Манията по „чисти“ храни води до хранителни разтройства

Чумата на новото време

Възможно ли е прекалено много от нещо хубаво да бъде вредно? Когато става дума за храна – отговорът е ДА.

 

Постоянно сме окуражавани да ядем здравословно. Пазарът е залят от алтернативни здравословни варианти на любимите ни храни – био, чисти, без консерванти, без добавки.

 

Разбира се, в това няма нищо лошо стига да не го взимаме прекалено на сериозно. Напоследък се наблюдава ръст сред хората, които толкова се вманиачават, че ограничават диетата си само до храни, които считат за "чисти". Това, което те не усещат е, че вероятността да си причинят сериозно хранително разстройство е много голяма. Проблемът е, че до скоро това разстройство не беше толкова разпространено, а добре познатите ни анорексия и болимия са по-лесно разпознаваеми.

 

Орторексията е фобия към нездравословни храни. Обикновено се започва с вегетарианство, после веганство. След това може би диетата със суровите храни?

 

Американката Кристи Рътцел е била в гимназията, когато е започнала да спазва хранителни препоръки и пирамиди на правителството. Колкото повече е учела за здравословното хранене, толкова повече е намалявала приема на преработени храни. След което си е забранила цели храни, като накрая е преминала на 100% органични.

 

В колежа Кристи вече е на стриктна "сурова" диета - ядейки само сурови броколи и карфиол и тежейки близо 40 килограма.

 

Миналата година, когато тя е на 27 години се намира име за нейното заболяване, а именно орторексия. Полемична диагноза, която се характеризира с вманиаченост към отбягването на храни, считани за нездравословни.

 

С увеличаването на списъка със забранени храни (сбогом на трансмазнините, фруктозоглюкозен сироп и т.н.) експертите по хранителни разстройства се сблъскват все по-често с пациенти като Кристи, които невротично и истерично избягват храни с изкуствено брашно, оцветители и консерванти и сляпо следват конкретна и строга диета.

 

Проучвания сочат, че мъжете и жените са по-равно засегнати от епидемията. Единствената разлика посочена в някои изследвания, че повече жени са склонни да излязат гладни, отколкото да хапнат нещо "вредно".

 

Хора, които някога са страдали от анорексия, също са склонни към разболяване от орторексия. И двете са обсесивно-компулсивни разстройства - разликата е, че анорексиците целят да отслабнат, а не да се хранят здравословно и не забелязват прекаленото оклощавяване, докато орторексиците не държат да са слаби, а се вманиачават в чистите храни.

 

Проблемът при пациентите с орторексия е, че те виждат рязката загуба в теглото си, но това не ги интересува – важно е храната да е "чиста".

 

Освен чисто здравословните проблеми, до които води яденето само на органична и сурова храна, орторексията има и психически последици. Страхът да отидем на място, на което не сме си сготвили сами и може да се изкушим или да бъдем принудени да хапнем нещо "нечисто" води до социална изолация дори от близките ни хора. Готвенето сам за себе си се превръща в ритуал и на някои болни им отнема дни да си приготвят органично чиста вечеря или обяд.

 

Целият им свят и живот започва да се върти около храната. Самочувствието на орторексиците зависи от това какво са яли. Ако цял ден са яли само "чисти" храни, значи са добри и доволни от себе си и обратното.

 

Проблемът при орторексията е трудната й идентификация за докторите. Когато Кристи е отишла на лекар с оплаквания като анемия и остеопения - предшественик на остеопороза отключен от липсата на калции в организма, докторът й не е чувал за орторексия. Поради тази причина той й препоръчва да се храни здравословно, като не знае, че го казва на човек, който има доста радикални разбирания за думата "здравословен".

 

Орторексията не бива да се бърка с анорексия. Може да се каже, че орторексията е сестра на анорексията. Последиците за пациентите са много подобни. Рязък спад в теглото, остеопороза, при жените – липса на менструация и дори понякога смърт от прекалено гладуване.

 

Важно е да се знае, че някои анорексици може да се опитат да се "скрият” зад орторексията, като по този начин обяснят рязкото намаляване на теглото си.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay