Смешни упражнения

Неудържимият и искрен смях, който се поражда без причина

Смешни упражнения

Преди няколко дена се смях неудържимо, без абсолютно никаква причина. Безгрижно излегнала се на зелената трева, заобиколена от група усмихнати хора, непознати, но в същото време толкова искрени и позитивни. Смехът зае формата на невидима течност и се разнесе из цялото ми тяло. Сега звучи странно. Всъщност в онзи момент изглеждаше напълно логично. Хванати за ръце, се поглеждахме безпричинно и се заливахме от смях просто, защото забавлението се носеше по въздуха. Създадохме своята собствена смехотерапия, която според мен продължи към час, но според действителността траеше само около 15 минути.

Всичко това се случи в рамките на Беглика фест в Родопите, където в програмата се бяха наместили няколко занятия по йога на смеха. Заниманията обикновено включват и цял куп игрови упражнения, заедно с успокояващо йога дишане, които действат като истински мехлем за измореното от ежедневието съзнание. Дълбокото дишане влияе благоприятно на тялото, повишава количеството кислород, който поемаме, а благодарение на това действие повишаваме тонуса на организма си.

Интересен факт: установено е, че 10 минути сърдечен смях влияят на тялото като 30 минути фитнес упражнения.


Йога на смеха не използва логиката на ума, защото той ни възпира да се смеем. За да изпитваме удоволствието на смеха, не трябва да сме комици, нито дори да притежаваме добро чувство за хумор. Радостта и усмивките са в човешката ни природа още при раждането. При детското ни развитие се препрограмираме и колкото по-големи ставаме, толкова повече се нуждаем от причина, за да се забавляваме, смеейки се. Но реално такава не ни е нужна. Йога на смеха учи, че най-чистият и полезен смях е безпричинният. Според д-р Мадан Катариа, гуруто на тази практика, това е пречистващ ума ни процес. И в каквото и емоционално състояние да сме в момента, смехотворната терапия наистина умее да изпълни цялото същество с приятни чувства.

Естествено, не се нуждаем от определено място или хора, за да предизвикаме безпричинния смях у себе си. Ако обаче желаем да участваме в такъв вид освобождаващо занимание и да се заразим с искрения смях на група усмихнати хора, можем да го направим в първия у нас клуб за смях "Фрейле". Той е основан от две момичета, Лили и Сиси, които са се обучавали директно от основателя на практиката - д-р Катариа.

Какъв по-лесен начин на се превърнем в безгрижни и засмeни деца? Животът може да бъде забавен, много по-забавен!

 

57 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay