Захарта: По-опасна дори от никотина?

За негативното влияние на захарта върху организма

Захарта: По-опасна дори от никотина?

Консумацията на захар допринася за смъртта на повече от 35 милиона хора по света всяка година. Освен това може да бъде причина за заболявания като диабет, сърдечни проблеми и рак.

Не ви съобщаваме тази черна статистика, защото искаме да ви изплашим. Но напоследък все по-често се обръща внимание на вредното влияние на захарта върху организма. Дори се смята, че последиците от прекомерната употреба на захар са по-лоши, отколкото тези от дългогодишно тютюнопушене.

Захарта може да бъде определена като "празни калории”, т.е. субстанция, която прибавя калории без никаква хранителна стойност в организма. Днес приемът на захар е три пъти повече в сравнение с нивата от преди 50 години.

Други любопитни и фрапиращи факти около захарта са, че тя е десет пъти по-пристрастителна от кокаина, уврежда черния дроб и влияе отрицателно върху хормоните в организма.

Смята се, че захарта е способна да причини по-големи щети върху организма от цигарите. Въпреки това обаче върху пликовете захар няма предупредителни "табели” с едър шрифт, каквито се срещат върху всяка кутия цигари.

Научете още няколко факта, които ще "отворят очите ви” за вредата от употребата на захар.

Захарта: По-опасна дори от никотина?

Добавената захар няма хранителна стойност и е вредна за зъбите
Тук става въпрос за фруктозата (т.нар. плодова захар) и захарозата (бяла захар). В тях няма витамини, етерични масла или протеини.

10-20% калории в организма, набавяни ежедневно чрез добавена захар, могат да доведат до недостиг на хранителни вещества. Освен това захарта "осигурява” благоприятна среда за развитие на бактерии в устната кухина.

Фруктозата може да претовари черния дроб
Тя се разгражда само и единствено в този орган и то в определени количества, което може да довете до неговото претоварване.

Преди захарта да попадне в кръвта, тя се разгражда, при което се получават глюкоза и фруктоза. Глюкозата е открита във всяка една жива клетка на планетата - ако не си я набавяте чрез храната, тялото ви само ще си я осигури.

Случаят с фруктозата е различен. Тялото не я произвежда, а и няма нужда от нея. Ако се приема в малки количества (чрез плодове), тя се превръща в гликоген и се съхранява в черния дроб, докато тялото не изпита нужда от нея.

Но ако човек прекали с фруктозата и черният дроб бъде запълнен с нея, тя ще се превърне в мазнини, които натоварват самия орган.

Захарта: По-опасна дори от никотина?

Прекомерната употреба на захар води до метаболитен синдром и диабет
Инсулинът е особено необходим за тялото хормон. Той позволява на глюкозата (кръвната захар) да навлезе в клетките и им дава команда да започнат нейното изгаряне, вместо това на мазнините.

Прекаленото количество глюкоза в кръвта е токсично. То не само може да причини диабет, но и да доведе до негови усложнения, като например слепота.

Захарта води до пристрастяване
Също както при употребата на наркотици, прекаленият прием на захар предизвиква мозъка да освобождава допамин (известен като "химикала, който те кара да се чувстваш добре”). А това води до пристрастяване.

За още полезни материали на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay