Как да поискаме повишение

Повишението е бленувано, но и възможно

Как да поискаме повишение

Късметлии са финансово независимите хора. За останалите обаче, работата е начин на живот, а от заплащането зависи какъв ще бъде този живот. Свободата от финансова гледна точка е не лека задача. Често заплатата, която получаваме, се различава силно от тази, която ни е нужна, за да живеем по утвърдените стандарти. И когато този проблем е налице, мисълта за разговор с шефа на тема повишение започва все по-силно да гложди съзнанието ни.

Смятаме, че преговорите са истинско изкуство, а за да протекат в насоката, която искаме, ни е нужна известна подготовка. Даун Розенбърг Маккий е кариерен консултант в careerplanning.about.com и разказва за най-ценните и същевременно доста лесни неща, които може да направи всеки един от нас преди да си уговори среща с шефа.


Знаем, че по-високата заплата е основната цел на това посещение, но преди да започнете да мислите каква цифра да поискате, първо проучете колко взимат останалите колеги. Тези от офиса едва ли ще ви споделят (освен ако не извадите голям късмет), но можете да се посъветвате с приятели или роднини, които са запознати с професията и задълженията ви. Паричното възнаграждение е резултат от множество различни качества, затова е важно да проучите какви са заплатите в областта на вашата работа. Освен това да не забравяме, че географското положение е винаги от значение и заплатите в столицата могат да бъдат двойно по-големи от тези в по-малките градове, например.

Ако имате достатъчно предишен опит на тази позиция, задължително изтъкнете този факт пред шефа си. Не че той не е запознат с автобиографията ви, просто това леко припомнянe ще му напомни колко ценен кадър сте. А и уменията, които сте натрупали в миналото са от значение, и няма да е никак честно да взимате толкова, колкото стажантите, които тепърва се учат как се пуска принтера.

Когато започнете разговор за повишение, в никакъв случай не наблягайте на разходите си. Доста хора правят грешката да споделят пред шефовете си за кредитите, които имат да изплащат и парите, които са им нужни, за да образоват децата си. Тези приказки звучат като просия на човека, който взима важните решения, и в никакъв случай няма да покажат вашата увереност.

На последно място, но не и по значение, според
Даун Маккий се нарежда спокойствието. Важно е да не се притеснявате по време на срещата. Известно е, че когато човек се остави на емоциите си, понякога казва неща, които са необмислени и не на място. Още повече, че шансът шефовете ви да се съгласят на сумата, която желаете, е нисък, затова най-добре не очаквайте прекалено много. Просто бъдете реалисти - всички живеем в България и се опитваме да оцеляваме по някакъв начин. Четирицифрените суми във времена на криза не са особено постижими като цел. 

20 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 21.10.2011|09:22
Иванка като гледам вече 3106 души искат увеличение на заплатата :)
2
Не е посочен 20.10.2011|16:13
Съдейки по статистиката, която водите много хора (1843) искат повишение на заплатата :) За повечето работодатели обаче се превърна в масова практика да се оправдават с кризата в България и ЕС.
1
Не е посочен 20.10.2011|10:24
В днешно време кой смее да поиска повишение или по-висока заплата? Не че не си си в правото, но ще те изгонят като едното нищо, просто защото безработни има бол на вън. Затова всеки го е страх и гледа само да си запази работата, за да получава от някъде някакви пари. За шефовете това е добре дошло, колкото по-малко плащат, толкова по-добре. До кога обаче ще мизерстваме така?
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay