История на завоеванията на нежния пол

Да си жена...

История на завоеванията на нежния пол

8 март, денят на жената, е установен като празник по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 година. Историята му обаче започва още в далечната 1857 година в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Какво бележи този ден, припомня Forbes:

 

Избирателно право

В наши дни жени стоят начело на девет държави: Германия, Австралия, Либерия, Литва, Финландия, Коста Рика, Аржентина и Киргизстан. Жени са управлявали в различни периоди 35 страни в света. 17% от министрите по света са жени. В три страни жените още нямат избирателно право. Това са Бутан, Бруней и Саудитска Арабия. Първата страна, която дава на жените право на глас, е Нова Зеландия (1893 г.), а за първи път жена депутат е избрана във Финландия през 1903 г. Последната страна, в която жените получиха право на глас, е Лихтенщайн (1984 г.)

 

Право на образование

В наши дни 51% от студентите по света са жени, в Европа и Северна Америка те са между 55-56%. 50% от защитилите научна степен в САЩ са жени. От 759 млн. неграмотни в света 70% са жени.

Ето какво пише през 1873 г. харвардския професор Едуард Кларк: Висшето образование е не само ненужно, но и вредно за жените и в резултат жената може да стане безплодна.

Първият випуск гимназистки, получили право да се явят на изпити за университет, са от гимназията в Тюрингия едва през 1915 г.

 

Панталони

70% от жените в Европа предпочитат панталона пред полата. 10% от жените и 1.5% от мъжете в Германия си купуват панталони поне 4 пъти годишно. 33% от жените и 12% от мъжете по 2-3 пъти годишно, а 33% един път годишно.

До началото на XX век панталонът е табу за жените. Пътят на жените до него започва през 1899 г., когато те получават право да носят панталон за езда. През 1909 г. се прави изключение и за велосипедистките.През 30-те Марлене Дитрих и Катрин Хепбърн се появяват в мъжки костюми, но това, което е разрешено на иконите на стила, за обикновените жени остава табу до 70-те години на миналия век.

 

Работа и заплата

52% от жените по света работят. Средната заплата на жените е най-близка до тази на мъжете в Швеция и е 91% от нея. Няма страна в света, в която жените да получават колкото и повече от мъжете. До 70-те години на миналия век в различните страни жените е трябвало да избират: или кариера без брак или брак без работа.

 

Богатство

Сред 100-те най-богати хора в света през 2010 г. има 8 жени с общо състояние 108.9 млрд. долара. През 2009 г. 40% от частните компании в САЩ принадлежат или се управляват поне наполовина от жени. Дълго време след брака всичко, което жените са притежавали, е ставало собственост на съпруга.

 

Пушене

През 2009 г. 17.9% от пълнолетните американки пушат. От 1950 до 2009 г. жените в САЩ. Починали от рак на белите дробове, са се увеличили с 600%.

Именно вредният навик става символ на женската еманципация. Не без помощта на рекламните кампании на цигари, които бързо надушили горещата тенденция. Така или иначе- в началото на ХХ в. жените все още нямали право да пушат на обществени места.

 

Спорт

На Олимпийските игри през 2008 г. участваха 4 600 жени в 26 дисциплини. Жените бяха 43% от участниците. Първите пробиви в спорта на дамите са в тениса и голфа.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay