Първи дни с новия шеф

Трябва да проявите самоиницатива, иначе сте обречени

Първи дни с новия шеф

Колкото и да се оплакваме от своите шефове, все някога привикваме към тях. Знаем къде стигат границите на търпението им, кога са склонни да направят компромис и кога говорят напълно сериозно. Текучеството съществува дори в мениджърските среди. И когато пристигне новият ви шеф, вие сте онези, които трябва да се интегрират в създалата се ситуация.

Обикновено хора на още по-висока позиция в компанията дишат във врата на новия мениджър. Ето защо, той най-вероятно ще се опита да постави непостижими цели на екипа, или пък да ограничи разходите, като намали бройката на подчинените си. Имайте предвид, че не е добра идея в такъв момент да преговаряте за увеличение на заплатата, дори да сте имали подобна уговорка с предишния си шеф.

Първото впечатление всъщност наистина е определящо. Само за няколко минути можете да предразположите новия си шеф. Той ще прецени вашата компетентност, отговорност и надеждност светкавично, дори да не е прав в преценката си. Във ваш интерес е запознанството ви да остави добри впечатление у бъдещия ви ръководител.

Много важно е да бъдете на работа през първите дни с нов шеф. В противен случай, той може да разтълкува вашето отсъствие като неуважение, въпреки болничния лист, който би трябвало да опровергае подобни подозрения.

Поемайте инициатива и не чакайте мениджърът ви сам да ви повика, за да го впечатлите. Задавайте смислени въпроси и изпълнявайте задачите си, защото в противен случай той няма да е на ваша страна. Шефът обикновено подозира подчинените си, че "се скътават”, ако сами не се опитват да бъдат забелязани. Без да има значение за него, че интровертите също са добри професионалисти.

И не на последно място - не си мислете, че с всички шефове на света комуникацията протича по един и същи начин. Питайте новия си ръководител директно по какъв начин предпочита да общувате - чрез електронна поща, телефон или лично. Заемането на ясната позиция, че сте готови да правите нещата по неговия начин изпраща мощни сигнали към него. А отношението му към вас мигновено ще се подобри.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 28.05.2012|09:27
не е много удачно да се отсъства ако има нов шеф...:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay