Biotialo: Необятният свят на био козметиката

Запознайте се с Искра Рашева, която ще гостува на Jenite през месец април, за да ни разкрие предимствата на био продуктите за красота

Biotialo: Необятният свят на био козметиката

Блогът за био козметика Biotialo отдавна привлече вниманието ни с темите, които неговата авторка разглежда. Искра Рашева е от онези хора, които просто могат да те запалят с ентусиазъм и вдъхновение. Отдадена е на идеите си и вярва, че в природата можем да открием всички отговори, които някога сме търсили. 

Именно затова избрахме блогърката за наш гост през месец април. Всеки вторник тя ще ни предупреждава за опасностите, които премълчават известните марки козметика, ще ни разказва за предимствата на био продуктите за красота, дори ще ни покаже как да си приготвим сапун в домашни условия. Запознайте се и вие със света на Искра.

Biotialo: Необятният свят на био козметиката

Как се запали по идеята да направиш свой блог за био козметика?
Опитвам се да живея здравословно и затова се интересувам от здравословни продукти. Обръщам внимание на съставките, изброени на опаковките, и проверявам в интернет какво означават. Открих, че в много продукти се съдържат съставки, които водят до сериозни здравословни проблеми. Самата аз съм изпитвала кожни раздразнения, когато все още купувах масова козметика.

Повратната точка обаче да се преориентирам напълно към натуралната козметика настъпи миналото лято. Търсех да си купя слънцезащитен лосион – продукт, от който нормално очаквам да предпазва кожата ми от изгаряния, от рак, от стареене. По същото време попаднах на един разкошен сайт, в който бяха описани използваните съставки в слънцезащитните лосиони и имаше класация според тяхната вредност. Оказа се, че повечето слънцезащитни лосиони са направени с евтини съставки, които не само не гранатират здравето на кожата ни, а и нанасят допълнителни вреди. В този момент си казах, че е време да започна да говоря за това и да информирам повече хора в България за предимствата на натуралната и био козметика.

Основната ти професия доста се различава от страничните ти занимания. Разкажи ни как започна с правенето на домашни сапуни?
Първоначалната ми идея беше просто да образовам хората чрез своя блог. Започнах да изследвам различни био марки, повечето от които дори не бяха налични в България. Тези, които присъстват на българския пазар, са доста скъпи. Една фирма, която внася в България продукти на отлична американска био марка, ми предостави да тествам някои от сапуните им и да споделя мнението си. Влюбих се в сапуна, но цената от около 10 лева ми се стори доста висока. Това ме накара да проуча как точно се прави сапун с натурални съставки и дали би било по-евтино, ако се произвежда тук в България.

Основната ми професия, която е в областта на маркетинга, допълнително ме окуражи да изследвам от маркетингова гледна точка пазара и възможностите. Дълбоко ме обезпокои фактът, че наличните здравословни козметични продукти са недостъпни за бюджета на повечето хора и исках да разбера дали съществува пазар за здравословна козметика на разумна цена. Прецених, че правенето на натурални сапуни е добра възможност.

Използвам само натурални съставки като зехтин, кокосово масло, рициново масло в моите Biotialo сапуни. Местното производство позволява много по-изгодни цени. Разбира се натурални продукти няма как да паднат до цената на продуктите на фирмите, които заместват натуралните сътавки с по-евтини химични съединения. В дългосрочен план обаче предимствата на здравата и млада кожа си заслужават цената. Маркетингът се състои именно в намирането, привличането и задържането на доволни клиенти чрез страхотни продукти, така че има много синергия между професията ми и страстта ми към био козметиката.

Biotialo: Необятният свят на био козметиката

Според теб до каква степен рекламната индустрия манипулира избора на хората? Често срещан в България ли е отговорният и информиран избор?
Искрено се надявам, че не всички хора биват така лесно манипулирани, но трябва да призная, че аз самата изпитвам дълбоко недоверие към рекламите на големите компании. Не смятам, че рекламите са откровени. Всъщност дори напротив, рядко казват истината. Без значение колко вреден може да е продуктът, рекламата винаги ще го опише като страхотен. Някои био марки въобще не рекламират, а разчитат 100% на качеството си и на маркетинга от уста на уста. Големите марки харчат купища пари за реклама, представяйки продуктите си като невероятни, а в същото време на етикетите им са изписани множество вредни синтетични съставки. Жалко е, че има и много псевдонатурални продукти. Наскоро попаднах на един сапун "със зехтин”, в чиито съставки зехтин не присъстваше.

Не смятам, че повечето хора правят информиран избор, особено в България. Доверието ни към световните марки е прекалено голямо – гледаме рекламата, четем предния етикет и си казваме, че продуктът е добър. Това трябва да се промени и да започнем да се интересуваме повече от това какво точно използваме върху кожата си. Признавам, че е трудно човек да се ориентира в морето от химични съединения, изброени върху етикетите. Затова в моите Biotialo сапуни аз използвам чисти натурални съставки – всеки знае какво е зехтин, бадемово масло, лавандула.

Друг проблем е, че последствията не са толкова очевидни, защото често не се случват изведнъж или не разбираме кой е причинителят. Започваме да мислим, че е нормално кожата ни да не изглежда добре, да ни сърби, да е суха или мазна, да старее по-бързо, когато всъщност това е в резултат на употребата на някой продукт. Получава се един порочен кръг, за който големите компании знаят много добре и в крайна сметка всичко опира до липсата на социална отговорност и фокуса върху печалбата, а не върху здравето на хората.

В блога си правиш ревюта на конкретни продукти. Случвало ли се е да те "подкупят”, за да споделиш позитивно мнение?
Не мисля, че някога ще се случи. Био козметиката ми е страст и хоби за свободното време, а основната ми професия ми осигурява достатъчно добър доход. Не ми се налага да изкарвам пари от блога си и писането на ревюта, така че не жертвам ценностите си. Също така смятам, че твърде дълго сме били лъгани и си причиняваме сериозни вреди, заради интерсите на безотговорни компании, което трябва да спре и да бъде изобличено. Оставам неподкупна.

Biotialo: Необятният свят на био козметиката

Какво мислиш за веганството?
Не се чувствам достатъчно информирана, за да препоръчам или отхвърля веганството като начин на живот. В моите сапуни не използвам животински мазнини и никога не бих тествала върху животни, но се случва да добавям друг вид съставки от животински произход, като например мляко или мед. Аз самата не съм веган, но съм чела, че наистина животински мазнини в сапуните не се отразяват добре на кожата, затова и ги избягвам. А и самата мисъл да използвам мазнина, извлечена от животно, не ми се струва приятна и чиста. В магазините обаче намирането на сапун без животинска мазнина (съставката tallow) е изключително трудно. Пробвайте.

Коя според теб е най-вредната сред масово употребяваните в козметиката съставки?
Те са толкова много. Например в сапуните и шампоаните често използват sodium laureth sulphate, който е известен с това, че предизвиква кожни раздразнения. Парабените пък водят до стареене на кожата, хормонални нарушения, а са открити и сериозни връзки с рака на гърдата при жените. И въпреки това се използват къде ли не като консерванти – в сенки, червила, кремове и други.

Друг вид съставки, които често се съкращават като PEG, са петролни деривативи и също са токсични и канцерогенни. Като се има предвид, че законодателството в областта на позволените съставки в козметиката е доста либерално, аз предпочитам списъка на съставките в продуктите, които употрбявам, да е по-къс и да се чете лесно.

Biotialo: Необятният свят на био козметиката

Ако тази статия ви е била интересна и искате да следите гостуването на Искра, присъединете се към света на Jenite.bg във фейсбук!

34 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



39
Не е посочен 03.04.2013|17:26
машина за пари
38
Не е посочен 03.04.2013|16:55
Незаменими за мен са натуралните сапуни - истински елексир за тялото, но понеже не мога да си ги правя, си ги купувам.
37
Не е посочен 03.04.2013|16:52
ще си взема да я пробвам
36
Не е посочен 03.04.2013|15:19
Специално за животинските мазнини не мога да се съглася. Свинската мас и до днес си остава супер средство за кожата по време на бременност, а едно време бабите ни са правили сапуни именно с нея и не е като да не са изглеждали доста добре.
35
Не е посочен 03.04.2013|15:15
Интересни неща споделя, но не прекалявам чак толкова много с козметиката, за да има какво да ме притеснява.
34
Не е посочен 03.04.2013|12:27
Интересно е и вече могат да се намерят био продукти!
33
Не е посочен 03.04.2013|12:17
Ще е полезно да се научи нещо повече от човек, който се интересува.
32
Не е посочен 03.04.2013|11:45
Интересен блог хъврлих му един бърз поглед и мисля да започна да го следя редовно, тъй като у нас трудно се намира информация за това, кои са истинските и читави био продукти.
31
Не е посочен 03.04.2013|10:38
Необятният свят на глупостите!
30
Не е посочен 03.04.2013|10:37
Био козметиката - внимавайте много, защото да не съжалявате после.
29
Не е посочен 03.04.2013|10:31
Ами добре!
28
Не е посочен 03.04.2013|10:18
Честно казано, аз използвам не биокозметика и пак съм оцеляла.
27
Не е посочен 02.04.2013|20:40
За първи път чувам за този блог, но видях доста интересни и полезни неща в нещо дори само на пръв поглед. Авторката изглежда много мила, свежа и принципна, това ми харесва.
26
Не е посочен 02.04.2013|18:40
Аз също, макар че според мен липсват у нас точно такива блогове, още по-малко от хора, които не го правят с комерсиалната цел да печелят и не хвалят всичко наред.
25
Не е посочен 02.04.2013|18:38
Ще след с интерес продължението, тъй като и аз съм на мнение, че природните средства за разкрасяване и близката до природата козметика са най-доброто.
24
Не е посочен 02.04.2013|18:34
Така е направо да ги хапнеш на вечеря!;)
23
Не е посочен 02.04.2013|18:33
А аз си мислех ,че имам познания по био козметика:)
22
Не е посочен 02.04.2013|18:07
Изглеждат супер!
21
Не е посочен 02.04.2013|18:06
Много се радвам на такива хора и на продуктите им!
20
Не е посочен 02.04.2013|17:58
Поздравления за страхотния и изчерпателен блог на Искра, наистина в днешно време е трудно човек да се олиентира в това огромноразнообразие от козметика, като вече мнозина производители претендират, че са био.
19
Не е посочен 02.04.2013|17:27
Първите сапучнета не само, че изглеждат много био, ами изглеждат и вкусни:)))
18
Не е посочен 02.04.2013|17:27
Ще ги прибавя:) Много зарибително и полезно.
17
Не е посочен 02.04.2013|17:26
На тази марка Dr. Bronner само от Интернет сайтове ли може да се купуват неща??
16
Не е посочен 02.04.2013|17:26
Всичко био влияе добре на хората! За съжаление става все по-скъпо и по-недостъпно!
15
Не е посочен 02.04.2013|17:25
Така е. Аз самата научих много полезни неща, които исках да знам.
14
Не е посочен 02.04.2013|17:25
Не видях в блога на авторката рецепти за домашен сапун или някакви нейни продукти??
13
Не е посочен 02.04.2013|17:24
Ще изпробвам още днес една от марките за които авторката говори в блога си. Поне на ДМ мога да намеря марката за която става въпрос и казва, че е хубава.
12
Не е посочен 02.04.2013|17:24
Честно казано почти никъде не съм виждала у нас, качествена био козметика. Радвам се, че все пак някой се е постарал да направи подобно проучване! Много интересно и ПОЛЕЗНО:)
11
Не е посочен 02.04.2013|17:19
Много полезна статия! Аз лично също искам да използвам био козметика, но не знаех кои са истинските марки, които у нас предлагат високо качество! Много полезен блог, мерси!
10
Не е посочен 02.04.2013|16:40
винаги млади, винаги
9
Не е посочен 02.04.2013|15:49
много козметика - лоша кожа
8
Не е посочен 02.04.2013|15:45
Блогът е супер и дава възможност да се научаи интересни неща и да ес запознаем с известни и качествени био продукти
7
Не е посочен 02.04.2013|15:42
Страниците във фейсбук и туитър са също много добре развити и често се публикува в тях
6
Не е посочен 02.04.2013|15:24
Който обича биопродукти ще намери много полезна информация в този блог
5
Не е посочен 02.04.2013|15:22
Много интересен ми се видят блогът. ще го посещавам
4
Не е посочен 02.04.2013|15:13
Всеки живее така както смята за добре и си защитава принципите, това момиче разсъждава много трезво, но ако вземем да обръщаме чак такова внимание на детайлите ще се разболеем от вманиачаване.
3
Не е посочен 02.04.2013|15:05
много полезни неща мога да науча от това момиче,ще следя публикациите й този месец
2
Не е посочен 02.04.2013|14:43
Много красива и умна девойка .
1
Не е посочен 02.04.2013|14:43
Явно добре влияе тази козметика,създателката на блога изглежда много добре!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay