Оралният секс крие по-голям риск за здравето от тютюнопушенето

Оралният секс по-опасен от цигарите

Оралният секс крие по-голям риск за здравето от тютюнопушенето

Човешкият папилома вирус (HPV) е основната причина за поява на рак на гърлото при хора на възраст под 50, предупреждават учените. Според тях именно на оралните ласки, при които не са взети предпазни мерки, се дължи притеснително увеличаващият се брой на заболелите през последните няколко десетилетия.

 

Учените призовават момчетата, както момичетата, да бъдат ваксинирани против вируса в тинейджърска възраст, за да се спре неговото разпространяване.

 

HPV вирусът е причина за около 70% от случаите на рак на шийката на матката. Затова се препоръчва младите момичета да бъдат ваксинирани преди да започнат да водят полов живот, пишат от Dailymail. 

 

Професор Маура Гилсън от университета в Охайо е установила, че предаваният по полов път вирус крие по-голям риск за заболяване от този вид рак, отколкото тютюнопушенето. Най-голямо влияние оказва броят на сексуалните партньори, с които сте се отдали на нежности. Колкото повече са те, толкова по-голям е рискът за здравето.

 

Изследване, проведено миналата година в университета Хопкинс, потвърждава тези данни. Вероятността да се разболеете от рак на гърлото се увеличава 9 пъти при положение, че сте имали около 6 партньора и не сте се пазили.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay