Може ли да се предозираме с мелатонин?

За всички, които не могат да заспят

Може ли да се предозираме с мелатонин?
pixabay.com

Да се опитваш да заспиш и да не можеш е много неприятно. Въртиш се, брои овце и все оставаш буден. Ето защо много хора прибягват към хапчета мелатонин. Но има ли възможност да вземем повече, отколкото трябва и колко точно трябва? Нека научим!

 

Какво представлява мелатонинът?

Той се произвежда естествено от организма  и ни помага да контролираме цикъла на съня. Хората, които не могат да заспят, посягат към мелатонин на хапчета. Те помагат на човек да заспи по-лесно, но не гарантират непрекъснат сън.

 

Има ли нещо, което подтиска естествения мелатонин?

Да! Това е изкуствената светлина! Много по-лесно се заспива на естествена. Просто пуснете мрака в стаята си, а не включвайте лампите.

 

Колко мелатоннин ни трябва?

Количеството мелатони, който трябва да взимат различните хора, варира. По-възрастните хора се нуждаят от много по-малко доза мелатонин, отколкото по-младите, защото метаболизмът на черния дроб се променя с възрастта.

Количеството, което обикновено трябва на човек, за да отиде в света на сънищата, е много малко – между 0,5 милиграма и 1 мг. на нощ, взети 2 часа преди лягане.

При все тип лекарства има нежелани ефекти, особено когато се консумират големи количества. Много високи дози мелатонин могат да ни накарат да се чувстваме прекалено сънливи през деня. Това може да доведе до хипотермия, което е понижаване на телесната температура и също може да причини някои умствени и физически нарушения.

 

Можем ли да предозираме мелатонина?

Добре е да внимавате с какво смесвате приема на мелатонин. Забравете за алкохол и други лекарства. Ако приемате друг медикаменти, задължително се консултирайте с вашия лекар.

Добре е да започнете с ниски дози и да увеличавате постепенно дозата, ако има нужда. Ще заспите по-лесно, но не си мислите, че това е гарант, че няма да се будите през нощта. Трябва да имате добра хигиена на съня, за да подейства. Това означава да не гледате компютър или телефон преди лягане или изкуствената светлина. 

 

Станете част от JEnite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Колко време имахте връзка с партньора си, преди да сключите брак?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти