7 опасности, които крие водата

Има още много опасности, освен удавянето, за които родителите трябва да знаят

Преди да заведете децата на басейн, трябва да сте наясно, че водата крие много опасности. Не е само удавянето. 

Трудно е да заведеш децата на басейн и да не ти минат 1000 лоши неща през главата. На първо място в списъка най-вероятно е давенето, но трябва да сте наясно, че има и други лоши неща, които могат да се случат.

Дори децата ви да са отлични плувци, не са застраховани от нищо. Всеки път, когато заведете децата на басейн или плаж, те са застрашени от много неща. Ето най-големите опасности:

1. Хлъзгави повърхности

Табелите на които пише: "Не тичайте!" не са сложени там само за да развалят удоволствието на децата. Когато хората скачат в басейна, пръска вода по пространството около него и ако децата не са внимателни, някой може да се подхлъзне и да падне. Не само може да падне в басейна, а е възможно да си причини и други наранявания като счупване и охлузване. 

2. Плитка вода

Да се научи да се гмурка е мечтата на всяко дете, което обича да ходи на басейн. Но ако водата е прекалено плитка, то може да се нарани, докато показва новите си умения. Ако детето скочи надолу с главата в прекалено плитък басейн може да има сериозни последици. Проверете дълбочината на басейна преди да позволите на малчуганите да се гмуркат.

3. Дехидратация

Когато сте покрай толкова много вода, може би не ви минава през ума, че е възможно някой да се дехидратира, но е силно вероятно. Съчетанието на много движения, топло време и топла вода е предпоставка за обезводняване, затова вие и децата ви трябва да приемате голямо количество вода. Старайте се да давате вода на децата през около 15 мин. 

4. Болести 

Когато отивате на басейн, вие сте сигурни, че има достатъчно хлор, който да убие всички бактерии и микроби. Добрата новина е, че хлорът убива повечето микроби, а лошата е, че има бактерии, които могат да живеят с дни, преди да бъдат унищожени от хлора. Поради това, всеки път, в който ходите на басейн, море, аквапарк и т.н. сте изложени на опасност от заболяване. Това може да се случи при допир с кожата, поглъщане на вода и др. Повечето бактерии причиняват диария, но е възможно да получите инфекции на ушите, кожата, очите. 

5. Хипотермия

Скачането в леденостудената вода е просто част от играта, но може да се окаже много опасно, ако водата е прекалено студена. Температурата на тялото пада много бързо, когато скочите във водата и има голям риск от хипотермия. Следете внимателно за симптомите, които са задъхване, втрисане, мускулни крампи или спазми. Ако забележите нещо притеснително извадете детето от водата незабавно. 

6. Скрити опасности

Ако плувате в мътна вода-реки, езера, потоци е трудно да видите дъното. Така няма да забележите скрити опасности като боклуци, назъбени скали, камъни, животни, риби. Сложете на децата водни обувки, когато плуват в подобни водни басейни. 

7. Сухо удавяне

Повечето хора си мислят, че след като детето е излязло от басейна, вече е в безопасност, но това не е така. Сухото удавяне е много опасно и може да се случи минути или часове след като детето е напуснало басейна. При сухото удавяне, вода, която е вдишана или погълната при плуването, остава в алвеолите на белите дробове и може да доведе до сериозни проблеми и дори смърт.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Колко време имахте връзка с партньора си, преди да сключите брак?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница