Коя е правилната грижа за склонна към омазняване кожа?

Ето за какво трябва да внимавате при грижата за мазна кожа

Коя е правилната грижа за склонна към омазняване кожа?

Много хора имат мазна кожа, а тя е доста капризна и трудна за поддържане в отлично състояние. Едно от най-трудните неща за предотвратяване е неприятното лъщене, което се появява дори и при чисто и току-що измито лице.

Оказва се, че често допускаме елементарни грешки при ежедневната грижа за кожата и те довеждат до повече омазняване и запушване на порите. Ако сте сред хората с по-мазна кожа, то днес имаме няколко съвета за вас.

Те ще ви помогнат да контролирате омазняването, а кожата ви ще стане по-чиста и по-гладка. Ето какво не бива да правите, ако кожата ви е по-мазна.

Не мийте лицето си твърде често
Този съвет звучи странно, защото всички си мислим, че с помощта на честото миене ще се отървем от омазняването. Оказва се, че прекомерното миене може само да влоши нещата. Лицето ви се нуждае от определено ниво себум (секретът, произвеждан от мастните жлези), за да бъде кожата здрава.

Когато постоянно отмивате този себум, вие стимулирате кожата си да го произвежда в по-големи количества и попадате в един омагьосан кръг. Мийте лицето си само по един или два пъти на ден, за да избегнете честото омазняване.

Коя е правилната грижа за склонна към омазняване кожа?

Не пропускайте хидратацията
Може да мислите, че кремът за лице ще направи кожата ви по-мазна, но грешите. Ако кожата ви не е хидратирана, тя става суха, което също стимулира появата на излишен себум. Винаги трябва да хидратирате лицето си, като използвате продукти, предназначени за мазна или смесена кожа.

Не прекалявайте с ексфолирането
Грубите ексфолианти също няма да свършат кой знае каква работа, ако прекалявате с тяхната употреба. Ексфолирането е полезно, защото премахва мъртвите клетки от кожата и всички остатъци от замърсявания, но този процес може да доведе и до прекомерно изсушване на кожата. Ексфолирайте веднъж или два пъти седмично, но не повече.

Избягвайте лентичките за черни точки
Те не са най-добрите приятели на мазната кожа. Може да ги използвате от време на време, на няколко седмици веднъж, но не е препоръчително да ги ползвате често. Ако прекалявате с тях, ще си докарате повече черни точки, отколкото сте успели да премахнете, защото и те стимулират производството на себум.

Коя е правилната грижа за склонна към омазняване кожа?

Не сменяйте продуктите си, щом вършат работа
Не робувайте на мита, че от време на време е хубаво да се сменят продуктите за лице, за да не привикне кожата ви към тях. Ако сте намерили нещо, което върши работа за вашата кожа, не го сменяйте. Недейте да стресирате кожата си излишно с нови продукти, а се доверете на старата, но изпитана козметика.

Не напластявайте прекалено много грим
Понякога гримът е наистина изкушаващ и ви се иска да си сложите още малко пудра или фон дьо тен, за да отстраните неприятното лъщене. Това изобщо не помага, а само прави проблема по-виден, а кожата на лицето ви не изглежда в най-добрата си форма.

Разбира се, можете да слагате грим, но е по-добре да избирате продукти, които са направени специално за вашия тип кожа, и да избягвате прекаленото наслояване.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay