Практично ли е да превърнете хобито си в професия?

Удачно ли е това, което обичате да правите най-много, да стане източник на финансовите ви средства?

Практично ли е да превърнете хобито си в професия?

Повечето хора си мечтаят да работят нещо, което им доставя удоволствие. Независимо дали става въпрос за рисуване, пеене, танци, пътуване, или пък писане, ако човек обича нещо наистина много, му се иска да му се отдаде изцяло.

Дали това е най-практичният вариант? Пред вас стоят следните четири възможности:

1. Всичко или нищо
Можете да се втурнете към мечтите си, да зарежете настоящата си работа и да се надявате, че вашето хоби ще бъде доходоносно.

Да се стремите само към страстта си и да не правите опити за постигане на финансова стабилност чрез реализация в друга област, обаче, си е доста рисковано. Но пък ако вярвате във възможностите си и знаете, че имате нужните качества за дадена професионална област, можете да поемете този риск, защото рано или късно ще постигнете успехи.

2. Страстта остава хоби, отделено от работата
Можете да превърнете страстта си в хоби, което да запълва свободното ви време, а работата ви да е напълно отделена от него. Така ще имате финансова стабилност и едновременно с това ще удовлетворите нуждата си да правите това, което най-много желаете.

Освен това няма да съществува рискът да намразите страстта си - дори и най-хубавото нещо може да стане омразно, когато се върши по задължение и знаете, че трябва да бъде изпълнявано всеки ден.

Практично ли е да превърнете хобито си в професия?

3. Намерете баланс
Включете елементи от хобито в работата си. Може да обичате музиката и да станете музикален редактор в някое радио, да сте любител на киното и да станете филмов критик и т.н. Възможно е също да изкарвате пари от хобито си, но те да са само допълнителен доход, а не основно средство за препитание. 

"Застраховайте се" със знания и интереси в други области, а когато имате време - творете и ако е възможно припечелвайте от плодовете на творчеството си.

4. Направете страстта си своя мотивация, а не цел
Трябва да си зададете въпроса "Ако хобито ви не носи доходи, ще бъдете ли щастливи, че работите точно това?" Каква е вашата цел - високите доходи, преживяванията, които ще можете да си позволите с тези доходи, или пък удоволствието от добре свършената работа?

Може пък да изградите такава кариера, с която да си позволите да се отдадете на страстта си - да инвестирате в нея или пък да ходите на курсове, за да усъвършенствате уменията си.

За още статии на тема кариера, последвайте Jenite.bg във Facebook.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay