Една нестандартна кампания срещу ревматоидния артрит

"Малките неща имат голямо значение"

<p>Жените с ревматично заболяване не могат да носят обувки с високи токчета.</p>

Жените с ревматично заболяване не могат да носят обувки с високи токчета.

Ревматоидният артрит е автоимуннo заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Въпреки че не се говори много за тази болест, над 60 000 българи страдат от нея. Симптомите са скованост, подуване и ставни болки, а понякога се влошават и водят до трайни ставни увреждания и инвалидизация.

За да може обществеността да се запознае с проблемите на хората с такава дизагноза, "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит" и "Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България” стартират във Варна кампанията "Малките неща имат голямо значение". Тя ще постави акцент върху сериозността на ревматичните заболявания и значението на ранната диагностика.

По време на пресконференцията, провела се на 2 февруари - Световния ден за борба с ревматоидния артрит - някои от най-опитните лекари в областта се изказаха в подкрепя на инициативата.

Проф. д-р Радослав Радев обърна внимание чрез мотото на кампанията "Малките неща имат голямо значение”: "Забързани в ежедневието си ние не обръщаме внимание на дребните неща. Целта на тази кампания, целта на асоциацията, целта на университета, на университетската болница и на Министерство на здравеопазването е точно тази, да се покаже, че това заболяване не е малко нещо, че е сериозно, води до инвалидизиране, страдание и до нарушаване на нормалния жизнен цикъл на всеки пациент."

Д-р Ваньо Шарков – заместник-министър на здравеопазването - каза: "Аз смятам, че на днешния ден не е най-важно да отчитаме дейност. Идеята на кампанията е много по-голяма от това просто да кажем, че хората имат проблем в ежедневието си, тя ни кара да се обърнем към човещината в себе си, да забележим какво се случва с хората, страдащи от ревматични заболявания, да бъдем по-толерантни. Аз заявявам готовността на Министерство на здравеопазването да работи ръка за ръка с пациентските организации в името на по-добрия живот на хората със заболяването."

Според доц. д-р Владимир Кадинов – Началник на клиниката по Ревматология в УМБАЛ "Света Марина" е "престъпно в 21 век, когато има вече налично иновативно лечение за ревматоиден артрит, болните да достигат до инвалидизация и да търпят непрестанни болки. Хване ли се навреме заболяването, прогнозата е доста оптимистична. Днес има много модерни и адекватни лекарства, с чиято помощ болестта се поставя под контрол и настъпва ремисия. Има много хора с ревматоиден артрит, които живеят с подути пръсти, постоянни болки и смятат, че това е от възрастта. Всъщност, ревматоидният артрит засяга хора в активна възраст, от него страдат предимно жени на възраст между 35 и 55 години. Хората търпят болката, обикалят по различни специалисти преди да попаднат при ревматолог, за да им се постави правилната диагноза".

Една от целите на кампанията е да провокира обществения интерес и да насочи вниманието към тежестта на артритните заболявания. Ето защо във Варна бяха създадени три огромни скулптури - лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка. Тези предмети от ежедневието символизират действията, които хората с ревматични заболявания никога повече няма да извършват.

Една нестандартна кампания срещу ревматоидния артрит

"Едва ли много от нас се замислят какво означава да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от болест на Бехтерев или пък какво е за една жена никога повече да не може да носи обувки на висок ток. Какво е да не можеш повече да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени. Всички тези усещания са част от живота на хората с ревматични заболявания. На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по успешно ще се борят с него." – сподели Роза Чеглайска, председател на "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит"

Скулптурата на лъжицата се намира в Морската градина, тази на обувката – в УМБАЛ "Св. Марина", а тази на връзките за обувки е в двора на Медицинския университет. Скулптурите ще останат изложени в продължение един месец, за да могат повече хора да ги видят и да се включат в кампанията, която паралелно ще тече и във Facebook страницата Hug with soul.  

Една нестандартна кампания срещу ревматоидния артрит

Ревматичните заболявания биват ставни и извънставни, но хората най-често страдат от възпалителни ставни заболявания - ревматоиден артрит (РА), псориатичен артрит (ПсА), анкилозиращ спондилит, по-известен у нас като болест на Бехтерев и други.

Тези заболявания касаят хора в активна възраст като сериозно влошават качеството им на живот и дори водят до загуба на трудоспособност. Причината за тяхното развитие е неизвестна и реално не съществува начин един пациент да се излекува напълно.

Ревматоидният артрит, псориатичният артрит и болестта на Бехтерев са заболявания, при които освен ставните прояви, може да има и системни прояви – засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете, бъбреците. По неофициални данни в България има около 60 000 болни от РА, около 30-40 хиляди са с ПсА и около 20 хиляди с болест на Бехтерев.

10 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay