Как да поддържате страхотна форма след 40?

Д-р Вонда Райт дава полезни съвети за ежедневни тренировки

Как да поддържате страхотна форма след 40?

Едно от нещата, от които никоя жена не може да избяга, е времето. С напредването на годините тялото неизбежно се променя и постепенно започва да губи младостта си. Това разбира се, не означава, че не можете да изглеждате добре и във форма и след 40-годишна възраст.

В определен период от живота ни идва момент, в който трябва да започнем да се грижим за тялото си чрез различни упражнения. Това, което трябва да променим обаче, е начинът на тяхното изпълнение. Това препоръчва хирургът по ортопедия и специалист по движенията д-р Вонда Райт в книгата си "Фитнесът след 40”. Ето и няколко от нейните съвети.

Работете над гъвкавостта си всеки ден

Как да поддържате страхотна форма след 40?

С напредването на възрастта мускулите и сухожилията губят своята еластичност, а това увеличава риска от контузия, споделя д-р Райт, която ръводи инициатива за изследване на професионални спортисти в Медицинския център на Питсбърг. Тя сравнява скованата съединителна тъкан с изсушени гумени ленти. Ако ги дръпнете силно, те се разкъсват. Същото се случва и с мускулите и сухожилията, затова трябва да се разтягаме всеки ден.

Оказва се обаче, че именно упражненията за разтягане биват пренебрегнати като основна част от системата за поддържане на женската фигура. Ако нямате време сутрин, можете да ги правите по време на обедната си почивка или вечер, докато гледате телевизия, понеже те могат да бъдат правени лесно и по всяко време. Разтягането задвижда кръвта и я изпраща там, където тялото ви има най-голяма нужда от нея.

Използвайте мускулите си или ще ги изгубите

Как да поддържате страхотна форма след 40?

Между 25-ия и 50-ия си рожден ден е възможно да се сбогуваме с 10% от мускулната си маса. В следващите 30 години можем да загубим още 45% и неусетно да се сдобием с равен процент мазнини.

За да се настанят удобно в тялото ни, на мазнините им трябва 18% повече място, отколкото на мускулите. Именно поради тази причина трябва да тренираме и тях, за да не изглеждаме по-тежки от реалните си килограми, а и не само - всички знаем, че количество мазнини над нормата може да доведе до редица заболявания.

Стойте далеч от фитнес уредите с тежести

Как да поддържате страхотна форма след 40?

В книгата си д-р Райт обръща внимание и на фитнес уредите, чрез които тренираме различните мускулни групи с помощта на тежести. Според нея трябва да тренираме мускулите си по начина, по който ги използваме. Например чрез клякания, които са често движение в ежедневието ни.

Използваме мускулите, за да вдигаме на ръце децата си, да събираме играчките им или когато изкачваме стълби. Правейки упражненията си по същия начин, успяваме да изградим функционална сила, която ни помага в ежедневието, без да се товарим излишно във фитнес залата.

Изградете баланс в упражненията си

Как да поддържате страхотна форма след 40?

С напредването на годините нервно-мускулните връзки губят силата си, следователно способността да пазим равновесие намалява. Д-р Райт твърди, че те могат да се възстановят с определени ежедневни упражнения. Тя съветва да посещаваме часове по пилатес или йога, които в основната си част са концентрирани върху запазването на равновесие. Ако нямате време или възможност, опитвайте се да стоите на един крак или на пръсти, докато си миете зъбите.  

Aко тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

21 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay