Борбата срещу СПИН не трае само ден

Началото на края на смъртоносното заболяване е съвсем близо

Борбата срещу СПИН не трае само ден

СПИН е онзи невидим непознат, от когото всички се страхуваме, но не смеем да си признаем. Днес е Световният ден за борба срещу СПИН. Денят, в който мълвата се предава от уста на уста и черната статистика се брои на глас.

30 милиона души са починали от СПИН, а 2.5 милиона деца под 15-годишна възраст живеят с ХИВ. Докато за възрастните има начин да се предпазят от смъртоносното заболяване, тези деца са се родили без право на избор. 90% от тях са заразени от майките си.

В България официално регистрираните болни от СПИН са 1438. Повече от половината вече не са сред нас. Само тази година 166 човека са заболели от смъртоносния вирус. Измежду тях са 6 бременни носителки на ХИВ и 2 серопозитивни деца.

Тази година отново имаше видео, посветено на АнтиСПИН кампанията. Чрез него информацията, че правителства на различни държави, неправителствени организации и компании работят за премахването на пандемията, бе разпространена по цял свят. Те помагат за снабдяването на хората, живеещи в най-бедните части на света, с животоспасяващи ARV лекарства. Именно там, където новината, че превенцията на СПИН е възможна, все още не е достигнала, тази помощ е най-необходима. Според данните на Световната здравна организация, през последните 10 години повече от 6 милиона с ХИВ имат достъп до това лечение.

ARV лекарствата могат да предотвратят пренасянето на ХИВ от майки към техните бебета. И не само това. Те имат чудодейно въздействие и за 40 дни могат да върнат към живота човек на прага на смъртта.

Прогнозите са, че човечеството ще елиминира предаването на ХИВ от майка към дете през 2015. И това може да е началото на края на СПИН. Стоим на прага на тази победа. Аз, вие, те - всички хора с уязвима имунна система. Има много начини да помогнем, за да постигнем целта си. Един от тях е да дарите средства. Другият - да използвате предпазни такива. И да се изследвате.

Вярваме, че поколението, свободно от СПИН, е близо. Възможно е да се постигне, ако всички се борим. И не един ден в годината. А ден след ден.

30 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay