Изчерпателно за домашната козметика от "Екомама"

Интервю с дамата, която стои зад един от най-популярните блогове за еко козметика на български

Изчерпателно за домашната козметика от "Екомама"

Колегите от Fitwell.bg постоянно се интересуват от актуалните теми, свързани пряко с човешкото здраве. Именно заради това те обръщат внимание и на различните аспекти на продуктите за разкрасяване - все пак козметиката има досег с кожата и е важно да бъде безвредна.

Fitwell.bg се срещнаха с Валентина Бевакуа от блога Екомама. Публикациите й в него са за еко почистването на дома, съставките на козметиката, домашно приготвяне на продукти за разкрасяване и грижа и т.н. В изчерпателно интервю, част от което ще ви представим сега, тя разкрива защо еко козметиката заслужава повече внимание.

Какво трябва да разбираме под "еко козметика"?
По мое мнение, терминът "еко козметика" би трябвало да се припокрива с термина "натурална козметика". В нея не би трябвало да присъстват синтетични продукти и производни на петрола, които не правят добро на кожата ни и в същото време замърсяват околната среда.

Искам да наблегна на един момент: думата "натурален" продава, да не се лъжем. Обаче, ако на кутията на крема, мехлема, шампоана, лосиона и т.н. е написано "натурален”, това какво означава всъщност? Ако продуктът е "натурален” според етикета, а в съставките му намираме парафин, петролатум и други вредни за човека и замърсяващи природата съставки, това не е ли незаконно, измама?

Отговорът е... не, не е незаконно. Законът не регламентира, поне до момента, използването на термина "натурален” или "растителен" в козметиката. Ако в един козметичен продукт има само 1% растителен екстракт, производителят може спокойно да напише на етикета думата "натурален" или "растителен" продукт.

Редовно организираш работилнички за "направи си сам" продукти в домашни условия. Разкажи ни малко повече за тези ателиета – как протичат, каква е основната им цел, има ли интерес към тях?
От известно време провеждам курсове по ръчно изработена натурална козметика, техника "козметични емулсии". Емулсиите са това, което ние наричаме кремове. Целта на тези работилнички е да дадат познания как всъщност се случва магията на кремовете.

Пред участничките се открива един абсолютно нов свят. Курсовете са разделени на две части.

Теоретичната част е по-суха и синтезирана, преминаваме през Наредба № 36 от 30 ноември 2005 година за изискванията към козметичните продукти, продължаваме с историческите аспекти на първата емулсия, създадена през II век и стигаме до разграничаване на видовете емулсионни кремове. Разясняваме какво е точно действието на емулгаторите и хидрофилно-липофилния баланс.

Практическата част обаче е истинско забавление за дамите. Формулираме различни кремове, след това измерваме съставките с прецизна везна, разделяме фазите на кремовете, нагряваме, емулгираме.

В края на курса всяка дама взима със себе си своя крем, изработен "по мярка" за нея. Впоследствие поддържаме връзка в нарочна фейсбук група, където продължаваме да обменяме опит, тоест, курсът не приключва в деня на провеждането му, той само поставя началото на едно много приятно хоби.

Ако решим да си правим козметика сами, с какво най-много трябва да внимаваме и къде да фокусираме основно вниманието си?
Приготвянето на козметика у дома съвсем не е просто. Нека обаче разграничим домашната от ръчно приготвената козметика.

Домашната козметика се ограничава с използването на подръчни и свежи продукти, най-често хранителни, като: плодове, зеленчуци, различни натурални масла, мляко, хума и др.

Ръчната козметика също може да бъде произведена вкъщи, но под "ръчна", аз лично, разбирам не домашна в смисъла по-горе, а професионално изработена козметика, която може да бъде направена както вкъщи, така и в лаборатория. За нея се използват субстанции, които обикновено не са достъпни за средностатистическата домакиня, която си прави маска с краставица в домашни условия и за употребата им са необходими задълбочени познания. Продуктите задължително се консервират по различни способи и имат трайност до 1 година.

Ръчната козметика може да превъзхожда в пъти по ефикасност и външен вид домашната и купешката козметика, когато е направена според правилата и от квалифициран специалист. Тя може да съчетава приятния външен вид на купешката козметика и ефикасността на домашната козметика.

Ако темата ви е интересна, прочетете цялото интервю с Валентина Бевакуа от блога Екомама във Fitwell.bg!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 06.11.2013|10:28
Наистина много интересен материал, прочетох го с интерес. От скоро използвам натурална козметика и смея да твърдя, че много по-добре чувствам кожата си с нея. Една приятелка ми донесе от Германия два натурални крема нощен и околочен на някаква странна марка Jean d'Arcel. Тя много ги похвали и реших да ги пробвам. Предпочитам натуралната козметика, тъй като в тях няма парабени и консерванти, тя не дразни кожата особено ако е чувствителна като моята.
13
Не е посочен 05.11.2013|19:25
Този материал ми бе много интересен.
12
Не е посочен 05.11.2013|12:00
Определено ми събуди интереса всичко написано :)
11
Не е посочен 05.11.2013|09:55
Няма да забравя една статия, която бяхте пуснали тук, с един експеримент на една жена, която в продължение на месеца си мажеше едната половина на лицето с купешки скъп крем, а другата с евтин и по-натурален - пак купешки. Общо взето накрая резултатите бяха в полза на втория, който беше нещо от рода на 2 евро, а даваше по-добри видими резултатите за кожата на лицето. А представям си, ако използваме наистина БИО козметика, какви ефекти ще има!
10
Не е посочен 05.11.2013|09:54
Най-трудно е да си намериш био гримове. Няма как да бъдат био и да са покривни и трайни - това е голям проблем. Иначе за кремове, шампоани, сапуни - ясно е. Ама за другите неща, като гирмовете?
9
Не е посочен 05.11.2013|09:53
От доста време я следвам във Фейсбук, но все нямам време да разгледам по-добр епродуктите и да си поръчам някой. ЗНам, че наистина имат страхотни НАТУРАЛНИ неща, ама наистина натурални и съм сигурна, че на кожата ми която е суха и чувствителна ше понесат доста добре.
8
Не е посочен 05.11.2013|09:05
Аз бих посетила такъв курс. Има какво да се научи.
7
Не е посочен 05.11.2013|09:05
Много интересен материал.
6
Не е посочен 04.11.2013|16:20
Много харесвам козметиката и я използвам ежедневно , но да си призная не е домашно приготвена, след като прочетох статията се замислих по този въпрос.
5
Не е посочен 04.11.2013|15:04
В този блог има наистина супер добри идеи за това как да почистваме дома, козметика и какво ли още не.
4
Не е посочен 04.11.2013|14:27
гледай ти и мацката колко е красива,личи си че разполага с хубава козметика!:)
3
Не е посочен 04.11.2013|14:10
Определено много интересно, хубаво ще е ако ни запознавате с някои тайни от този блог,които можем и сами да си направим, домашно! :)
2
Не е посочен 04.11.2013|14:03
Браво на такива жени, които споделят опита си в това как да живеем по природосъобразно да не вредим и на себе си и на природата.
1
Не е посочен 04.11.2013|12:18
Този курс е много интересен и полезен.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay