Домакински трикове: Как да почистим всяка повърхност

Има си хитринки, които ще ви помогнат да се справите лесно, без да увредите материала

Домакински трикове: Как да почистим всяка повърхност

В серия от материали, която нарекохме "Домакински трикове", ви подшушнахме как най-лесно, бързо и ефективно да почистите кухнята, банята, да премахнете упоритите петна от дрехите си. 

Като добавим и днешната статия, вече ще имате пълен наръчник за постигането на дом, блестящ от чистота. 

Този път ще се захванем с подовете, прозорците и различните мебели. В зависимост от материала, всяка повърхност си има особености, с които трябва да се съобразим при нейното почистване. Така то ще завърши успешно, без да сме повредили част от интериора.

Дървен паркет 
В кофа с топла вода разтворете няколко капки препарат за миене на съдове или универсален почистващ препарат. Задължително чистете с добре изцеден парцал! Не експериментирайте със спрейове и други продукти, предназначени за дървени мебели - те ще направят паркета хлъзгав.

Ламиниран паркет 
Разтворете чаша и половина оцет в една кофа вода. Бършете с добре изцеден парцал, за да не прониква вода между отделните елементи. Не използвайте препарати на сапунена или восъчна основа, тъй като ще причинят неприятен матов слой върху ламината. Абразивните частици пък могат да го надраскат. Пти наличието на мазни петна, можете да употребите разтвор от амоняк и вода. 

Подове от винил 
Разтворете около 3/4 чаена чаша амоняк в кофа с вода. Използвайте мек парцал. Не използвайте силни препарати, нито абразивни или пастообразни такива, защото те оставят нежелан слой върху фабричния блясък. Упоритите петна отстранявайте с гъба или мека найлонова четка, която сте потопили в гореописания разтвор.

Мрамор, варовик, гранит 
Тe се почистват лесно с топла вода, в която сте разтворили няколко капки препарат за миене на съдове.

Животински косми от килим или мокет
Сещали ли сте се да ги съберете със стъклочистачка?

Домакински трикове: Как да почистим всяка повърхност
Огледала и стъкла 
Най-добре използвайте само вода и кърпа от микрофибър. Ако огледалото/стъклото е наистина много мръсно, направете разтвор от оцет и топла вода в равни части, помагайте си със стъклочистачка. Внимавайте разтвора да не попада в ъглите на огледалото - може да се натрупа влага зад стъклото и да причини щети. Упоритите петна отстранявайте чрез вестник, напоен с оцет и вода.

Дървени шкафове 
За тях използвайте същия разтвор, който споменахме за почистване на дървен паркет: топла вода с няколко капки препарат за миене на съдове или универсален почистващ препарат. 

Ламинирани повърхности и шкафове 
Те се излъскват с по няколко капки универсален почистващ препарат или спрей, след това забърсвате със сух парцал. Важното е да не използвате абразивни материали. Ако някое петно не иска да излезе, нанесете върху него неразтворен препарат, оставете го да престои, накрая попийте с влажен парцал.

Плочки 
За емайлирани плочки използвайте изопропилов алкохол, разтворен в 3-4 литра вода. За теракота - няколко капки препарат за миене на съдове. Не чистете плочките с амоняк или оцет. С помощта на шпакла изчегъртайте неприятните наслоявания. 

Неръждаема стомана
Разтворете 4 супени лъжици сода за хляб в 1 литър вода. След като избършете, повторете със сух парцал, за да полирате. Ако разлеете върху неръждаемата стомана киселинна консистенция, например лимон или домат, трябва веднага да я почистите, в противен случай може да се получи обезцветяване.

Порцелан и емайлиран чугун 
Почиствайте с гъба или мек парцал, напоен с топла вода, към която сте добавили няколко капки препарат за миене. Абразивните кърпи и препарати ще направят драскотини, в които да се събира мръсотия. При наличието на по-упорити петна, използвайте собственоръчно приготвена паста от сода за хляб и вода.

Ако намирате тази статия за полезна и искате да научавате още женски хитринки от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

36 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 09.06.2014|09:12
Съветите са много добри и ще са ми от полза.
2
Не е посочен 06.06.2014|20:12
Много добри съвети, които могат да улеснят тези иначе неприятни задачи.
1
Не е посочен 06.06.2014|18:52
Полезни съвети .
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay