Ограничете вредата от работа с компютър

Компютърен синдром на зрението

Ограничете вредата от работа с компютър

Ежедневната работа на компютър води до сериозни проблеми с очите. Все повече хора се оплакват от т.нат. "компютърен синдром на зрението (КЗС)". Това е съвкупност от неприятни усещания, които хората изпитват след продължително взиране в монитора. Симптомите на КЗС са :

  • Уморени и зачервени очи

  • Двойни предмети

  • Бавно фокусиране на зрението при преместване на погледа от далечни върху близки предмети

  • Усещане за "пясък" под клепачите

     

За нарастване на зрителната умора е виновно и постоянната смяна на фокуса – от клавиатурата върху екрана или печатни документи. Появата на КЗС е продиктувана от някои особености на работата с компютър:

  • Изображението върху компютър свети, както и целия екран

  • Изображението има определена периодичност на блещукане

  • Изображението е дискретно, и няма толкова ясни граници, както върху хартия

     

Още не е доказано, че работата на компютър води до сериозни заболявания на окото, като глаукома и катаракта. Знае се обаче, че тя все пак може да доведе до прогресиране на късогледството.

 

Организиране на работното място

Правилният ергономичен подход при подредбата на работното пространство допринася за намаляване на визуалното и физическо напрежение. Ще се спрем на основните елементи в офиса :

 

Монитор

Препоръчва се мониторът да се поставя така, че при работа на компютър погледът да се спуска на 10 - 12° по-ниско от хоризонталата, или с други думи, мониторът трябва да се намира 8-10 см по-ниско от нивото на погледа. Препоръчителното работно разстояние е 50-70 см.

 

Лаптоп

Тъй като популярните преносими компютри намират приложение при всякакви условия, тяхното използване не винаги отговаря на най-доброто виждане и положение на тялото по време на работа. Ето защо специалистите препоръчват да се работи на стационарен компютър, а лаптопът да се ползва само при изпълнение на кратки задачи.

 

Осветеност на екрана

Знаците и изображенията върху екрана трябва да са около 10 пъти по-ярки от фона му. Ако вие пишете с черни букви върху бял фон, яркостта на последния трябва да е 10 пъти по-голяма. Не забравяйте редовно да почиствате монитора от прахта. Използвайте екран с голям размер, тъй като това е по-благоприятно за очите.

 

Осветление в стая

Осветлението в стаята трябва да е 3 пъти по-ярко от фона на екрана. На работните места в офиса трябва да се монтират локални осветителни тела, чието положение може да се регулира с цел избягване на дразнещи отражения на лампата.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay