Нов кръвен тест диагностицира Даун по време на бременността

Кръвен тест окрива Даун при неродени бебета

Нов кръвен тест диагностицира Даун по време на бременността

Прост кръвен тест за откриване на синдрома на Даун може да предостави алтернатива на използваните в момента инвазивни процедури на бременни жени, пише New Scientist.

 

Създателите метода са го изпробвали върху 700 бременни жени от Хонконг, Великобритания и Холандия, чиито фетуси попадали в групата с висока степен на риск от заболяването. В резултат те успели да засекат всички 86 случая на Даун.

 

Неоспоримият успех кара учените да смятат, че един ден по този метод ще се използва за диагностициране на 98% от рисковите бременности.

 

Синдромът на Даун се причинява от допълнителната репликация на 21-вата хромозома в генома на детето. Той е свързан с нарушени познавателни способности при децата и физиологични изменения в организма. Рискът от заболяването се увеличава с напредването на възрастта на майката.

 

Днес изследването на синдрома на Даун е става по инвазивен път. Пробите от генетичния материал от фетуса се добиват чрез метода на амниоцентеза, при малка част от околоплодната течност бива изтеглена с игла. Много от бъдещите майките се отказват от този метод, тъй като съществува един процент шанс процедурата да доведе до преждевременно раждане или спонтанен аборт.

 

Въпреки че самият синдром на Даун не може да бъде излекуван, много от усложненията могат да бъда избегнати или третирани успешно, ако той бъде установен по време на бременността, казват лекарите.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay