10 причини да подарите на детето си домашен любимец

Чували сме за минусите на съжителството на деца с домашни любимци, но този път наблягаме на плюсовете

10 причини да подарите на детето си домашен любимец

Няма как детето ви поне веднъж да не е казвало, че иска да си има куче или друго домашен любимец. Първата реакция на много от родителите обаче е, че не е подходящо едно хлапе да расте на същото място, на което се отглежда животно. Особено ако живеете в апартамент.

Това е така, защото много по-често се набляга на неудобствата и опасностите, които поражда отглеждането на домашен любимец в непосредствена близост до детето. Има обаче и плюсове, които съвсем не са за пренебрегване. Затова помислете преди категорично да кажете "не” на молбата на детето си.

10 причини да подарите на детето си домашен любимец

Вярно е, че едно дете не си дава сметка за грижите и усилията, които трябва да бъдат положени за отглежането на домашния любимец. Хлапето го приема най-вече за добро същество, което ще му прави компания в игрите.

Ако сте от родителите, които все още не могат да решат дали да позволят на малчугана да си има домашен любимец, ви предлагаме десет аргумента в подкрепа на идеята.

10 причини да подарите на детето си домашен любимец

1. Научно доказано е, че децата, които живеят заедно с домашен любимец, не са толкова податливи на алергии. При тях също така рискът от развитието на астма е по-малък.

2. Също научно обоснован е фактът, че играта с куче може да помогне за сваляне на високото кръвно налягане.

3. Децата, които имат куче, са по-често навън. Те си изграждат навик да разхождат кучето и излизат просто да си поиграят с него или да потичат. А това е хем забавно, хем здравословно за вашето дете.

10 причини да подарите на детето си домашен любимец

4. Собствениците на домашни любимци се нуждаят от по-малко посещения при лекар. Тази теза е потвърдена още през 90-те години и доказва, че хората, които отглеждат животно вкъщи, са по-здрави от тези, които не го правят.

5. Детето, което се учи да чете, се чувства много по-комфортно, ако го прави на глас пред близък човек или дори пред домашния си любимец. Чрез четене на глас хлапето се научава по-лесно, а домашният любимец е перфектният "слушател”, когато мама и татко не са вкъщи.

6. Често двойките, които мислят да имат свое дете, си взимат домашен любимец, за да свикнат да се грижат за друго същество. При децата това упражнение служи като игра - те възприемат домашния любимец като бебе, което трябва да бъде обгрижвано.

7. Чрез грижите, които полага за домашния си любимец, детето развива чувство за отговорност, което несъмнено ще му бъде от полза в живота.

8. Децата, които имат домашен любимец, се отличават с по-добри социални умения и самочувствие.

9. Споделянето на любовта към домашното животно сред членовете на семейството сплотява връзката между тях.

10. Гушкането на животното намалява стреса, самотата и чувството на безпокойство.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

20 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 20.06.2014|16:05
И моето иска, но ще видим за по нататък.
2
Не е посочен 20.06.2014|11:43
Хубаво е да си имаш .
1
Не е посочен 20.06.2014|09:50
Винаги може да се намерят причини.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay