Защо никога не бива да откъсвате стърчаща кожичка от нокътя?

Защо никога не бива да откъсвате стърчаща кожичка от нокътя?
Pexels

Почти на всеки и то често, се случва да има стърчаща кожичка от нокътя. Те са много досадни и колкото и безобидни да изглеждат, всъщност могат много да ви навредят. 

Повечето хора дори не забелязват кожичките, докато не предизвикат болка или не се възпалят. Но се случва на всеки, особено през студените месеци. Ето как да предотвратите появата на стърчащи кожички и какво да правите с тези, които вече са се появили. 

Какво представляват тези кожички?

На първо място, те не са част от ноктите ви - те всъщност са направени от кожни клетки, които образуват малки, твърди подутини в близост до ноктите. Те се появяват, когато кожата се отделя от повърхността, но все още остава захваната в основата.

Хората със суха кожа като че ли ги получават по-често. Това е така, защото сухотата на кожата прави кожата ви по-уязвима към студено време или вода, което може да предизвика отделяне на кожата.

Причината, поради която те болят толкова много, се свежда до тяхното местоположение. В тази област има много нервни окончания и кръвоносни съдове. 

Кожичките също предизвикват възпаление, така че подуването може да притиска нервните окончания и да ги дразни, което води до повече болка. Ако кожичката ви се е възпалила, не само ще ви боли, но също така ще забележите зачервяване и подуване.

Какво да правите с кожичките?

Избягвайте изкушението да откъснете кожичките. Не само ще ви заболи ужасно много, но също така оставяте пръстите си склонни към инфекция.

Когато ги откъснете, обикновено разкъсвате част от нормалната повърхностна кожа, която ви предпазва от бактерии. Кожато откъснете кожичка, може да предизвикате инфекция и на останалата част от кожата. 

Много хора откъсват тези стърчаши кожички със зъби, но това е най-голямата грешка, която можете да направите. Не само устата ви, но и ръцете ви са пълни с микроби, така че по този начин увеличавате риска от инфекция.

Ако забележите, че имате кожичка, следвайте тези стъпки:

Първо, вземете топъл душ или накиснете ръцете си в топла вода. След това дезинфекцирайте нокторезачка или ножичка за кожички. Изрежете стърчащата кожичка възможно най-близо до повърхността на нормалната ви кожа. 

След това нанесете лосион с ниско съдържание на алкохол, за да овлажните зоната. 

Ако зоната вече се е замърсила и инфектирала, ще имате зачервяване и болка. Използвайте мазило, което ще облекчи възпалението. 

Ако имате опасения, че инфекцията е сериозна, потърсете медицинска помощ.

Как да предотвратите появата на такива кожички?

Има няколко неща, които можете да направите, за да защитите ръцете си от появата на кожички. 

Първото правило е да поддържате кожата си хидратирана, за да я предпазите от изсушаване, което пък предполага появата на кожички. 

Освен това, носете ръкавици. Студът е една от основните причини за суха кожа. Хората, които работят на студено или с някакви химически препарати са по-податливи.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Колко време имахте връзка с партньора си, преди да сключите брак?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница