни се успокояват по този начин, като имат такъв тик да се люлеят.
1
Не е посочен 15.04.2014|17:27
Страхотна статия .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay