Кога е необходим антибиотик?

Антибиотик – кога и за какво да го пием

Кога е необходим антибиотик?

Трудно е да се направи разлика между тежка вирусна инфекция и лека до бактериална инфекция само от симптомите.


Затова лекарите често използват своя усет, който е комбинация от опит и знания, когато се предписват в малки количества антибиотик, пише Health.com.

Треска

Ако имате висока температура, студени тръпки, втрисания, бихте могли да имате бактериална инфекция, но тези симптоми много приличат на вирусно заболяване като грип.

Лекарите преценят вероятността за възникване на грип, в зависимост от болните в момента и дали имате досег с тях.

Ако имате висока температура и грипът циркулира в региона, в който живеете, най-вероятно ще напуснете лекарския кабинет без антибиотик.

Колко време сте били болни

Вирусни инфекции, които се разпространяват около нас, понякога могат да се превърнат в по-голям проблем, като например инфекция на синусите. Така че, ако симптомите продължат седмици, вероятността да получите рецепта с изписан антибиотик нараства.

Въпреки това, в повечето случаи, продължителните симптоми се дължат на един вирус, а не на бактерии, така че все още не са необходими антибиотици.

Хрема

Хремата обикновено е ясна по време на вирусна инфекция, но ако е със зелен или жълт секрет, може да е признак на наличието на бактерии.

Това е труден и ненадежден начин да се убедите, че имате нужда от антибиотик. Като цяло цветът на лигавицата не е показател за необходимостта от лечение с антибиотик.

Болно гърло

Въпреки че имате зачервено гърло и то изглежда ужасно, докторът може да потърси и бели петна, които могат да бъдат признаци на бактериите, преди да се предприеме лечение с антибиотик.

Повечето настинки започва с болки в гърлото, но болките в гърлото, без други симптоми на настинка (като хрема), могат да бъдат стрептокок в гърлото, за което се изисква лечение с антибиотици за спиране на опасни бактерии.

За да знаете със сигурност, може да си направите бърз тест , който отнема по-малко от 20 минути, за да сте сигурни дали трябва антибиотик.

Тестване

Тест в лаборатория е единственият сигурен начин да се определи дали наистина се нуждаете от антибиотик.

Лекарят може да вземе проба от носа или гърлото. Като цяло изследването на средата, в която бактерии се отглеждат и изпитват, може да отнеме един-два дни.

Лекарите често се отказват от тестването заради разходите и времето, което отнема. Те предпочитат да вземат решение дали да изпишат антибиотик, или не, на базата на горните симптоми.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay