7-те основни здравословни ползи от пиенето на вино

Чаша вино на ден предпазва от редица болести

7-те основни здравословни ползи от пиенето на вино

Хората пият вино от хиляди години. Божествената напитка е доказала своите неоспорими качества с времето, но доброто му въздействие върху организма зависи от количеството.

Приемът трябва да бъде с мярка. Препоръчителната дневна доза за добър тонус е една чаша, т.е. 250 мл. В настоящата статия ще ви представим основните ползи от пиенето на вино и ще ви разкажем как то въздейства на организма. Наздраве!

1. Подобрява паметта
Ако всеки ден пиете по чаша вино, има шанс да спрете да забравяте! Редица изследвания сочат, че хората, които редовно пият вино, имат по-добра памет. И още нещо - виното предотвратява възпаленията и запушването на артериите, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

2. Спомага за по-дълбок сън
Чаша хубаво червено вино с вечерята ще ви накара да заспите по-бързо след това. В червеното вино има мелатонин, който помага на тялото ви да се отпусне. Мелатонинът забавя и процесите на стареене на кожата.

7-те основни здравословни ползи от пиенето на вино

3. Подсилва имунната система
Виното укрепва тялото и подсилва имунната система. Умерената консумация на вино ви осигурява защита от инфекции и вируси. Опасността от бактериални инфекции спада с 11%, когато пиете редовно вино. Освен това то ще ви предпази и от стомашни язви и гастрит.

4. Горите калории
Алкохолът във виното помага да горите калории. Той самият се води калоричен, но след като изпиете една чаша вино, алкохолът започва да гори калориите, които сам е "внесъл" в тялото ви, и този процес продължава около 90 минути. Виното и редовните тренировки ще ви осигурят по-стегнато тяло.

5. Укрепва костната структура
Доказано е, че дамите, които пият вино в умерени количества, имат по-здрава костна система от тези, които не пият. Естествено е да губите костна маса покрай процесите на стареене и затова е добре да пиете вино, което ще укрепи костите ви. Известно е още, че виното влияе благотоврно върху зрението. Благодарение на него, опасността от катаракта намалява с 32%.

7-те основни здравословни ползи от пиенето на вино

6. Намалява опасността от диабет
Проучвания на организации, занимаващи се с диабет и хора болни от диабет, показва, че виното предпазва от развитието на диабет тип 2. Опасността от диабет намалява с цели 30% при хората, които пият вино.

7. Ще ви спаси от хранително натравяне
Ако изпиете чаша вино с обяда или вечерята си, не бива да се притеснявате дали някое ястие няма да ви понесе. Виното унищожава бактериите, които причиняват алергични реакции към храната. Най-често то може да ви спаси дори от салмонела.

За още здравословни съвети, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay