Когато нощите са по-дълги от дните

Да прогоним инсомнията

Когато нощите са по-дълги от дните

За никого не е приятно, когато се озове в 2 през нощта в леглото – буден, с широко отворени очи изпадащ в паника: " Дали ще заспя тази нощ? Кога ли ще заспя? Ако не успея да заспя скоро утре няма да мога да свърша никаква работа."

 

Американското министерство на здравеопазването описва инсомнията като състояние " в което заспиваш трудно, не заспиваш въобще или се будиш постоянно"

 

Според проучвания 1 от 3 възрастни понякога страдат от инсомния, а 1 от 10 страдат от хронична.

 

Какво е нещото, което ни държи будни и защо не иска да ни остави да спим? Как може да пречупим безсънния цикъл?

 

Живеем в постоянно ускоряващ се свят. Всички около нас много бързат. И ние бързаме. Няма нищо лошо в това да бързаме, но няма как да се отпуснем, ако не намалим темпото, поне малко.

 

Ако и вие както много други хора мечтаете за живот без проблеми със съня и нуждата от медикаменти, с които го заместваме, ще трябва да намалите темпото и да си дадете почивка. Нуждата от сънотворни е притеснителна точно колкото е и липсата на сън.

 

Лекари твърдят, че пиенето на помощни лекарства за сън може да има своето време и място – когато например човек е преживял трамвиращ инцидент или случка, като смъртта на близък човек например. Важно е обаче да се знае, че лекарствата са изключението, а не правилото.

 

Има някои холистични алтернативни на лекарствата за тревожност и химичните сънотворни:

 

Обърнете се към природата: пробвайте с магнезии или мелатонин, за да предизвикате сънливост.

Внимавайте с чашата: намалете количеството кофеин, което тялото ви абсорбира през деня, тъй като ефектът от него е комулативен. Също обърнете специално внимание на алкохола. Той потиска мелатонина и естествения сън. Лекари казват категорично да седим далеч от чайове, които ни обещават дълбок сън. Много от тях съдържат Валериан, които би трябвало да има приспивателен ефект, но в повечето случаи действа диуретично и кара човек да става до тоалетната често и то през ноща.

 

За да се отпусне човек вечерно време е най-добре да си създаде ритуал. Много хора пренасят стреса натрупан през деня в леглото. Ритуалът се корени в идеята да се научим да оставяме заобикалящия ни, буден свят и намеренията ни за следващия ден на вратата на спалнята.

 

Дишайте дълбоко, пуснете си успокояваща музика. Направете си топло мляко с мед и канела или обикновен ментов чай. Не се насилвайте да заспите, а се оставете да стане естествено.Колкото повече си мислите как и тази вечер няма да заспите, толкова повече ще се стресирате, което както се досещате няма да доведе до дълбок и спокоен сън.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay