Светът на модата прекали

Малките момиченца с женска визия ли са новите супермодели или стилистите минаха границата

Свикнали сме, та даже сме се пренаситили на фотосеии с разголени моделки, минали през магията на фотошопа, корици, цици, оскъдни дрешки по последен писък на модата. Видели сме всичко.

Световните брандове и дизайнери са в луда надпревара кой ще блесне с най-провокативна рекламна кампания. Манекенките се появяват по подиумите във всякакъв вид, граничещ понякога с извращение. И ние сме свикнали с всичко това, даже му се радваме, коментираме, пишем за него и къде волно, къде неволно му подражаваме.

Дойде ли време да набъркаме и децата в хищния свят на светкавиците, червените килими и първите страници на модните списания?

Френската марка Jours Après Lunes скандализира майките и татковците по света и възмути обществеността, пускайки новата си колекция от детско бельо за момичета от 4 до 12-годишна възраст, като засне повече от скандална фотосесия. Проблемът далеч не е в бикините и сутиените, а в моделите и фотосесията, с които ги рекламират.

Невръстните момиченца са грим и с прическа, които будят асоциации с всичко друго, но не и с невинност. Във фотосесията участва и най-младата френска сензация - едва 10-годишната Thylane Lena-Rose Blondeau, която бе поводът за разтърсващите морални и етични въпроси за света на модата.

Чаровницата грейна на корицата на модната библия Vogue и докато според някои модни корифеи малката манекенка я очаква блестяща кариера в модния бизнес, то по-голяма част от хората във Франция и Англия се противопоставят на този вид изкуство. Обществеността е смутена от излишната сексуалност, която стилистите придават на момиченцата и много британци са поискали снимките на малката да бъдат цензурирани. Според експерти сексуализирането на децата-модели може да ги травмира за цял живот.

Родителите на девойката обаче мечтаели дъщеря им да се превърне в звезда в света на модата и напълно я подкрепяли. Разбира се, че именно родителите стоят зад всичко това. Никой не си представя как малката Талин, която иначе от 4-годишна се занимава с мода, е тропнала с краче й е казала, че иска да й обуят токчета, да и разрошат косата, да й поставят червило на устничките и да я плеснат на корицата на Vouge.

Щом се стигна дотук, какво следва. Корица с гримирано бебе, с обици и червило по биберона? Всички сме обували токчетата на мама и сме си слагали тайно от червеното й червило, това правят и дъщерите ни днес. И винаги следва разказът с "когато пораснеш". Модният бранш обаче явно толкова се е разбързал, че няма време да чака момиценцата да пораснат. Искат ги жени. Макар и с детски тела.

75 19
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 14.04.2012|18:36
Трябвало е да се осмее това, че в модния бранш манекенките стават все по-млади и затова са използвали дете. Цял свят разбра криво статията. Относно родителите ѝ: баща ѝ е футболист, майка ѝ е водеща(ако не се лъжа). Защо да имат амбиции относно детето щом и двамата са известни и тя също е известна?! Тилен за пръв път стъпва на подиума на 5.
2
Не е посочен 30.11.2011|15:22
Първо- Vouge се пише Vogue! Второ- Писна ми от некомпетентни лица да коментират модата! Главната идея на тази корица е да покаже в какво се превръщат децата днес. Екипът на Vogue цели да ни информира за екселерацията,а не да толерират "сексуализирането на децата"! Светът днес е страшен.Всички го знаем това! Родителите трябва да бъдат информирани и да пазят децата си! Тази статия обаче е криворазбрана...
1
Не е посочен 18.08.2011|12:34
Родителите с техните амбиции наистина прекаляват. Искат на всяка цена децата им да бъдат такива, каквито те никога не са били, което е адски глупаво. Децата са красиви и сладки, но когато са естествени. Разбира се всяко едно от тях иска да изглежда като какичките от модните списания, но за всяко нещо си има време. Колкото по-малки бъдат, когато започнат да се гримират и да си топират косите, толкова по-бързо стават такива момичета, от които се възмущаваме всички.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay