В духа на Оскарите: Топ 10 на актрисите с най-много статуетки

Кои са звездните величия сред жените с най-много златни статуетки в историята?

В духа на Оскарите: Топ 10 на актрисите с най-много статуетки

В света на киното всички киномани са отправили поглед към най-бляскавото и значимо събитие на годината - Осемдесет и седмата церемония по връчването на наградите "Оскар”. Тази година тя ще се проведе на 22 февруари в Лос Анджелис.

Именно в духа на най-чаканото събитие в киносредите, ние избрахме да ви върнем назад в историята на Оскарите и да припомним кои са победителите през изминалите години.

Днес ще ви представим топ 10 на актрисите с най-много спечелени статуетки. Започваме отброяването отзад напред.

10. Сали Фийлд - 2 Оскара
За ролята си във филма "Норма Рей” Сали Фийлд печели Оскар за главна женска роля. Норма Рей е 32-годишна жена, която е разведена, с две деца. Работи като текстилна работничка в малко градче в южните щати. Това, което ще промени живота й, е пристигането в града на нюйоркски синдикален лидер.

Places in the Heart, заснет през 1984 година, носи втори Оскар на Сали отново за главна женска роля.

9. Маги Смит - 2 Оскара
Маги Смит е двукратна носителка на Оскар. Една от най-известните й роли е тази на професор Минерва Макгонагол в поредицата филми "Хари Потър”.

Златните статуетки актрисата печели през 1970 г. за главна женска роля във филма The Prime of Miss Jean Brodie и девет години по-късно за поддържаща роля в California Suite.

8. Хилари Суонк - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актрисите с най-много статуетки

"Момчетата не плачат” (Boys Don’t Cry) и "Момиче за милиони” (Million Dollar Baby) са филмите, за ролята си в които, Хилари Суонк печели Оскар за най-добра женска роля съответно през 1999 и 2004 година.

С тези награди тя се превръща в третата най-млада актриса в историята на американското кино, която печели два Оскара за най-добра главна женска роля.

7. Елизабет Тейлър - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актрисите с най-много статуетки

1961 година е моментът, в който Елизабет Тейлър получава първия си Оскар за главна женска роля във филма BUtterfield 8.

Втората награда е в същата категория във филма "Кой се страхува от Вирджиния Улф” (Who’s Afraid of Virginia Woolf), където играе съпруга на героя на истинския си съпруг - Ричард Бъртън.

6. Джоди Фостър - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актрисите с най-много статуетки

Първата си награда "Оскар” Джоди Фостър грабва за главна роля във филма "Обвинената” (The Accused).

В "Мълчанието на агнетата” (The Silence of the Lambs) от 1991 година, Фостър си партнира с Антъни Хопкинс, който влиза в ролята на сериен убиец с наклонности към канибализъм. Джоди пък е агент на ФБР и това превъплъщение й носи Оскар за най-добра главна женска роля.

5. Джесика Ланг - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актрисите с най-много статуетки

"Тутси” (Tootsie) е американска комедия от 1982 година, а ролята на Джесика Ланг във филма й носи Оскар за най-добра поддържаща женска роля.

1994 е годината, в която Ланг печели статуетката за най-добра главна женска роля. Филмът е "Синьо небе” (Blue Sky), а Джесика "влиза в кожата” на красивата Карли, която страда от отчаяно желание да бъде в светлината на прожекторите. Партнира си с Томи Лий Джоунс, който играе ролята на капитан Ханк Маршъл.

4. Джейн Фонда - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актрисите с най-много статуетки

Годината е 1972 и 44-тата церемония по връчването на наградите "Оскар” донася на Джейн Фонда първата статуетка в кариерата й. Наградена е за ролята си на красивата компаньонка Бри във филма "Клут” (Klute), която е обект на разследване във връзка с мистериозно изчезване на бизнесмен.

През 1979 г. получава втория си Оскар отново за главна женска роля във филма "Пристигане у дома” (Coming home), разказващ за трудностите, които ветеран от войната във Виетнам среща при завръщане у дома.

3. Ингрид Бергман - 3 Оскара
Имената на филмите, които носят Оскар на шведската актриса, са Gaslight, "Анастасия” и "Убийство в Ориент Експрес”. За първите два Ингрид е удостоена с наградата за най-добра главна женска роля, а за третия - за най-добро женско изпълнение в поддържаща роля.

2. Мерил Стрийп - 3 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актрисите с най-много статуетки

Първият Оскар на Мерил Стрийп е за поддържащата роля на изтощената от нещастието в брака си Джоан Крамър във филма "Крамър срещу Крамър” (Kramer vs. Kramer), в който си партнира с Дъстин Хофман.

"Изборът на Софи” (Sophie’s Choice) - трагичен разказ за любовта между млад писател и жена, преживяла Холокоста, е създаден по мотиви от популярния роман на Уилям Стайрън. Ролята на полската католичка Софи носи на Мерил Стрийп първия Оскар за главна женска роля в кариерата й. Това се случва през 1983 година.

През 2012 година актрисата се превъплъщава в министър-председателя на Великобритания за периода 1979-1990 г. Маргарет Тачър в биографичния гилм "Желязната лейди” (The Iron Lady). Той носи трети Оскар на Стрийп - за главна женска роля.

Любопитен факт е, че Мерил Стрийп държи рекорда за актьор (без значение мъж или жена) с най-много номинации - 19 на брой.

1. Катрин Хепбърн - 4 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актрисите с най-много статуетки

Първото място в престижната класация отива при звездата от филма "Ранна слава” (Morning Glory). Именно с този филм Катрин печели невероятна популярност и печели първия си Оскар и то за главна женска роля. Тогава тя е само на 24 години.

34 години по-късно, след няколко номинации за същата категория, Катрин отново е избрана за най-добра актриса за ролята си в "Познай кой ще дойде на вечеря” (Guess Who’s Coming to Dinner).

"Лъвът през зимата” (The Lion in Winter) й носи трета статуетка само година по-късно. А с ролята си на омъжената Етел в "Край златното езеро” (On Golden Pond) си извоюва четвърта награда "Оскар”, което я превръща в артиста (без значение мъж или жена) с най-много Оскари в историята.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

26 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay