Как се правят хубавите "самоснимки"

Съвети от професионалистите: Пикасо, Виктория Бекъм, Кейти Пери и Хайди Клум

Как се правят хубавите "самоснимки"

Не, не е излязло ново ръководство от фотографската поредица на National Geographic. Къде на шега, къде с реална практическа цел, решихме сами да съставим кратко такова.  

Темата ни ще бъде: "Как да изглеждаме максимално добре на снимките, които си правим сами?"

Поводът - напоследък ни се струва, че като изключим времето на Пикасо, автопортретите никога не са се радвали на такава популярност, каквато имат в момента. Само дето сега не използваме художествените техники на прочутия нарцисист, а разчитаме на смартфоните си, дигиталните фотоапаратчета, понякога дори на вградената в лаптопа камера. Тя може и да не прави снимки с кой знае какво качество, но пък ни дава качествената възможност да огледаме хубавичко физиономията и позата си, преди да се щракнем.

Причините за тази мания по автопортретите? На първо място, вече всеки може да се прави на фотограф, защото има на разположение чудесни автоматични настройки и много опити, чиито резултати се виждат веднага. Вече всеки може да се прави и на художник, стига да си поиграе малко и да разучи лесните програми за обработка на снимки.


А защо точно "самоснимки" - това пък е съвсем очевидно. Нали трябва да изглеждаме представително в многобройните си виртуални самоличности. Профил във Facebook, още един в Twitter, още пет по разните му там форуми... То не е шега работа! Просто ни се налага да разполагаме с достатъчно фотографии, на които сме излезли добре. Иначе кой ще компенсира ужасните кадри, по които ни "тагват" познатите и които се виждат от познати и непознати. Неслучайно вече съществува следният лаф: "Живей така, сякаш няма опасност някой да качи снимките ти в социалните мрежи!"

За да сведете риска от такива притеснения до минимум, възползвайте се от съветите на известните, които събрахме за вас.

Съвети от Кейти Пери и Виктория Бекъм: Снимайте се, когато току-що сте се издокарали

Как се правят хубавите "самоснимки"

Кой знае как ще изглеждате по-късно, на папарашките (т.е. приятелските) снимки, ако ви се размаже гримът или ви се отпусне прическата. Вляво виждате как Кейти показва изкусно инкрустирани мигли, с които възнамерява да впечатли всички. Но как ще ги впечатли, ако нито един фоторепортер не улови целия блясък на пърхащото творение? Затова е най-добре човек да разчита на собствените си възможности за снимане, и то преди нещо да се е развалило.

Пош Спайс пък е така мила да ни припомни, че на хората би им се сторило съмнително и превзето, ако на всичките си фотоси изглеждаме изтупани от глава до пети. Затова тя хитро-хитро си е нанесла лек пресен макиаж, наметнала е домашното халатче, подредила е косата си в спретнат, но уж невчесан вид и се е щракнала за спомен на последователите си в Twitter. Все едно току-що става от сън и ни паста за зъби е яла, ни грим мирисала. 

Съвет от Хайди Клум: Играйте си с перспективата и се възползвайте от оптичните илюзии

Как се правят хубавите "самоснимки"

Супермоделът явно много се гордее с това си фотографско изпълнение, тъй като охотно го сподели с всички почитатели в Twitter. Наистина, Хайди правилно е уловила основните трикове за издължаване на крайници и сваляне на килограми от една снимка. Първо, тя трябва да се прави отвисоко - така гърдите са близо до обектива и изглеждат големи, а по-отдалечените талия, ханш и бедра се смаляват. Второ, като поокастрим тялото си от едната страна, то съвсем логично ще изглежда отслабнало.

Само че никак не ви съветваме да имитирате сляпо снимката на Хайди. То е все едно с готовност да заявите, че изглеждате най-добре с чувал на главата. Ако не е така, защо би ви хрумнало да се "обезглавявате"? Вариантът да се протягате нагоре, за да влезе и лицето ви в кадър, също не е препоръчителeн. Освен ако не целите да изглеждате като анорексично извънземно, запълнило предния план с голямата си яйцевидна кратуна. Най-добре се щракнете с леко насочен надолу апарат и ако пак не харесате фигурата си, отрежете малко от едната страна. По примера на майстор Пикасо.

Съвет от Джесика Алба: Търсете подходяща светлина, за да изглежда добре лицето ви

Как се правят хубавите "самоснимки"

Това вече е добро предложение. Смартфоните правят доста "куци" снимки при липса на добро осветление и рискувате кожата ви да изглежда много по-зле, отколкото е в действителност. Идеалният вариант е да използвате следобедните слънчеви лъчи навън, а ако се намирате на затворено, поне се доближете до прозореца или изберете изкуствено осветително тяло с мека светлина. Така наистина ще сияете от портрета си.

Съвет от Кейти Прайс: Ако искате гримът и прическата да изпъкнат, смело изрязвайте всичко друго от снимката

Как се правят хубавите "самоснимки"

Има доза истина. Особено ако искате профилна снимка, в която да заложите на красота, вместо на артистичност. В крайна сметка, ако имате големи и прекрасни очи, кого го интересува обстановката, в която сте се фотографирали? Така че, използвайте смело функцията "crop", за да оставите единствено добре изглеждащата си муцунка. Нека кадърът свършва с косата ви.

Сериозно говорим. Нямаме нищо против снимките в суперблизък план, нито еротичните такива. С две уточнения, обаче. Недейте да показвате части от тялото си по такъв самоцелен начин, какъвто е приложила Майли Сайръс на "автопортрета" в началото на статията. И умоляваме ви, избягвайте да си цупите изкуствено устните като двете хубостници на снимката тук! Макар че това очевидно не е ново явление, щом открихме подобна "кифла" и в творчеството на самия Пикасо.

Съвет от една блогърка: Научете "специалната поза", в която ще изглеждате по-слаби

Как се правят хубавите "самоснимки"

Да, има такава поза и всички фотографи, всички модели знаят за нея. Разкрива ни я Тина Крейг, която има повече от 60 хиляди последователи в Twitter и много популярен блог за модни аксесоари - "Bag Snob". Та на въпросната Тина честичко й се налага да фотографира сама себе си, за да покаже на хората своя стил на обличане.

"Слабата" поза е следната: трябва да извъртите тялото си леко встрани, поставяйки единия крак пред другия. След това вдишвате и слагате съответстващата му ръка на бедрото си. Това е особено задължително, ако носите блуза без ръкави. Известната блогърка обаче допуска една грешка - ако искате на снимката да изпъквате вие, заедно с тоалета си, препоръчваме ви да застанете на възможно най-скучния фон, който ви се намира.


Един съвет и от нас: Поиграйте си с цветовете на фотографията 
Снимката може коренно да се промени, дори преди това да ви се е струвала отвратителна. Просто бутнете тук-там цветната температура, контраста и останалите характеристики, които са налични дори в най-елементарните програми за обработка на изображения. Пък и не забравяйте, че обръщането в черно-бял формат понякога се оказва спасителен пояс и за най-неспасяемите кадри.

Остава единствено сами да си кажете "Зеле"! 

90 12
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



24
Не е посочен 10.12.2013|15:32
Съвети от Майли Сайръс не искам, мерси
23
Не е посочен 10.09.2012|17:53
искате да научите какво ви е подготвила съдбата ---- http://gledane.tochica.com/r/2099/ ;]]]]
22
Не е посочен 25.07.2012|11:57
Жадно захапала тениската си в стремежа си да изглежда колкото се може по-секси
21
Не е посочен 25.07.2012|11:56
Когато се снимаме сами не мисля че правим много качествени снимки и затова не разбирам защо все повече хора го правят че и знаменитости. Социалните мрежи преливат с подобен род снимки
20
Не е посочен 20.07.2012|14:46
ааа верно, че не е самоснимана. Чак когато ти прочетох коментара ми направи впечатление, че има повече от необходимото пръсти на снимката.
19
Не е посочен 20.07.2012|14:45
тук е пълно с полезни съвети днес!
18
Не е посочен 20.07.2012|14:38
Ххахах....Майлито каква снимка си е направила :Д
17
Не е посочен 20.07.2012|14:26
Преди се снимахме за спомен, а сега се снимам за Фейсбук , и всеки си прави сам снимки :Д
16
Не е посочен 20.07.2012|14:23
е Виктория не се самоснима не е честно :)
15
Не е посочен 20.07.2012|14:02
Това не го правя!
14
Не е посочен 20.07.2012|12:55
много стана изтъркано вече това да си правиш снимки сам,много по-добре излизат като се заемеш да снимаш приятелите си когато не очакват,фотосите се получават много естествени и красиви
13
Не е посочен 20.07.2012|12:04
Имаш право.... във фейса само такива снимки има! Направо ще си изповръщам червата!
12
Не е посочен 20.07.2012|11:58
Аз не обичам да се самоснимам! Много ми е смешно това! А физиономията патешко дупе ми е най-ужасна!
11
Не е посочен 20.07.2012|11:55
Предстои интересен уикенд ще изпробваме съветите ви пък да видим как ще ми се получи :) Пробата му е майката!
10
Не е посочен 20.07.2012|11:43
Чак толкова- те сега всички се специализираха заради фейса :Д
9
Не е посочен 20.07.2012|11:37
И мен тази мутра ме дразни изключително много! А интернет пространството е заляно от тази уродлива физиономия!
8
Не е посочен 20.07.2012|11:34
На Кейти Пери миглите на снимката са страхотни! Но не мисля, че ще са много удобни! :) А Вики винаги е била красива!
7
Не е посочен 20.07.2012|11:20
Тази Кейти Прайс не я знам коя е, но от снимакта й разбрах, че е почитателка на Дък Фейса... много жалко за нея!
6
Не е посочен 20.07.2012|11:18
Аз си мисля, че както и да се снима Джесика Алба ще изглежда перфектно! Тя е ужасно красива и фотогенична!
5
Не е посочен 20.07.2012|11:08
Съвета за позата наистина работи! Така изглеждаш много по-стройна :) Определено трябва да се пробва!
4
Не е посочен 20.07.2012|11:05
Това последното за позата не съм го знаела никога :) Сега ще взема и аз да се пробвам! Може и да е ОК
3
Не е посочен 20.07.2012|10:53
Ами ще имаме в предвид всичките ви съвети и ще си направим една фотосесия сами ;) хахахаххаха
2
Не е посочен 20.07.2012|10:31
страхотни съвети,но са и малко смешни,доста се позабавлявах докато я четох!иначе по принцип предпочитам да редуцирам самоснимките възможно най-много,стана вече твърде изтъркано да се щракнеш сам и после да сложиш снимката на профила си
1
Не е посочен 20.07.2012|10:19
хахахах, много добри съвети, тази статия трябва да се даде на всички, които обичат да си правят самоснимки, такива не липсват. А това с оправянето на цветове по принцип е много добро решение, не само за самоснимките.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay