Апокалипсис, но не сега

Датата на апокалипсиса си меним, но вярата в него – никога!

Апокалипсис, но не сега

Лондончаните са препатили от апокалипсиси. На 1 февруари 1524 г. е можело да се наблюдава как 20 хиляди жители на английската столица панически бягат от домовете си. Защото "великите" астролози предрекли започването на втори Потоп – от Темза. Очевидно (а очите рядко лъжат, за разлика от астролозите), предсказанието не им се е получило. 

Жителите на Лондон поживели още век-век и половина и постепенно забравили научения урок. Нормално - настъпила 1666 г., а това дяволско струпване на шестици не може да се подмине без предричане на поне шест апокалипсиса. Които не се състояли. Но пък избухнал Големият пожар в Лондон и хората здравата се уплашили, че не е пожар, а Второ пришествие. 

Хората апокалипсиса си менят, но не и вярата в него. И два века не били минали, когато в Лондон дошла Джоана Сауткот и започнала да продава удостоверения с нейния печат, които "гарантирали" място в рая на идващото хилядолетие. Според старозаветния мит, само 144 000 ще бъдат избраните. Сауткот не успяла да забогатее чак толкова, но все пак продала цели 10 хиляди билета за рая. Да се чуди човек – колко луди винаги се намират, за да ядат баницата! Една от последователките била осъдена на смърт за убийство и докато я бесели, стискала един от свещените билети на Джоана.

Предсказателката била обхваната от "искрени" душевни терзания и организирала публичен процес срещу самата себе си. Не пропуснала да организира и факта, че прокурорът, съдията, както и съдебните заседатели, били най-верните ѝ сауткотианци (наистина така се наричали). Присъдата им: виденията на Джоана идват "изцяло и напълно от Духа на живия Бог". След като се отървала така леко, 64-годишната девственица обявила, че е "втората Дева Мария" и е бременна със сина на Бог. Вместо да даде живот обаче - взела, че умряла. Това не попречило на сауткотианците да вярват в пророчествата ѝ още дълги години. 

Всичко дотук беше миниатюрна част от истериите, при това само в Лондон. Какво можем да очакваме от днешния глобален свят, където апокалиптичните новини се разпространяват със скоростта на светлината? От всички краища на планетата, от всички сегашни и някогашни народи. Разбира се, че ще има много предсказания за всеобщ край през 12-тия месец на 2012! По-странното е, че хората продължават да се страхуват. Всеки път, щом замирише на по-силен дъжд, на комета, война или на поредния петък 13-и. Ако дългоочакваната катастрофа не се случи, просто ѝ насрочваме нова дата – както стана с предсказанията на Нострадамус и Исак Нютон. Уж щяха да се сбъдват пред 1999 и 2000 г., а вече са отложени с няколко десетилетия. А според изчисления по Книгата на пророка Даниил (най-ранната каноническа книга с пророчества), от 2005 насам трябваше да се намираме в условия на Потоп.

Апокалипсис, но не сегаЕ, стига вече! Хората започват и свършват, но не и светът. Това, че срокът на годност върху презервативите ни изтича догодина, не означава, че и времето ни ще изтече. Може би по-скоро някой ни намеква да правим нови деца, вместо да се тревожим за живота на старите. Единственото пророчеството на Джордж Оруел се оказа валидно. Човекът си предрече идването на общество, което ще бъде постоянно наблюдавано, и ето на – вече е факт. Само дето наблюдателят не се казва Big Brother, a Facebook. 

Ако все пак някой има желание да вярва, че Пришествието е близо - 2012 излезе от мода, преди още да е дошла. Оказа се, че маите не били предрекли край на света, а начало на нов етап в човешката цивилизация. И това не е твърде вероятно, но звучи по-добре. Новата официална среща с апокалипсиса, от друга страна, е определена за 2936 г., когато ни предстои да се сблъскаме с астероид на име Апофис. Едва ли. За всеки нормален човек е ясно, че ако сами не си съсипем планетата, едва ли някой друг ще я разруши. 

При всички положения, днес няма нужда да се тревожим. Достатъчно е да се надяваме, че довечера няма да настъпи "алкохолипсис" и да посрещнем подобаващо новата година. Да изживеем всеки ден от нея, сякаш ще бъде последен, но същевременно да се радваме на оптимизъм като за вечен живот. 

Наздраве!

26 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 13.01.2012|15:52
няма да е скоро тоя апокалипсис, хората само си търсят такива причини да си пишат подобно неща
3
Не е посочен 12.01.2012|11:29
носете си новите дрехи, момчета , че не се знае какво ще стане утре:)))
2
Не е посочен 12.01.2012|11:28
да правим каквото трябва пък да става каквото ще
1
Не е посочен 12.01.2012|11:26
2936г е доста далечна дестинация, края на света ще дойде рано или късно за всеки човек, на който, когато му дойде времето, но като цяло за планетата не вярвам да се случи, и въпреки всичко природата си знае работата, ние не можем нито да и се месим, нито да предотвратим каквото и да било.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay