Тайни за красиво и здраво тяло от Изтока

8 съвета за здраве и дълголетие от Китай

Тайни за красиво и здраво тяло от Изтока

Всички ние, jenite, искаме да бъдем колкото е възможно по-слаби. Убедени сме, че всяка от вас поне веднъж се е подлагала на изтощителна и продължителна диета, резултатите от която са били разочароващи, а килограмите бързо са се върнали с омразния йо-йо ефект.

Най-лошото е, че често забравяме колко вредни са всъщност диетите. Осъзнаваме разрушителните последствия, чак когато се сблъскаме с тях. Нежелани резултати от подобни хранителни режими могат да бъдат стомашни разтройства, образуване на газове и киселини, нарушаване на храносмилатения тракт, кисти и подувания. Сигурни сме, знаете, че няколко килограма надолу или нагоре не си заслужават подобен риск.

За да ви предпазим от подобни нежелани резултати след безкрайните диети, ние решихме да споделим с вас няколко съвета за здрав дух и нежно тяло от китайската медицина.

Народите от далечния Изток са известни със съобразеното си с природата хранене и с навика си да ядат точно колкото им е нужно, за да се нахранят, без да прекаляват или да се лакомят. Вековните съвети за здраво тяло и дълголетие на китайците силно се различават от модерните диети, базирани на лишението от храна.

Методите, с които ще ви запознаем, идват от окръг Бама, намиращ се в провинция на Китай. Много изследователи на източната култура са на мнение, че окръг Бама е меката на дълголетието и здравето.

Какво трябва да знаете:
Според жителите на Бама, в основата на правилното хранене стои дневният прием на не повече от 1500 калории. Те са напълно достатъчни за поддържането на нормален и здравословен живот. Важно е обаче да се отбележи, че тези 1500 калории трябва да бъдат чисти продукти от природата, които съдържат в себе си всички необходими витамини за здравето на организма, и които не са прекалено третирани при готвене чрез тежки подправки.

Основните храни, които жителите на окръг Бама препоръчват, са:

Зеленчуци и гъби
Тиквичките, доматите, чушките, картофите и гъбите са зеленчуците, които съдържат в себе си най-голямо количество полезни витамини и минерали.

Плодове
Наблегнете на бананите, гроздето и крушите. Те могат да бъдат консумирани и под формата на сок, но не трябва да се прекалява с тях. Яжте не повече от 3 плода на ден.

Боб
Бобът има изключително висока хранителна стойност и съдържа в себе си изобилие от аминокиселини, които осигуряват на човешкото тяло протеини и енергия.

Царевица, кафяв ориз и просо
Използвайте ги за овесена каша и зеленчуков бульон. Не ги гарнирайте с прекалено много подправки, защото по този начин ще се загуби хранителната им стойност.

Рибно масло
То спомага за нормалното функциониране на всички процеси в тялото - от усвояването на хранителните вещества до здравословното функциониране на сърцето.

Умерено консумиране на животински мазнини, захар и сол
Това далеч не означава, че те трябва да бъдат изцяло изхвърлени от менюто ви. Но консумацията им трябва да бъде сведена до минимум, защото много често прекалената им употреба се оказва в основата на проблемите при храносмилането.

Козе месо, пилешко, свинско, патешко и белтъци
Всичко това е позволено, но в малки количества и не повече от три пъти седмично! Освен това месото трябва да бъде сготвено на огън или на пара, но без употребата на подправки и мазнина.

Яжте малки порции
Научете се да се храните до момента на насита, когато вече не сте гладни, но не сте и преяли. Това е изключително важно. Когато организмът поеме повече от нужното му количество храна, изпитва затруднения при смилането й и често впоследствие изпитва дискомфорт.

За още съвети за здравето и фигурата ви, станете част от Jenite.bg във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay