Традиции при посрещането на новородено по света

Разберете как посрещат новородените бебета в различните страни по света

Традиции при посрещането на новородено по света

В различните краища на света съществуват различни традиции. Всеки народ има свои начини да почете дадено събитие, като най-често те са свързани с ритуали за късмет и щастлив живот.

Например, що се отнася до сватбата като ритуал на свързване на двама души, които се обичат и искат да прекарат живота си свързани пред Бог, еврейското общество е известно с традицията да се чупи чаша в самия край на церемонията. При нас, българите, обичаите, свързани с този щастлив ден за всяка двойка, са многобройни. Един от най-разпространените е този, свързан с разчупването на погачата, който показва кой ще командва в къщата.

Днес обаче ще пренебрегнем обичаите около сватбите, за да ви запознаем с няколко традиции, които отново са свързани с двама души, които се обичат. Само че тук се намесва и трети човек - детето им.

В различните страни може да се натъкнете на коренно различни и често странни обичаи, свързани с посрещането на новородено бебе в семейството. Ние решихме да съберем някои от най-интересните сред тях, за да разберете какво правят датчаните, ямайците и още куп други народи, когато става въпрос за децата им.

Запазване на пъпната връв на бебето в дървена кутия

Когато бебето се сдобие с повече коса, голяма част от родителите запазват кичур от нея. Някои пък съхраняват първите обувки или правят отливки на малките крачета. Майките в Япония обаче ценят пъпната връв.

Когато се роди бебче в японска болница, акушерката опакова пъпната връв на бебето в дървена кутия, в която може да има и малка кукла, облечена в кимоно, което в последствие може да бъде свалено и в него да бъде поставена пъпната връв. Обичаят се прави, защото се вярва, че по този начин майката ще запази положителна връзка с детето си завинаги. Обикновено кутията се предоставя на родителите при изписването с пожелания за здраве и късмет.

Седмица след като се роди детето, родителите и техните близки организират специална церемония, наречена Oshichiya, при която детето получава името си. Това се извършва на домашен будистки олтар - Butsudan.

Следобедна дрямка на минусови температури

Традиции при посрещането на новородено по света


Бихте ли извели бебето си или малкото си дете навън, ако температурите са под нулата? Повечето родители в скандинавските страни въобще няма да се замислят върху този въпрос. За тях това е част от ежедневието им. Всичко се дължи на вярването, че студеният въздух действа положително на децата им, особено докато спят или се хранят.

Датските и шведските бебета прекарват следобедната си дрямка на балкона или на двора, докато родителите им отделят време за себе си. Повечето дневни центрове за грижи на децата в Швеция извеждат децата навън да играят или да поспят при температури от минус пет градуса.

Теорията, на която се крепи тази традиция, е че децата, изложени на чист въздух, без значение дали през лятото или зимата, са по-малко застрашени от настинки и други болести. Иначе казано - това, което ние наричаме каляване. Родителите смятат, че прекарването на деня в стая с 30 други деца не влияе добре на отрочето им.

Датският национален съвет по здравеопазване също препоръчва практиката. Някои компании дори са изобретили аларми, които да подсещат родителите кога да извеждат децата си.

Всяко новородено бебе получава кутия с неща от първа необходимост

Традиции при посрещането на новородено по света


Има поговорка, че "Всяко бебе идва с хляб под мишница." Е, във Финландия бебетата идват с кутия!

Вече 75 години бъдещите майки във Финландия получават кутия от държавата. Тя съдържа комплект от дрехи, чаршафи и играчки, от които се нуждае всяко новородено бебе.

Майките имат право на избор между това да вземат кутията или да получат безвъзмездни средства на стойност 140 евро. 95% от тях избират кутията, тъй като съдържанието й струва много повече от еднократната помощ.

Първоначално тази традиция е създадена за семейства с ниски доходи. През 1949 година обаче става достъпна за всички бъдещи родители. И досега това е неизменна част от родителските права и знак, че без значение от какво семейство произлиза бебето, ще има равен старт с всички останали.

Голямо разтърсване за малкото бебе

Традиции при посрещането на новородено по света


В съвременен Египет оцеляването и числото седем са неразривно свързани. Защото тъкмо на седмия ден съществуването на новороденото бебе е официално признато пред света на церемония по кръщаването му, наречена Sebooh.

Според традицията, майката слага бебето, което е облечено в бяла роба, в голямо сито и внимателно го разтърсва, за да му помогне да свикне с капризите на живота. След това детето се поставя върху одеяло на земята, а върху гърдите му бива поставен нож, който да го пази от злите духове.

В същото време гостите на церемонията разпръскват зърна, злато и подаръци около него - символи на изобилието на живота, което да се предаде на детето. Майката прави седем стъпки встрани над тялото на бебето, за да спре злите духове, докато изрича заклинания, чрез които то винаги да я слуша.

Следва шествие, което води майката със запалени светлини и тамян. Пеейки, децата и гостите на церемонията следват майката, за да благословят дома на семейството и неговите обитатели.

По време на церемонията Sebooh името на детето може да бъде избрано чрез запалването на няколко свещи. Всяка от тях се именува по различен начин в началото на ритуала и тази, която гори най-дълго, определя името на бебето.

Бебето само избира пътя си


Традиции при посрещането на новородено по света


Когато бебето получи първото си зъбче, родителите в Армения празнуват церемония, наречена Agra Hadig, популярна и у нас като прощъпулник. Детето се поставя на пода, заобиколено от символични предмети, като например стетоскоп, шпатула или книга. Тогава родителите започват да насърчават бебето да избере един от тях.

Вярва се, че предметът, който е избрал бебето, символизира неговото бъдеще. Например, ако момченце избере ролетка, това означава, че един ден той ще стане архитект или инженер. Това обаче, може да покаже само времето.

Боядисани червени яйца за здраве и късмет

Традиции при посрещането на новородено по света


В китайските семейства, когато бебето стане на един месец, се извършва церемония, наречена Full Moon. Тя се отбелязва в чест на първия пълен месец в живота на новороденото.

На сутринта на 30-ия ден на бебето, родителите и роднините се събират, за да отправят своите благословии и да му дадат подаръци. Най-често срещаните са боядисаните червени яйца.

Това е популярен подарък, тъй като в Китай яйцето символизира промяната в човешкия живот. Също така се смята, че неговата форма предполага дълъг и хармоничен живот, а червеният цвят е знак за щастие.

Бабите и дядовците пък обикновено подаряват на внучето си златни или сребърни прибори, за да покажат дълбоката си любов. Разбира се, родителите и новороденото получават и по-модерни дарове, като например бебешки дрехи, играчки, книги, както и пари, увити в червена хартия.

Заравяне на пъпната връв и засаждане на дръвче

Традиции при посрещането на новородено по света


"Всеки човек трябва да посади дърво, да има дете и да напише книга." Това е израз, който може би сте чували. В Ямайка родителите трябва само да напишат книга, тъй като останалата част вече е направена!

Според ямайската традиция, след като майката роди, плацентата и пъпната връв трябва да бъдат заровени на специално място, върху което след това да се посади дърво, което се осигурява от родителите, кръстниците или други роднини и приятели. Смята се, че то е "инструмент", чрез който бебето да се научи да поема отговорност за живота си.

Тази традиция идва от ямайския израз "Домът е там, където е заровена пъпната връв”. Тя символизира привързаността към мястото, където се ражда човек.

Бебетата са ангели, които не бива да стъпват по земята

Традиции при посрещането на новородено по света

Някои родители не се чувстват сигурни да оставят децата си на пода, за да не се наранят или разболеят. В Бали обаче се смята, че крачетата на новородените бебета не трябва да докосват земята, защото се приемат за божествени същества, пуснати от небето.

Тази традиция се спазва до 210-ия ден, когато бебешките крачета докосват земята за първи път. Тогава се смята, че се случва пресичане, което определя започването на напълно човешкия им живот. Дотогава те са възприемани като малки ангели.

Пари в бебешките ръчички

Традиции при посрещането на новородено по света


В Тринидад и Тобаго, когато хората посещават новородено бебе, обикновено слагат пари в ръчичката му. Смята се, че това ще донесе просперитет и щастие на мъничето.

Друг обичай в тази страна е свързан с посещенията на детето. Някои родители не позволяват на никого да влиза в дома им след 18:00 часа. Вярва се, че вечерната роса може да разболее бебето.

Двадесет или повече имена за бебето

Традиции при посрещането на новородено по света

На седмия ден след раждането на момиченце в Нигерия и на деветия ден за момченце, детето се благословя с няколко елемента, които обикновено се слагат като вкус по устните на майката или бебето. Първо се слага вода, за да нямат врагове, след това палмово масло, за да живеят леко, горчива кола (вид ядка, която се яде в Нигерия), за да живеят дълго и накрая черен пипер или сол, за да имат сладък живот, изпълнен с вълнение и щастие.

След това се избира име за бебето. Освен даденото от семейството, то получава и няколко други. Едно от тях описва обстоятелствата около раждането. Така например, името Idowu означава "дете, родено след близнаци". Ако възрастна жена в определена общност е починала малко преди раждането на бебе момиченце, то ще бъде кръстено и Yetunde или "майката се върна”.

Когато родителите обявят името на бебето, приканят роднините си да добавят още имена, ако желаят. Преди да ги кажат обаче, те са помолени да оставят монета в кошница, която е за детето. Накрая събраната сума се събира и предава на родителите, които му откриват сметка. Понякога новороденото може да се окаже с 20 имена. Церемонията завършва с молитви и гощавка.

Подаръци за всеки, дошъл да види бебето

Традиции при посрещането на новородено по света


В Бразилия бъдещата майка подготвя кошница със сувенири за всеки, който отива да види нея и бебето след раждането. Обикновено подаръците са малки - бонбони, магнити за хладилник, тефтерчета или флакончета с парфюм. Те се избират от майката преди да се роди бебето. В повечето случаи се правят и картички с послание, в което се благодари за посещението и се съобщава името на новороденото.

Масаж с горещи камъни и ексфолианти за майката

Традиции при посрещането на новородено по света


След като прочете тази статия, всяка бъдеща майка или току-що станала такава, ще пожелае да отиде в Малайзия за "лечение" след раждането. Защото веднага след радостното събитие всяка жена, която е от там, се подлага на pantang - период от 44 дни, който цели да възвърне женствеността й и да подобри здравето й. През това време тя получава масажи с горещи камъни, които да изчистят утробата й. Също така се включва глезене на цялото тяло с ексфолианти и масла, които да изгладят, омекотят и успокоят кожата на майката след настъпилите промени в тялото й.

Новите майки нямат право да правят нищо друго освен да кърмят детето си. Всички задължения в домакинската работа се пренасят върху съпруга, роднините на семейството или хора, които се наемат специално, за да помагат.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

17 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 23.05.2014|18:52
Много различни и интересни традиции.
6
Не е посочен 23.05.2014|16:38
повечето не са ми известни
5
Не е посочен 23.05.2014|16:24
Каквито и да са традициите, важното е те да са безопасни за бебето най-вече. Не мисля, че е кой знае какъв проблем всичко останало.
4
Не е посочен 23.05.2014|16:23
Колко много и различни традиции има по света, за да кажем добре дошъл на новия човек в семейството.
3
Не е посочен 23.05.2014|16:00
Страхотна статия!
2
Не е посочен 23.05.2014|15:41
Последното най ми хареса, че някой въобще се е сетил за майката. ;)
1
Не е посочен 23.05.2014|15:15
Много интересни традиции и обичаи, истината е, че посрещането на новороденото си е истинско предизвикателство, и това е голямо събитие за цялото семейство навсякъде по света.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay