Най-добрите приятели на запушените пори

Изгонете тези съставки от козметиката си, ако искате да се радвате на чиста и свежа кожа

Най-добрите приятели на запушените пори

Ако кожата ви по принцип е предразположена към образуване на пъпки и черни точки, трябва да обръщате специално внимание на козметиката, която ползвате и най-вече да подбирате такава, която по никакъв начин не действа запушващо на порите. И за да ви улесним, днес ще ви разкрием накратко кои са така неприятно действащите съставки и как да ги откривате, за да можете съответно и да ги избягвате.

Масло от пшеничен зародиш
То притежава изключително силен и траен успокояващ и подхранващ ефект и действа особено благоприятно на свръхсуха кожа, но в същото време притежава завидна способност да запушва порите, особено разширените такива (които и най-често съпровождат проблемната кожа).

Алкохоли
Избягвайте продукти за лице, в чието съдържание присъстват Alcohol denat, Hexadecyl alcohol и/или Cetyl alcohol. Те притежават изсушаващ ефект, "благодарение” на който кожата започва да произвежда още повече себум, което пък от своя страна води до запушване на порите.

Ланолин
Накратко, това е естествена мазнина, която се извлича от овчата вълна. Притежава изразен успокояващ ефект и е много подходящ за например зърната на кърмещи жени. Не същото обаче може да се каже за проблемната кожа, за която ланолинът съвсем не е препоръчителен.

Най-добрите приятели на запушените пори
Карагенани
Това са група сулфатни полизахариди, които се извличат от червени водорасли. В съставите на продуктите могат да бъдат скрити зад редица наименования, сред които с особена важност трябва да следите за Chondrus Crispus, Irish Moss Extract, Ubygel GS, Aubygum DM, Burtonite V-40-E и Carastay.

Соли
Избягвайте най-вече готварската сол, позната като натриев хлорид или Sodium. Неразделен приятел на запушените пори от тази група е и калиевият хлорид (Potassium Chloride). И двете най-често могат да бъдат открити в измиващите средства за лице.

Сулфати
От тази група са другите основни врагове на проблемната и склонна към образуване на пъпки и черни точки кожа. Избягвайте най-вече Sodium Lauryl Sulfate, скрит основно отново в измиващите гелове и сапуни. Препоръчваме ви да се ориентирате и към шампоани без съдържание на сулфари.

Други
Когато търсите нов продукт за проблемната кожа на лицето си, се старайте от съдържанието му да е лишено от присъствието на по възможност всички тези съставки: Isopropyl Isostearate, Isopropyl Linolate, Isopropyl Myristate, Isocetyl Stearate, Myristyl Lactate, Myristyl Myristate, Laureth-4, Octyl Stearate, Oleth-3.

Най-добрите приятели на запушените пори
Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay