“Да” и “Не” при обзавеждането на дома

Откъде изобщо да започнете?

“Да” и “Не” при обзавеждането на дома

Обзавеждането на дома не е никак лесно начинание. Ако наскоро сте се нанесли в къща или апартамент и не знаете откъде да започнете с подреждането на всички мебели и вещи, ние ще ви помогнем.

Има някои правила при създаването на красив и уютен дизайн на дома, които трябва да бъдат спазвани. И такива, налагани с времето, на които обаче е по-добре да не се доверявате. Започваме с това какво е добре да направите при обзавеждането на дома си.

ДА

1. Помислете как да съчетаете старото с новото
Често се случва така, че на мястото, на което се нанасяте, вече има стари мебели, които могат да придадат страхотен античен вид на дома. Трябва обаче да ги съчетаете с модерните си вещи. Или пък може целенасочено да създадете този ефект. Какво трябва да знаете в този случай?

Ако стаята е по-традиционна, включете някакъв антикварен елемент, като например секретарско бюро, на което да работите от вкъщи. Можете да украсите пространството с някаква колекция, като стари сервизи или други предмети, събирани от вас през годините. Така ще вплетете в едно минало и настояще за максимален ефект.

2. Съчетайте стъклото и метала с дървени и цветни елементи

“Да” и “Не” при обзавеждането на дома

Понякога прекаленото присъствие на метални и стъклени вещи в помещението, му придава студен вид. Можете да го "затоплите” с природни елементи като цветя и дърво. Ключовият фактор тук е балансът.

В модерната кухня поставете букет свежи цветя в антична ваза. В просторната всекидневна, запълнена с метални етажерки и стъклена маса, можете да внесете холна секция от дърво.

3. Имайте куража да изрисувате цяла стена или таван

“Да” и “Не” при обзавеждането на дома

Този вид декорация на помещението е особено популярен през последните години. Можете да платите на художник, който да изрисува цялата стена във всекидневната или в спалнята, като създаде шедьовър, който се доближава до вашата вътрешна хармония и осигурява уют на помещението. Така не само ще се сдобиете с картина, която да повдига настроението ви само като я погледнете, а и ще осигурите индивидуалност на дома си, защото ще знаете, че никъде другаде няма точно такъв елемент.

Друг вариант, ако не искате да правите огромна рисунка, е да залепите цветни и нестандартни тапети, които да не са само в един цвят, а да съчетават в себе си много нюанси. Ако пък сте по-смели, можете да изрисувате тавана на спалнята си. Тук отново трябва изобразеното да бъде нещо, което да е близо до самите вас, защото ще се събуждате и заспивате с тази гледка.

4. Следвайте тенденциите, но така, че да можете лесно да ги променяте
Ако обичате да живеете по последен писък на модата, няма нищо лошо в това да се доверявате на актуалните тенденции при дизайна на дома. Но мислете в дългосрочен план, защото много от тях изискват да бъдат обновявани твърде често.

В случай че харесвате орнаменти например, можете спокойно да заложите на тях. Но за да не "излезете от мода” след година-две, ги използвайте върху по-малки повърхности и вещи, като например върху възглавниците, а не при тапицирането на целия диван.

5. Инвестирайте в качествени мебели
Те ще ви служат години напред, така че е добре да удължите живота им още при купуването им. Дайте по-голяма сума за нещо изпитано и проверено, което няма да ви предаде, вместо малко пари за мебел, която очевидно ще рухне само след няколко месеца.

НЕ

1. Не прекалявайте с мебелировката

“Да” и “Не” при обзавеждането на дома

Може да искате да имате всичко в дома си, но това няма как да стане, особено ако живеете в по-малък апартамент. Недейте да претрупвате пространството с мебели и вещи, скупчени една върху друга или буквално залепени заедно. Нали не искате да си оставите пет метра свободно пространство, които едва ще стигат за преминаване през стаята?

Това важи и за детайлите. Ако например много обичате флорални мотиви, не ги разпръсквайте навсякъде в дома. Изберете си само две-три ключови места - по този начин този детайл ще изпъква повече.

2. Не декорирайте всяка стая по един и същи начин
Всяка стая има свое собствено предназначение и затова трябва да изглежда по различен начин. Но това не важи само за мебелите, а и за вида на стените и характерните детайли. Можете например да съхранявате различни по вид колекции и сувенири в отделните стаи, да ги боядисате в различни цветове и да заложите на абсолютно противоположни нюанси при завесите. Така ще внесете разнообразие.

3. Никога не закачайте две картини една до друга

“Да” и “Не” при обзавеждането на дома

Независимо дали става въпрос за семейни снимки или за произведение на изкуството, то трябва да бъде или колекция, или единична бройка. Ако искате все пак да закачите точно два броя картини на едно и също място, то те трябва да бъдат или точно една до друга, или една под друга. Единственият вариант, в който е приемливо да ги позиционирате шахматно, е по протежение на стълбището, което води към горния етаж на къщата.

Друга грешка, което трябва да избягвате, е да закачате две картини на голямо разстояние една от друга. То трябва да бъде от 5 до 15 сантиметра.

4. Не боядисвайте целия дом в бяло или бежаво
Тези цветове лишават пространството от индивидуалност. Можете да използвате други неутрални тонове, като нюанси на синьо и зелено. По-нежните тонове на сивото и жълтото също биха придали на дома ви топлината, от която се нуждае.

5. Вкарайте нещо от себе си в дома си
В крайна сметка вие обзавеждате цялото пространство, но трябва да внесете в него елемент, който сами сте създали. Може да е ръчно изработена вещ или пък рисунка на децата, която да сложите в рамка, и да закачите на подходящо място (например до семейните снимки). Или пък да заложите на мебел, която ви е подарък от скъп за вас човек.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay