Ние сме това, с което се храним. Да ядем суперхрани!

Суперхрани за перфектно здраве

Ние сме каквото ядем, нали? Ново проучване сочи, че всичко -  от елементарните зеленчуци до екзотични плодове, може да има много благоприятно и дори чудотворно влияние върху здраве ни.

 

Става дума за "суперхрани", а какъв е шансът вие да сте чували за тях? Те са специална категория храни, които могат да бъдат открити в природата и съдържат огромно количество хранителни вещества. Експерти твърдят, че такива храни лекуват възпаления, понижават кръвното налягане и дори да се борят с рак.

 

Според някои изследователи повечето хора са чували за по-известните суперхрани като нар или акай - прочут малък плод, който съдържа 33 пъти по-мощни антиоксиданти от червеното грозде, цял спектър от незаменими мастни киселини - Омега 3, Омега 6 и Омега 9; над 10 жизнено важни за човека витамини, аминокиселини и протеини, калий, калций, магнезий, мед и цинк, фитостероли, благоприятни за сърцето и храносмилателната система.

 

Истината е, че освен тях има още много такива храни, за които не подозираме. Много малко количество от някои от тези природни чуда могат да повлияят благоприятно на организма. Вероятността да се почувствате и да изглеждате много по-добре за нула време е доста голяма.

 

Част от суперхраните са стари и познати, но с нови проучвания зад гърба си. Други са древни като света средства за защита, които тепърва набират популярност в САЩ, например. Чудотворните способности на всяко едно от тях е подкрепено от сериозни проучвания.

 

Вземете канелата например – това е антиоксидант, има мощни противовъзпалителни свойства, както и антибактериални способности. Канелата може да стабилизира нивата на кръвната захар само след приемането на 1/8 чаена лъжица, а сега вече знаем, че има и силни способности в борбата с рак.

 

Повечето зеленчуци също би трябвало да имат силно участие в борбата с рака. Вълнуващи нови проучвания посочват силата на броколите и брюкселското зеле.

 

За нещо по-екзотично опитайте мангостан, който се счита за един от най-изисканите и благородни тропически плодове. Познат е още като "младият плод". Той помага в борбата със свободните радикали и бори възпаления.

 

Няма да сбъркате, ако опитате и билката зърнатец - притежава слабително или очистително действие в зависимост от дозата. Има и жльчегонно действие. Зърнатецът е една от единствените билки на планетата, която съдържа мастни киселини Омега-7. Тези мастни киселини имат чудотворно действие за косата, кожата и нейното здраве.

 

За здраво сърце - опитайте сурово какао или личи, които ще ви заредят с антиоксиданти. Годжи бери е друг сладък избор. Тези плодове са били използвани още в древни времена. Според старата китайска медицина годжи бери или наричано още лиции, тонизират черния дроб и бъбреците, подхранват кръвта и овлажняват белите дробове. Добри са за очите, настроението и паметта.

 

Ето и нещо за "наздраве". Изследвания твърдят, че ресвератолът, който се намира в червеното вино и сок от грозде има антистареещ ефект и е добър съюзник в борбата със сърдечни заболявания.

 

За да имат наистина положителен ефект, доктори препоръчват приемането на една суперхрана поне веднъж на ден. Ако имате възможност яжте плода цял.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay