Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

Проектът "People of Sofia" събира в себе си страхотни снимки на случайно срещнати минувачи

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

По улиците на големите градове щъкат забързано или се шляят безцелно стотици хиляди души. Общителни и мълчаливи, образовани или не дотам, учтиви и арогантни... Хората в София са не по-малко интересни от онези в Париж, Ню Йорк или Лондон. А вече и на тях има посветена страница, която, подобно на Humans Of New York, събира в себе си десетки уникални образи.

People of Sofia е фотографски проект, който набира все по-голяма популярност в интернет пространството. Сигурно вече сте попадали на някои от кадрите, запечатали миг от ежедневието на човек, срещнат в столицата. Вероятността самите вие или ваши познати да сте станали главни герои в проекта, без дори да разберете, също е доста голяма.

Първото впечатление от публикуваните кадри е, че няколко човека по цял ден обикалят със своите фотоапарати из града в името на великолепния краен резултат.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

Истината обаче е доста по-различна - за Вихрен Георгиев, който е единственият човек зад страницата People of Sofia, фотографията е просто хоби. А всички увековечени моменти са плод на щастливата случайност, комбинирана с неговите умения, надграждани с годините.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"Вихрен Георгиев, който неуморно преследва интересните софийски образи с фотоапарат в ръка.

Той споделя, че основното му занимание е в сферата на търговията. И че става "много рано, по тъмно". Ето и какво друго каза той пред Jenite.bg за снимането, хората и София...

Как и кога Ви хрумна да стартирате този проект? Колко време мина от идеята до изчистване на концепцията и първите снимки?
Имам подобна идея още от 2010 година. Тогава и възникна интересът ми да снимам хора по улиците, създадох и албум "People". През май месец миналата година обаче реших, че ще е хубаво да направя страница само за София. Стартирах с над 100 снимки, направени през годините.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"Разговор с жената вдясно:
"- Едно момче веднъж два часа ме снима в търсене на най-добрата снимка. Аз също се занимавах с фотография, навремето работех като фотограф- художник.
- Всеки ден ли идвате да ги храните?
- Всеки. Преди хранех кучета и котки.
- Чакат ли Ви?
- Да. Много умни същества са!"

А каква всъщност е концепцията на проекта? Понякога кадрите са непринудени, друг път Вашите герои позират и дори отговарят на въпроси…
Концепцията е да представя хората и техните моменти в София. Понякога това се случва чрез класическа стрийт фотография, друг път - чрез портрети с кратки интервюта към тях. Най-важното е да показвам интересни и различни хора - пъстротата, която понякога не забелязваме, забързани в ежедневието си.

Променил ли се е стилът Ви на снимане, откакто стартирахте People of Sofia?
Не. Снимам общо взето по един и същ начин. Разбира се, тъй като снимам повече, понякога експериментирам, търся разнообразието в представянето на отделните снимки.

Какво се случва след "понякога ни забелязват”?
Нищо особено! Понякога усмивки, намръщени физиономии. Няколко пъти са ме питали за къде е снимката, от някой вестник ли съм, къде ще излезе. Все още не са ме гонили да ме бият!

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

Имало ли е сърдити? Налагало ли се е да триете или да не публикувате снимки на някой, който не желае да бъде сниман?
За една година и близо 1000 фотографии съм премахнал от сайта 5-6 снимки. Уважавам желанието на всеки, който иска да изтрия снимката му. Не се интересувам защо. Всеки има дадени причини, които са лични, не намирам за възпитано да задавам въпроси.

Трябва да отбележа, че се отнасям изключително внимателно и с уважение към хората, когато качвам снимки. Най-лесно е да хванеш някой злепоставящ човека момент, в който изглежда комично. Винаги се ръководя от това, че независимо какъв е човекът, трябва да го представя в максимално добра визия, да пазя достойнството му.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

Много хора споделят снимките си или ги правят профилни във Facebook, което за мен е знак, че съм се справил добре.

Хората сигурно си мислят, че по цял ден обикаляте улиците на града в търсене на интересни персонажи. Как всъщност се случва всичко?
На момента! Не излизам често да снимам специално, дори когато съм го правил, обикновено не снимам нищо. Всичко се случва в движение, просто очите ми "шарят” във всички посоки и забелязвам повече неща от останалите хора.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

Кога избирате Instagram пред "истинския” фотоапарат?
Когато не мога да снимам с камерата си, а с телефон.

Как стои въпросът със снимането на деца - не е ли задължително да се иска разрешение от родител преди да бъде публикуван кадърът?
Не. Аз не намирам разлика дали снимам деца, или възрастни хора. Децата не са собственост на родителите им. Както всеки може да бъде сниман на публично място, така и те. Важна е самата снимка, поне за мен. Имах случай с едно момиче на 14-15 години, което бях снимал. Получих съобщение от баша й да изтрия снимката. Отговорих му, че не мога да я изтрия, само защото той твърди, че е баща й. А и момичето може да не е съгласно. Помолих го да ми пише момичето от снимката, ако иска да премахна снимката й. Тя ми писа, и аз я премахнах.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

Кадрите Ви събират в себе си цели човешки истории, но понякога липсват думи. Как решавате дали да оставите снимката да говори сама за себе си?
Никога не слагам коментар или заглавие на снимките си. Предпочитам всеки да види това, за което има очи. Аз съм видял нещо, някой съвсем друго, трети нищо. Между другото, понякога, когато чета коментарите, има неща, които и аз не съм видял. И това е страхотно - всеки да вижда различни неща.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

В коментарите под снимките има критики, свързани с централните места, на които най-често снимате "хората на София”. Какво бихте отговорили на тези нападки?
Не ги възприемам нито като нападки, нито като критика, а като мнение. Различно. Донякъде са прави, но по принцип най-интересното в едни град се случва в централната му част. Например, когато отиваме в някой непознат град, винаги се стремим да отидем в центъра. Просто там разнообразието от персонажи и различност е най-голямо.

София не е от най-динамичните градове извън централната част. Винаги, когато имам възможност и има какво да снимам извън центъра, го правя. А и все пак не може всичко наведнъж. Ще има още много снимки!

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

Както навсякъде, и във Вашата страница има "хейтъри” . Случвало ли се е да изтриете негативен коментар? Къде е границата между личното мнение и целенасочената обида?
Има, макар и много рядко, което е доста приятно в сравнение с други места. Не ми се налага да стоя постоянно и да "дебна” за обиди. За мен границата е в уважението към другия. А и до какво води коментарът ти. Ако води до нещо градивно - добре. Но може и да го пишеш, само за да кажеш нещо, да се надсмееш над различието на другия.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

Битува някакво схващане, че всеки трябва да има мнение, да го изразява, независимо дали ще обиди някого, или не, дали е запознат, или не и т.н. Когато изразяваш мнението си в публичното пространство, то трябва да води до нещо, да създава, да затвърждава, да е градивно. И в него да присъства най-вече нужното уважение към другия.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"Разговор с двойката вляво:
"- Как се запознахте? Кой направи първата "крачка"?
Милен: - Видяхме се в един бар. Тя ме хареса и направи първата крачка.
Надежда: - Казах на приятелите ми, че това е бъдещето ми гадже, естествено на майтап, но съвсем скоро така и стана.
- От колко време сте заедно?
Милен: - От 6 месеца, от 5 живеем заедно.
- Защо, според вас, човек има нужда от друг човек до себе си?
Надежда: Колкото и банално да звучи, има ли по- хубаво нещо от това да обичаш и да получаваш същото в замяна? А аз наистина го обичам повече от всичко!
Милен: Животът няма смисъл ако не можеш да споделиш радостта и болката. Баба веднъж ми каза мъдро: "Човек е сам само за тоалетната."...

Какво Ви харесва в София? А какво все още осезаемо липсва на града?
Много неща ми харесват и много не ми харесват. Иска ми се хората да са по-ведри, по-усмихнати, по-безгрижни. Много сме угрижени, напрегнати, негативни, мнителни. Разбираемо е, като знаем всички в каква държава живеем и като се имат предвид всички тези години на обезличаване и еднаквост, нищетата. Но не бива да се предаваме и оставяме на тъгата, умората и първичността.

Кое Ви е любимото място в София?
Където има много хора. Аз си почивам сред хората - типичен градски човек.

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

А какви всъщност са хората в София?
Като всички хора по света. Всеки човек е уникален сам по себе си, но като цяло сме като всички - с емоции, страсти, разум, с желания, многообразни. Има и сиви, има и шарени.

За да ви срещаме с още интересни личности, станете част от Jenite.bg във Facebook!

Погледнете хората в столицата през обектива на "People of Sofia"

36 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



21
Не е посочен 06.06.2014|20:36
Това се казва да имаш усет за невероятни кадри, много готини снимки.
20
Не е посочен 06.06.2014|13:46
снимките явно са събирани доста време, страхотни са,браво на фотографа
19
Не е посочен 06.06.2014|11:40
Много добри снимки, браво на фотографа ! :)
18
Не е посочен 06.06.2014|06:27
Замисъла е добър.
17
Не е посочен 05.06.2014|17:17
Жестоки неща е успял да улови, харесват ми много тези снимки.
16
Не е посочен 05.06.2014|17:10
Невероятни снимки , много са красиви са.
15
Не е посочен 05.06.2014|16:21
АРТ снимчици, харесват ми .
14
Не е посочен 05.06.2014|16:20
Жестоки са снимките, много яки моменти са хванали от ежедневието на столичани.
13
Не е посочен 05.06.2014|13:24
интересен поглед има фотографа :)
12
Не е посочен 05.06.2014|12:48
Много интересни снимки, наистина :)
11
Не е посочен 05.06.2014|11:34
Проекта е интересен.
10
Не е посочен 04.06.2014|19:24
Обхванал е хора на всякаква възраст, хубав проект.
9
Не е посочен 04.06.2014|18:15
Снимките са добри
8
Не е посочен 04.06.2014|17:20
Колко готини, талантливи родни фотографи има! Много красиви снимки!
7
Не е посочен 04.06.2014|17:01
Много добри снимки, браво .
6
Не е посочен 04.06.2014|16:42
Страхотен проект. Поакзва всичко почти. Малко нощен живот му лиспва, така че може да навакса;)
5
Не е посочен 04.06.2014|16:33
Красиви фотографии, толкова професионално направени и то от един човек, за който това е хоби.
4
Не е посочен 04.06.2014|15:51
Много интересни и въздействащи снимки има и толкова цветни и интересни хора! Браво, чудесен проект!
3
Не е посочен 04.06.2014|15:37
Снимките са доста реалистични, защото са спонтанни и неочаквано направени, доста добре са се получили и отразяват реалността.
2
Не е посочен 04.06.2014|15:31
добре замислено
1
Не е посочен 04.06.2014|14:36
Хубави снимки, личи си че са професионални.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay