9 месеца очакване: Трети триместър

Направете си ваш личен план за раждане и разговаряйте с различни лекари, за да прецените кой как гледа на вашите изисквания

9 месеца очакване: Трети триместър

Е, вече сте на финалната права! Тялото ви нараства пропорционално с бебето (а сега то расте наистина бързо) и вече трябва да се подготвяте за раждането и посрещането на новия човек.

Най-чести проблеми през този период

Главоболие 
В
този период, както и в началото на бременността, това може да се дължи на обезводняване. Ако обаче е съпроводено със световъртеж, най-добре си починете и проверете стойността на кръвното налягане. Силното, пулсиращо главоболие, може да е симптом на прееклампсия и изисква спешна лекарска намеса.

Отоци
З
а съжаление почти няма бъдеща майка, която да се размине с този проблем. Най-често са само в областта на долните крайници и по-скоро ходилата. Възможно е да се наложи да си вземете номер или два по-големи обувки (особено, ако последният месец на бременността ви съвпадне със зимния период). В по-топлите месеци, отоци се появяват и по горните крайници – китките, дланите и пръстите.

Най-доброто лечение за тях е почивката и леко хладните душове. Ако след сън и почивка не отминават, добре е да се направи изследване на урината, за да се установи причината.

Преумора
Естествено идва с нарастването на коремчето и вече доста силните ритници на бебето. Съвсем нормално е към края на бременността да ви дотежат и повечето килограми, и болките в гърба... Пък и вече сте нетърпеливи да се срещнете с бебето.

Един съвет от нас – почивайте си! Когато човечето се появи на бял свят, ви чакат доста безсънни нощи. Ако все още можете да спите спокойно – постарайте се да си наваксате.

Често уриниране
Доста неприятен проблем, с който няма как да се справите. Тежестта на бебето вече е голяма, а ако е в главична позиция, то ръчичките му шават точно в близост до пикочния ви мехур. Нормално е да ви се ходи до тоалетна буквално през 10 минути. Можете да се опитате да намерите поза, в която бебето не притиска така тази деликатна област. Ние ви съветваме да лежите на лявата си страна.

Болки в таза
Ставните връзки се разхлабват под действието на любимите ни хормони, а вас ви боли. Не е силно, но е постоянно и това прави дискомфорта още по-голям.

Топлите душове облекчават болката в областта на кръста и таза, но няма как да стоите в банята непрестанно. Затова си вземете надуваема топка (като тези, които има във фитнес залите) и се отпускайте върху нея, така че коремчето да виси надолу. Това облекчава натоварването в областта на кръста и таза и намалява болките. Тази топка ще ви е от помощ и при началото на раждането, когато все още сте си у дома.


Време за избор на болница и екип за раждането

Последният триместър на бременността е време за обсъждане на това къде ще протече раждането, срещи с различни доктори и решение за избор на екип, ако държите. Тук имаме няколко основни съвета:

- Изберете първо болницата. Не се ориентирайте само по обстановката. В крайна сметка не отивате на почивка и не избирате SPA хотел. Най-важното условие е бебето да е в стаята при вас. Наравно с това стои и отделението по интензивна грижа за новороденото (т.нар. "неонатология"). Изберете болница, в която има такова отделение. Не го пожелаваме на никого, но ако се наложи за бебето да бъдат полагани специфични грижи, то не искате това да става в друга болница, нали?

- Направете си ваш личен план за раждане и разговаряйте с различни лекари, за да прецените кой как гледа на вашите изисквания. В крайна сметка е важно човекът, при когото ще раждате, да ви вдъхва доверие и да ви кара да се чувствате спокойни.

Важни прегледи

- Вече свикнахте да ви вземат кръв, нали? В последния триместър е изключително важно да се следят стойностите на хемоглобина. Имайте предвид, че всеки минерален недостиг се копира при бебето. Затова е важно желязото ви да е в норма.

- Същото се отнася и за изследването на урината – трябва да се следи за наличие на албумин.

- Може би ще измерят размера на таза ви, за да преценят дали има несъответствие между него и големината на бебето. Имайте предвид, обаче, че не може да се вярва изцяло на ехографа. В крайна сметка той изчислява евентуалните килограми на плода на базата на зададени формули. Но всяко човече е различно.

- Записите на тоновете на бебето зачестяват. В зависимост от това как се развива бременността, може да се наложи да бъдат правени и всеки ден. Това ще се случи задължително, ако преносите бебето.

- Ще ви издадат направление и обменна карта за раждане. Важното тук е да знаете, че във всяка болница ще ви приемат и без тези документи. Разбира се, пригответе ги в багажа, за да не ги забравите.

За още полезни съвети станете част от Jenite.bg във фейсбук!

17 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 03.10.2013|16:15
Аз нямах никакви планове къде и как да раждам, момент дойде изненаващо, но всичко мина добре.
9
Не е посочен 27.09.2013|16:59
Моят съвет е да се наслаждавате на този период и да не се панирате толкова от всичко. Движение, здравословна храна, повече време за себе си и пр.
8
Не е посочен 27.09.2013|14:48
Това е страхотна идея, макар че човек трябва и да е добре подготвен и за възможните проблеми по време на бременността.
7
Не е посочен 27.09.2013|12:37
много пълно описание!
6
Не е посочен 26.09.2013|19:05
Аз имах същият проблем, защото бременността ми беше през лятото и от топлото получавах отоци.
5
Не е посочен 26.09.2013|19:03
Какво да се прави и тези неща ги има, но всяка жена кара различна бременност.
4
Не е посочен 26.09.2013|16:25
За мен най-големия проблем бе умората и отеклите крака, тъй като качих и доста килограми... Но се преживява.
3
Не е посочен 26.09.2013|12:38
Хич няма да е лошо да направите един материал за положителните страни на бременността, защото така ще се откажат доста момичета.
2
Не е посочен 26.09.2013|11:56
Не е задължително да се избират екип и болница, нали знаете каквото ви е писано това ще бъде. През този период към края на 8-мият месец се появяват подготвителните контракции. Успех на бъдещите мами, срещата ви с малкото съкровище е по близо от очакваното.
1
Не е посочен 26.09.2013|10:38
Очакването на бебето е най-важния период за всяка една бъдеща майка и всяко едно неразположение си струва чакането, радостта от появата на малкото човече е безмерна и не може да се опише с думи.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay