Сватба или погребение

Менделсон и черна рокля

Табутата са онези правила в живота, които просто знаем, че не трябва да нарушаваме. Общоприети истини, в чиято достоверност никой не се съмнява. Под знака на табуто преминава и сключването на свещен съюз между двама влюбени.

Черният цвят на церемонията е строго забранен. Роклята на булката е бяла, широка в долната си част. Символ на чистотата на чувствата и намеренията. Ако майката на младоженеца е в траур, сключването на брака е против нейната воля, гласят традициите.

Гранддамата на сватбените рокли, Вера Уанг, разбулва табутата и разчупва стереотипите. Залага на черния цвят и на драматизма в най-важния ден за всяка жена. За пореден път дизайнерката на Виктория Бекъм, Дженифър Лопес, Челси Клинтън, Аврил Лавин и Ким Кардашиян (която избра за сватбения си ден не една, а три рокли на Уанг) пренаписва правилата.

Булчинските рокли през 2012 ще бъдат всичко друго, но не и традиционни, убедена е 62-годишната дизайнерка. Няма следа от класическото бяло или шампанско, цветовете са телесно и гарваново черно, а материалите – тюл и шифон. Като добавим преобладаващия червен цвят в колекцията на Вивиан Уестууд, стандартното през новата година ще се изчерпва с марша на Менделсон.

До преди сватбата на Кралица Виктория, която се омъжва за принц Алберт облечена в бяло, много булки, включително кралски особи, впечатляват на сватбения си ден с рокли в различни нюанси. В западна Европа пък залагат на червения цвят. Модерни са също така тоалетите в светлосиньо и жълто, както и по-практичните цветове като кафяво, сиво и, да, черно.

Изборът на Кралица Виктория обаче е последван от нова вълна сред булчинските рокли. Много дами възприемат белия цвят като символ на статуса в обществото. До края на 19 век бялото преобладава при церемониите от двете страни на Атлантика.

Преди Втората световна война след сватбата роклите са се преправяли, за да бъдат обличани и при други поводи. Всъщност, самата Кралица Виктория поръчва да преправят роклята ѝ. Каква спестовница!

Следвоенната действителност обаче позволява на много младоженки да си позволят лукса да имат една-единствена булчинска рокля, която да им остане за спомен.

Бяла, червена или черна - това е Денят на булката и тя решава!

18 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 20.10.2011|16:14
Крайно време беше някой да разчупи клишето! Между другото Вивиан е специалист в това, но никога не е пускала колекция от булчински рокли, в коята да няма нито една бяла. Сещам се за нейни булчински рокли във викториански стил в червено, синьо, розово и любимото шотландско каре, но на власт винаги е оставало бялото! Така че Уанг предизвика сензационен шок, надипляйки булчински воали в смятания за траурен цвят. Според мен обаче се е получила наистина прекрасна готик колекция за смели бунтарки пред олтара!
2
Не е посочен 20.10.2011|11:47
Бих облякла такава рокля, но единствено ако е в бяло. За мен черния цвят е крайно неподходящ за сватба и гледам да не се обличам цялата в черно за такъв повод. Моделите иначе са много красиви и стилни, цяло богатство!
1
Не е посочен 20.10.2011|11:19
Моделите са СТРАХОТНИ! Няма нито един неиздържан. Въпреки това не бих избрала черна рокля за сватбения си ден, суеверна съм. Ако трябва да бъда честна цвят шампанско най-много ми харесва за такъв повод.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay