Професионална придружителка на бременни жени

Когато грижата за раждането се превърне в професия

Професионална придружителка на бременна жена, която оказва подкрепа по време на раждането. Да, тази жена съществува и не е майка ви.

 

Дула означава жена, която служи, нейната роля е да създава емоционален, психически и физически комфорт на родилката, а също и да подкрепя партньора й", обяснява Дебра Паскали Бонаро от САЩ, която е сертифициран инструктор за обучение на дули към асоциация "DONA International".


Тази професия датира от древността и най-значимата й роля е непрекъсната подкрепа от момента, в който почва раждането до часове след това.

 

В България в обучението, което организира сдружение "Естествено" са включени 30 жени, повече от половината от които са акушерки. Те ще бъдат запознати с техники за обезболяване на родилката, ще бъдат обучени как да се грижат за емоционалния й комфорт, както и как да ускорят процеса на раждане.


Професията дула е характерна за развитите страни, като вече са регистрирани повече от 7000 сертифицирани дули в 20 държави по света. Според редица изследвания раждането протича по-безпроблемно, когато жените получават подкрепа през цялото време.

 

Резултатите от изследвания сочат, че вероятността от секцио при жени, подкрепяни от дула, е с 26 процента по-малка, а случаите при които се използва форцепс или вакуум са с 41 на сто по-малко.

 

Дулата не е медицинско лице, професията се практикува обикновено от жени, но има и мъже, коментира Дебра Бонаро.

 

Деми Мур, Никол Кидман, Синди Крофорд са някои от многото известни личности използвали услугите на дула по време на техните раждания.

 

В някои страни тези услуги се покриват от държавата или чрез здравните застраховки. В САЩ има организации от дули, които се спонсорират от фондации, има и организации на доброволчески начала.

 

У нас на първо време ще заплащат семействата, обмисля се вариант дулите да сключват договор с болниците, в които ще оказват подкрепа. В някои болници в София като "Света София", "Свети Лазар" и клиника "Щерев" вече се допуска присъствието на дула по време на раждане.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay