Модерната диета с периодично гладуване

Един метод на хранене, който си има своите плюсови и минуси

Модерната диета с периодично гладуване
Признаваме си, jenite сме любопитни какви са начините за отслабване, дори да не ги прилагаме особено стриктно. От Fitwell.bg разбрахме за един метод, наречен "периодично гладуване" (Intermittent fasting - наричат го още "интервално", "циклично" или "пулсиращо" хранене/постене). Те ни обясниха малко по-задълбочено какво точно представлява, а ние разбрахме и защо толкова бързо се сдобива с популярност.

Противоречието
Всички сме чували основната мантра на диетолозите напоследък: яжте по малко, но често. Е, периодичното гладуване твърди точно обратното – яжте рядко, но по много.

Накратко казано, то представлява редуване на периоди без прием на храна, следвани от такива, в които се получава необходимото количество калории. Най-често първият период е по-дълъг от втория, като може да продължава до около 36 часа.

Основен принцип
Това е гладът, съвсем буквално.

Периодите на липса на храна са достатъчно кратки, за да не забавят драстично общия метаболизъм. В същото време са приемливо дълги, за да стимулират разграждането на мазнини с цел набавяне на енергия.

Освен това гладът повишава инсулиновата чувствителност, като така намалява опасността изобщо от натрупване на мазнини в тялото.

Не на последно място, периодите на глад създават калориен дефицит, който, в комбинация с ежедневните занимания и/или спорт, увеличава значително общия енергиен разход.

Видове
Някои схеми предполагат 1 до 3 периода на въздържание от храна седмично. Тези интервали обикновено траят от 20 до 36 часа, включително времето, прекарано в сън.

Гладуването на ежедневна база предполага най-често интензивен прием на калории в рамките на 4, максимум 5, часа от денонощието. Храненето най-често е в късния следобед и вечерта, което принуждава тялото да работи в сериозен енергиен дефицит и да разгражда собствените си запаси (катаболизъм). На този принцип са т.нар. Диета на воина, системата Leangains, където периодът за хранене е 8 часа, и др.

Съществуват и комбинирани схеми на периодично гладуване, които се адаптират по-лесно към начина на живот на отделния индивид. При тях обикновено има редуване на по-кратки периоди на липса на храна с по-продължителни такива.

Прочетете най-важните плюсове и минуси на този метод в изчерпателната статия на Fitwell.bg по въпроса!
8 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 21.01.2013|23:01
Не е лошо и да погладува човек за да се избави организмът ни от лошите токсини.
5
Не е посочен 21.01.2013|13:39
В тинейджърска възраст точно така свалих многото излишни килограми - гладуване един път в седмицата за 24 часа.
4
Не е посочен 21.01.2013|11:44
Всъщност дори животните в природата от време на време гладуват, така че това не е никак странно.
3
Не е посочен 21.01.2013|11:40
и аз мисля, да погладувам малко
2
Не е посочен 21.01.2013|11:22
Според мен има повече минуси, отколкото плюсове.
1
Не е посочен 21.01.2013|07:57
Добър и бърз метод за отслабване особено при хората с много излишни килограми, респективно висок процент подкожни мазнини.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay