"Бог пътува винаги инкогнито": Наистина ефективна self-help литература

Една от онези книги, които ще ви накарат да се замислите за живота си

"Бог пътува винаги инкогнито": Наистина ефективна self-help литература

Когато изпадне в тежка ситуация, човек има нужда мотивация да се изправи, да се изтупа от калта и да продължи с борбата, наречена "живот”. Различните форми на изкуството често са убежище на наранените души и ги приютяват без да задават въпроси.

Напоследък обаче стана много модерна "книжната терапия”, ако можем така да я наречем. Навъдиха се десетки автори, които предлагат наготово "изпитани" житейски съвети. И обещават да ни помогнат на всяка цена.

Това обаче доведе до изхабяването на този вид литература. Хората все по-трудно вярват на някого, който твърди, че ще им помогне да излекуват душата си. Днес обаче ще си говорим за една книга, която същевременно представлява интелектуално предизвикателство и емоционален илач.

"Ако искаш да останеш млад през целия си живот, продължи да се развиваш, да учиш, да откриваш и не се затваряй в навици, които склерозират духа, нито в затъпяващия уют на вече познатото.”

Романът "Бог пътува винаги инкогнито” (изд. Colibri) не е типичен представител на популярната self-help литература. Той не дава готови отговори, а задава точните въпроси. Не обещава да лиши читателите от всичките им проблеми, а ги придружава по пътя към осъзнатото намиране на решение.

"Бог пътува винаги инкогнито": Наистина ефективна self-help литература"Щастието се постига като променяме себе си, а не това, което ни заобикаля.”

Авторът Лоран Гунел е специалист по личностно развитие, който умело съчетава талантливо написаната проза с популярната психология.

Повествованието ни изпраща на магическо пътешествие в Париж, за да ни срещне с човек, решил да сложи край на житейския си път. Малко преди да напусне доброволно този свят, той става жертва на загадъчни обстоятелства. Един непознат му помага да върне желанието си за живот. В замяна започва да му диктува какво да прави с него.

"Такъв е животът; рядко на мига си даваме сметка, че трудните моменти имат скрито въздействие и скрит смисъл - да ни помогнат да израснем. Ангелите се преобличат като вещици и ни правят великолепни подаръци, старателно обвити в грозни опаковки.”

Резултатът от това любопитно взаимодействие е низ от събития, които предоставят възможност на всеки да се припознае в главния герой. Чрез конкретни примери писателят съумява да насочи вниманието ни от проблемите на случайно срещнатия мъж към нашите собствени. И всеки може да приложи на практика описаните психологически трикове, стига да признае пред себе си, че и той, като всички останали, има трудности, които е крайно време да преодолее.

"Единственият начин да успееш е да се срещнеш лице в лице с действителността, да се изправиш срещу обекта на своите страхове, докато страхът изчезне, а не да се свиваш в някакво убежище, което може единствено да усили страха ти пред неизвестното.”

За още вдъхновяващи цитати от книги станете част от Jenite.bg във Facebook!

25 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay