Колко време ще ви мъчи синдрома "горещи вълни"?

Колко време ще ви мъчат "горещите вълни"?

Ново проучване доказа, че неприятният за много жени период - менопаузата - може да продължи повече от десет години. Горещите вълни, които са характерни за него, могат да продължат дори и след това, показва изследването, публикувано в "Obstetrics and Gynecology".

Жените, които изпитват неразположението от горещите вълни преди менопаузата или в нейните ранни стадии, ще имат тези пристъпи по-дълго от тези, при които симптомите не се проявяват в началото на периода.

Основният учен, участвал в проучването е Елън Фрийман от Медицинския университет в Пенсилвания. Тя твърди, че горещите вълни са съвсем нормално явление при жените в менопауза. Фрийман и нейните колеги започват изследването на общо 400 жени на възраст между 30 и 50 години през 1995 г. През следващите 13 години изследователите са интервюирали тези жени всяка година, задавайки им въпроси за тяхното здравословно състояние, включително и за симптомите на менопаузата.

Само 55 от жените не са имали горещи вълни по време на изследването. Други 90 са имали леки признаци на горещи вълни, докато останалите – 259 жени – са признали, че страдат от умерени до много интензивни горещи вълни в поне едно от интервютата.

За жените, които са имали този проблем, симптомите са продължили средно около 11 години и половина. Средните и интензивни пристъпи на горещи вълни са били със средна продължителност около 10 години.

Друг интересен факт е, че чернокожите жени и жените с нормално тегло са споделили, че имат средни до интензивни пристъпи на горещи вълни на повече от ежегодните интервюта в сравнение с белите и по-пълни жени.

Изследователите не са установили каква е причината за наличието на толкова голямата разлика между периода, в който горещите вълни се появяват при жената за първи път, но едно е ясно – те могат да продължат доста дълго време.

Според Ребека Търстън, която е изследвала симптомите на менопаузата в университета в Питсбърг, но не е участвала в цитираното проучване, общото схващане е, че горещите вълни продължават между 4 и 5 години. Но тя признава, че тя и нейни колеги никога не са провеждали изследване, което да наблюдава симптомите при жените толкова дълго, за да може да се установи продължителността на процеса със сигурност.

Откритията, направени при последното проучване повдигат въпроса какво би били най-доброто лечение за горещите вълни, при условие, че вероятно това лечение ще трябва да се провежда цяло десетилетие.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay