Какво трябва да знае всяка жена за сърдечния ритъм

Някои от тези неща ще ви изненадат

Какво трябва да знае всяка жена за сърдечния ритъм
pixabay

Вероятно сте чували израза "сърдечен ритъм". По дефиниция, сърдечният ритъм е броят удари на сърцето в рамките на една минута. Но какво друго може да ви каже сърдечния ритъм, освен колко ще сте се изпотили в края на тренировката?

За едно е важен индикатор за здравето на сърцето или колко бързо сърцето изпомпва кръвта.

Спокоен срещу активен сърдечен ритъм

Когато тренирате, пулсът ви се повишава, за да отговаря на изискванията на вашата тренировка. Докато си почивате на дивана, пълсът ви трябва да бъде между 60 и 100 удара в минута.

Ниският сърдечен ритъм всъщност е нещо добро. Ако сърдечната честота намалява, това означава, че сърцето ви става по-добро в изпомпването на кръв. При редовно физическо натоварване, пулсът ви ще намалее, защото сърцето ви ще се научи да работи по- ефективно. Например обучените спортисти могат да имат пулс 40.

Ако сравните пулса си с този на някой друг, не се притеснявайте, ако вашата сърдечна честота е по-висока, особено ако човека, с когото се сравнявате е мъж. Жените имат по-висок сърдечен ритъм, отколкото мъжете, заради размера и хормоналните разлики.

Към какъв сърдечен ритъм да се стремите?

За да изчислите максималния си сърдечен ритъм (т.е. броят на ударите на сърцето в минута, които не бива да надвишавате, дори при активна тренировка) използвайте формулата: 220- вашата възраст. Трябва да останете в рамките на 60-75% от това число, за да поддържате здравословен сърдечен ритъм.

Колкото и лудо да звучи, сърцето ви не трябва да бие всяка секунда. Времето между ударите на сърцето показва ефективността на сърдечната функция.

Моят сърдечен ритъм нормален ли е?

Ако пулсът ви е малко по-висок от обикновено например след тежък ден на работа, не се притеснявайте. Нормално е и това е просто една аларма, която ви напомня, че трябва да си дадете почивка.

Ако пулсът ви е около 100, дори когато сте в леглото и не правите абсолютно нищо, консултирайте се с лекар.

Какви действия мога да предприема?

Най-добрият съвет за подобряване на сърдечната функция? Правете нещо. Препоръчваме поне 150 минути активност на седмица, независимо дали става въпрос за колоездене, разходка с кучето или някакъв вид спорт. Всякакъв вид дейност, която ще изпомпва кръва ви. Спортът е единствения извор на младостта. Тренирайте редовно и ще забележите, че сърдечният ви ритъм ще се подобри.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница