България на Николетките и Златките

Те всички се съблякоха, за да ги видят. И сякаш неусетно станаха важни за много от облечените

България на Николетките и Златките

"Имаш ли идеал за жена?", пита Милен Цветков 19-годишната Галя Димитрова от Стара Загора. "Да, порноактрисата Джена Джеймисън" отговаря младото момиче.

Ако името ви се струва познато или напротив, ще ви кажем, че Галя бе една от дванайсетте участнички в тазгодишния конкурс Мис Плеймет, който се проведе преди десетина дни. Позната е и от малкия екран, участва в клип на Азис, а по думите на самия певец е една от близките му приятелки. "Конкурс за красиви играчки", така популярният изпълнител определя съревнованието Мис Плеймет, а по всичко личи, че доста са момичетата днес, които искат да бъдат точно такива. Красиви играчки. Всяко момиче иска да "стани известно", смята победителката в същия конкурс за 2010 година, Светлана Василева*.

За тях най-краткият път към известността е голотата. Така е и за стотици други момичета, които стоят пред телевизионния екран и превключват от един на друг канал, за да видят знойните, често фалшиви тела, а и души. Разбирайте го в широк смисъл.

Те са навсякъде: във видео клипове, по билбордовете по улиците и върху кориците на списанията. Модел за подражание са силиконовите поп-фолк диви, манекенките със съмнително манекенство, хубавите момичета, облечени в хубави дрехи и придружени от "сериозни господа", както се пее в една особено актуална напоследък песен от народния жанр, поп-фолка. За да постигне мечтаната визия, мечтания житейски статут, младото момиче е готово да вземе пари от родителите си за нова кола и вместо в салон за автомобили, да се тунингова в клиника за пластични операции. После следва конкурсът Мис Силикон, снимки, корици и цупене на устни пред иначе "серизоните господа".

"Panem et circenses”** е бил основният принцип в Древен Рим. А в България добре показваме как чрез зрелища се изкарва хляб, не случайно сме страната на Златките и Николетите.

На въпроса какви искат да станат като пораснат момичетата, участнички в гореспоменатия конкурс отговарят: "Плеймейт". "Плеймейт",обаче далеч не означава другарче за игра, както се шегува Милен Цветков в същото интервю. Вече разбрахме, че Плеймейт е красива играчка. Разбрахме също така, че красива играчка не се става лесно. Вариантът пари назаем за силикон съществува, опция е и да се покажеш по телевизора и да изревеш, че на всяка цена трябва да станеш по-едрогърда, защото това е много определящо колко значиш и най-вече - колко струваш. Преди време една от съмнителните моделки дори беше ходила на лична среща с шеф на известна българска банка, за да иска кредит за нови гърди. И го получи.

Множеството риалита, които бълва родният ефир, дават истински летящ старт. Статистиката го доказва. Бигбрадърките, чиито имена трудно си припомнихме за разлика от голите им фотоси, Иванина, Зара и Лили получиха доста сериозни дивиденти от участието си във формата, същото важи и за някои от Сървайвърките (тях ще ги оставим безименни), като и те не пропуснаха да се покажат голи. Изводът? Сексът продава. Твърде евтино и пошло, за едни, а за други - важното е да има сделка. Открихме топлата вода!

Съществува обаче и обратният вариант. Мерилин Монро се появява на първата корица на първото мъжко списание
Playboy през далечната 1953 и затвърждава статута си на икона.

Тази година за същото издание се съблече и първата мюсюлманка. Германската актриса от турски произход Сила Шахин предизвика голямо обществено вълнение с разголената си фотосесия за майското издание на немския Playboy. "За мен тези снимки са акт на освобождение от културните ограничения от детството ми", заявява тя пред изданието.

"Опитвах се да угаждам на всички прекалено дълго. С тези снимки искам да покажа на младите туркини, че няма нищо лошо да живеят такива, каквито са, че не е долнопробно да показваш кожата си и че можеш да преследваш мечтите си, вместо да се кланяш на другите".

Заради дързостта си Шила си спечелва неодобрението на целия мюсюлмански свят, няколко смъртни заплахи, а семейството ѝ се отрича от нея, но тя придава на голотата друга сила и измерения. Събличането за корица се превръща в символ на независимостта и израстването на жената. Голотата е изначална и няма място за срам, това верую защитава 25-годишното момиче.

Голи на кориците видяхме редица световни знаменитости в един от най-съкровените за всяка жена моменти – износването на дете. От Деми Мур, Клаудия Шифър до Марая Кери - жената, носеща живот разкрива красотата на тялото, създадено за сътворение. Без табута.

Хората винаги са били обсебени от голотата и секса и ако не беше така едва ли щяхме да оцелеем през последните два милиона години. Голотата има едно лице и в същото време е многопластова – от трите минути слава до защитаването на житейска позиция. Срамна е, когато е самоцелна. Красива, когато носи естетиката в себе си. Но у нас толкова много неща се измерват в количество, а не в качество, че тази болна зависимост е настигнала и голотата, и уж еротичните фотоси, които отдавна знаем, че са чиста порнография. Проблемът не е в липсата на дрехи, а в липсата на акъл. И кривата българска реалност напълно го потвърждава.


 

* интервю с Мартин Карбовски

** лат. Хляб и зрелища - бел.авт

 

189 10
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 01.08.2011|11:10
Много силна статия, "конграчулейшънс"! Само да добавя, че плътската красота се амортизира и след 35 години, повечето от плътските икони ще са дропли или вехти чанти и ще са потънали в сълзите на забвението.
1
Не е посочен 22.07.2011|17:47
Поздравления за текста! Понеже сте го цитирали, искам само да вмъкна, че точно г-н Мартин Карбовски, който иначе хули всички "кухи" момичета, обича да проповядва, вика в студиото си "Николетки" и откровено им се подиграва, после се снима в клиповете им и ходи заедно с тях на гала вечери.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay