Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и глад

Кой е той и как осъществява своята цел?

Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и глад

Едни от най-големите проблеми, пред които е изправено човечеството днес, са световният глад и бедността. Има места по света, като Южна Африка и Близкия изток, където подобни бедствия са ежедневие.

Кой полага грижи, за да може тази злокобна тенденция на все по-нарастващата мизерия и лоши условия на живот, в които са принудени да живеят безбройно количество хора по света, да бъде предотвратена?

Global Food Action е инициатива, създадена от един човек - Нима Яхмаей. Не разполага със средствата и статута на най-големите световни организации, но притежава нещо също толкова ценно - отдадеността и целеустремеността на своя основател.

Само на 23 години, Нима се опитва да направи всичко възможно, за да помогне за справянето с глада и бедността по света. Чрез идеи за различни проекти, той събира средства за осъществяването им основно от доброволци, които желаят да помогнат безвъзмездно.

Всичко се случва чрез т.нар. "групово финансиране". При него всичко опира до добро представяне на интересна идея или проект, а останалото е въпрос на лично усещане от страна на потенциалните инвеститори.

Колко трудна е задачата, която Нима сам е поставил пред себе си, и как успява да я осъществи? Какво има да разкаже за една от най-уязвимите групи сред световното население днес - бежанците? Разберете от откровеното му интервю специално за Jenite.bg!

Разкажете повече за себе си. Откъде идвате и накъде всъщност сте се запътили?
Името ми е Нима Яхмаей и идвам от най-големия град в Канада - Торонто. На 23 години съм и съм студент. Уча магистратура в град Гент, Белгия, където всъщност живея в момента.

Как се роди идеята за създаването на Global Food Action? Разкажете повече за самата инициатива.
Идеята за Global Food Action ми хрумна съвсем наскоро - през 2014 година. Общо взето, това е страница във Фейсбук, която е изградена изцяло на социална тематика. В нея се обсъжда всичко, което е свързано с изхранването на световното население и неговата връзка с бедността.

В началото тази идея трябваше да си остане просто страница в социалната мрежа. Тогава обаче ми дойде на ум мисълта за създаване на кампания в помощ на сирийските бежанци по света. Затова реших да развия въпросната страница, като създам един канал за набиране на средства с името Global Food Action.

Името означава точно това, което чувате. Всичко, което е необходимо в момента, за да се справим с глобалната бедност и глад, е действие. А ние, хората, разполагаме с всички инструменти, които са нужни.

Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и гладСофия. Надписът гласи: "Не идваме тук на туризъм, нуждаем се от помощ", придружен от сирийския флаг на революцията.

С какъв екип работите и как се осъществява финансирането на една такава инициатива?
Както вече казах, аз съм студент, и то в редовна форма на обучение. Времето, с което разполагам, е оскъдно и затова засега предприемам не повече от един проект наведнъж.

Финансирането специално за кампанията за сирийските бежанци дойде отново чрез Фейсбук. Много хора, включително студенти от Белгия и Холандия, се включиха в инициативата, просто защото искаха да помогнат. Всички приходи дойдоха от доброволци. По този начин финансираме и всички останали проекти.

Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и гладИндия

Колко лесно се осъществява едно такова смело начинание, като борбата със световния глад и бедност?
Колко е лесно? Зависи от начина, по който гледаш на проблема. От гледната точка само на един единствен човек това е една невъзможна задача!

Бедността е причинена от неравенство, липса на ресурси и глобална система, която може да бъде характеризирана с понятието експлоативност. Няма да повярвате колко малко е необходимо понякога, за да бъде избавен един човек от бедността. Но за да се справим с проблема в световен мащаб, трябва на първо място да променим самия свят.

Гладът, от своя страна, е една идея по-малък проблем. Той е причинен от бедността. Да сте виждали богат човек, който умира от глад? Ако съумеем да се справим с бедността, гладът ще си отиде заедно с нея.

Огромно количество храна се пилее постоянно. Ако престанем да я използваме, за да храним животните, на които можем да даваме съвсем различни от нашите хранителни продукти; ако само спрем да пропиляваме всичката тази храна и да я разпределяме толкова погрешно, тогава картината би била съвсем различна!

Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и гладСкопие, Македония

Каква е вашата равносметка след толкова време работа в една посока?
Аз всъщност тепърва започвам да работя и не смятам да спирам! Това, което мога да кажа днес, е, че научих страшно много от всичките пътувания и проекти до момента.

Светът е много по-сложен и същевременно много по-прост, отколкото навярно си представяте, уверявам ви в това! Това, което никога не трябва да забравяме, е, че всеки човек е различен - има индивидуална съдба, лична история и гледна точка. Колкото по-скоро един човек разбере това, толкова по-бързо ще започне да върви към своята цел.

Колко места по света сте посетили и кое от тях остави най-силно впечатление у вас? С какво?  
До момента съм посетил 30 държави, като съм живял за даден период от време в пет от тях. Но не местата оказват особено влияние, а преживяванията. Имал съм наистина специални утрини на един остров в Индонезия.

Но мисля, че най-запомнящото се пътуване бе това до Варанаси в Индия. Там съществува ритуал за изгаряне на човешки тела и самата гледка е нещо, което е способно да промени начина, по който гледаш на живота.

Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и глад

Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и гладДеца бежанци пред лагера в "Овча купел"

Преди известно време посетихте и България, за да окажете помощ на хилядите бежанци в страната. Какво видяхте тук и какво успяхте да постигнете за краткия си престой?
За съжаление, времето ни притискаше и затова не успях да остана в България за по-дълго. През цялото време се занимавах с осигуряването на помощ за бежанците.

По време на престоя в България, който беше общо взето около два дни, станах свидетел на една система, която няма възможност, от икономическа гледна точка, да се справи с бежанската криза, пред която е изправена. Видях страшно много хора, които имат нужда от помощ, за да стартират живота си наново.

Това, което успяхме да свършим за два дни, беше да осигурим храна, дрехи, обувки, играчки и известна финансова помощ на бежански семейства - от лагерите и извън тях. Помощта ни не беше огромна, но направихме каквото можахме.

Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и гладДарение за бежанците в България

Били сте в бежанските лагери и на други места по света. Разкажете повече за това.
Така е, преди да дойда в България, съм бил в бежански лагери и в други държави. Хората в който и да е лагер по света са обединени от едно нещо - нуждата от помощ.

Бежанците са хора, които са загубили своето място в света. Но преди всичко - те са хора! Млади и стари, бедни и богати - всички те са лишени от възможността да нарекат дадено място свой дом, а това е меко казано смущаващ факт, който трябва да бъде променен.

Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и гладСофия, България

Каква е следващата цел на Global Food Action?
На 23 юни заминавам за Непал - тогава стартира следващият ни проект - Kick Start Kathmandu. Целта ни е да осигурим мляко за новородените и да предоставим помощ на фермерите, чиято земя бе унищожена след земетресението по-рано през годината.

След това не съм сигурен какво точно предстои. Със сигурност ще продължа работата по Global Food Action, като поддържам дискусията за целта, която преследваме, и проблемите, пред които е изправено човечеството. Ще продължавам да събирам средства и да привличам нови и големи последователи, които са готови да помагат.

Мисията на един 23-годишен канадец срещу световната бедност и гладС бежанци в България

За какво се борите лично вие? Коя е онази несправедливост в света, която най-много ви тежи?
Не бих я нарекъл битка, а по-скоро задължение. Това, което мисля, е, че всички ние сме родени в един и същ свят, под едно небе, но докато някои хора имат всичко, други никога не получават възможност да живеят истински своя живот, да решават своята съдба.

Независимо дали това, което ги ограничава, е бедността, културните различия, липсата на образование или просто предразсъдъците - всеки заслужава шанс да осъществи мечтите си и да бъда такъв, какъвто желае.

В този ред на мисли, предполагам просто искам да бъда част от това - да помагам на хората да сбъдват своите мечти. Защото това всъщност е моята мечта. Това е, с което се занимавам в момента. И мога спокойно да заявя, че обичам работата си!

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay