Емил Джасим: „Говорете с децата си, тогава всички проблеми намират решение“

Разберете повече за кампанията "Родителски срещи в бар"

Емил Джасим: „Говорете с децата си, тогава всички проблеми намират решение“

Как да поддържаме връзка с детето си? Как да говорим с него за проблемите, които го вълнуват? Как да започнем разговора за употребата на алкохол, без да го притесним?

Отговори на тези въпроси дават участниците в Националната кампанията против употребата на алкохол от деца: "Родителски срещи в бар". Родители, учители, психолози се събират в неформална обстановка и в рамките на 1-2 учебни часа търсят решение как заедно да отложат първата среща на децата с алкохола. Те вярват, че един малък разговор може да направи голяма промяна!

Емил Джасим е учител по история. Организира и участва в родителски срещи вече 4 години. Вярва, че учителите и родителите имат обща задача - да направят децата си по-добри и успешни самостоятелни хора. Срещнахме се с него, за да ни разкаже за предизвикателствата пред съвременния родител и начините, по които успешно да се справи с тях.

- Защо решихте родителските срещи да се провеждат точно в бар?

Беше много важно да намерим среда, която да е различна от училищната, която да успее да превърне този малък разговор на голяма тема в истински разговор. Защото извън формалността на класната стая родителите започват да гледат на учителите повече като на хора, отколкото на ходещи институции.

- Кой може да се включи в тези срещи?

Абсолютно всеки родител, който има интерес. Срещите ги провеждаме и съвместно с учители. Нашата цел да ги убедим, че те могат да се справят и да бъдат полезни на децата. Аз съм убеден, че българският учител, какъвто съм и аз, е много креативен, уравновесен, способен. Той е много загрижен за българските деца.

Емил Джасим: „Говорете с децата си, тогава всички проблеми намират решение“

- А българският родител загрижен ли е?

Разбира се, че е загрижен. Има едно връщане на родителя към процеса на възпитание и най-вече на комуникацията с учителите. Това е добър знак. Голяма част от настоящите родители живеят във време, в което е много трудно да се оцелява, дори чисто физически. Налага им се да работят две работи. Понякога дори едната отнема изключително много от времето им.

Според мен българският родител не е виновен, че го е нямало известно време. Ние не трябва да го укоряваме, защото той има нужда от подкрепа. Той иска да сподели проблемите, несигурността, дори незнанието си.

На последния ни семинар в Пловдив си говорихме, че има шофьорски курсове, но няма курсове по родителство, в които да те учат как да реагираш в една или друга ситуация. Затова първоначалното име на кампанията ни беше "Училище за родители”. Защото човек може да се подготви за всичко, но за родителството не е съвсем така. С тази кампания ние искаме да подкрепим и да помогнем на родителите.

- Кой е смисълът, на който се крепи кампанията?

Ние от "Център за образователни инициативи" вярваме, че създаването на достойни български граждани се крепи върху триадата: дете – родител - учител. И всяка една от страните би следвало да е в постоянна връзка с другите две. С кампанията "Родителски срещи в бар” се стремим да възстановим това взаимно доверие. Засега мисля, че ни се получава.

- С какви проблеми идват родителите при вас? За какво най-често търсят съвет?

Най-големият проблем за тях е как изобщо да започват разговора за употребата на алкохол с децата си. Как да направят така, че да не липсват от живота на децата си. Яна Алексиева – психологът в нашия екип ни научи, че не е задължително човек да прекара 3 часа с детето си, в които го слуша с половин ухо. Много по-добре е да отдели 20 или 30 минути, но времето, прекарано с детето, да е пълноценно. Родителят да го изслуша.

Това, което призоваваме родителите е да изслушват децата си и да разговарят с тях. 
Основната ни цел е превенция на първата употреба на алкохол, изобщо на ранната употреба. Защото когато веднъж колата се обърне, после е по-сложно. Ние се опитваме реално да предпазим децата от този проблем.

Емил Джасим: „Говорете с децата си, тогава всички проблеми намират решение“

- На каква възраст трябва да започнем да говорим с децата си за употребата на алкохол, за да ги предпазим от прекалено ранната му употреба?

3-4 клас, т.е. 9-10-годишни. Родителските ни срещи са точно с родители на деца в тази възраст. И всички учители единодушно се съгласиха, че това е най-подходящият момент. Тогава още не се е появило това изкушение пред децата, не са се променили вкусовите им рецептори, така че алкохолът да не им люти.

- Каква е основната причина за ранната употреба на алкохол от деца?

Липсата на комуникация и натискът на средата. Представете си, отива детето на рожден ден или на някакъв друг купон и някой казва "Айде да отворим една бутилка вино и да я изпием” или "Айде да си отворим по една бира”. Детето, особено на 12- 13 години, започва да се оглежда в мнението на другите. Авторитетът на родителя и единствения учител от начален курс изчезва. И тогава детето, за да не бъде помислено за смотано, казва "Ок, айде ще изпия една чаша вино”.

Нормално е да опитват нови неща, въпросът е какви да бъдат те. Защото това може да бъде каране на скейтборд, тренировка по хокей или авиомоделиране. Тук е ролята на родителя. Ако той не изпуска връзката със своето дете, тогава всички проблеми намират решение.

Нашата идея не е да им обясним колко страшно и ужасно нещо е алкохолът, защото той присъства в нашия бит, култура, празници. Въпросът е в това как и кога употребяваме алкохол. Защото едно е да го употребяваме от радост или от мъка и съвсем друго от сутринта. Това, което се опитваме да кажем е, че "има време”. Сега е време за други неща – да изживееш детството си.

- Кой е най-важният съвет, който всеки родител трябва да знае относно общуването с децата си?

Просто да общуват. Да ги слушат внимателно и да говорят с тях като с равни. Да им обясняват и да търсят различни начини да стигнат до сърцата им. Да имат търпение. Децата, най-вече тийнейджърите, минават през различни фази и са необходими различни подходи. Важно е човек да подкрепя детето си, но без да бъде мекушав. Той може да оказва подкрепа, но и да е много категоричен относно правилата и нормите, които поставя.

Тук можете да намерите още практични съвети, които ще ви помогнат да общувате по-лесно с децата си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Заради жените, тръгна лошо име на змиите...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Някои майки повече целуват, други повече се карат. Обичта им е една и съща. Повечето майки целуват...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кое е нещото, което най-много харесвате в секса?
Резултати | Архив
Владислава Димитрова
Владислава Димитрова
психолог, психотерапевт
Владислава Димитрова е сертифициран холистичен психотерапевт към Инститyта за холистична психотерапия „Инсайт”
Тема: Депресия
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница