Изневярата е предателство, моногамията - химера

Безусловно или безуспешно моногамни?

Изневярата е предателство, моногамията - химера

Има точно толкова причини за раздяла, колкото двойки по света. За съжаление, една връзка приключва мигновено при предателство, или иначе казано – изневяра.


Но границите на този грях са широки и всеки приема по различен начин понятието.

 

Емоционално? Сексуално? Ако и двамата партньори са заявили ясно какво поведение е допустимо за тях, то най-вероятно дори една-единствена крачка "отвъд" ще бъде непростима.

 

Преди да се превърнат в силно технологизирани, взаимоотношенията между хората са били изпълнени с романтика. Запознанства, флирт, писма, цветя и срещи... Вместо съвременното трио скайп-дискотека-секс. СДС! Ето го нашето демократично и разкрепостено общество.

 

И изневерите са били по-лични. Някак рисковани, с тръпка. Пишеш писмо на красива госпожица, обмисляш, пренаписваш. После го пращаш с разтуптяно сърце и се оглеждаш, да не би някой да те хване на местопрестъплението. С трепет чакаш отговор, пазиш кореспонденцията на скришно място...и съответно вероятността да те спипат е огромна. А последствията – неизбежни.

 

Днес натискаш "Send”. После "Outbox”, а след това "Delete”. Красота.

 

Няма престъпление без доказателства.

 

Е, стават и гафове, но само при по-недоверчиви приятелки. Чували сте за тях – онези, които проверяват мъжките SMS-и, facebook, или пък гледат историята на браузъра.

 

Проблемът е, че анонимността, която осигуряват технологиите, отключва неподозирани инстинкти и в двата пола. Ако партньорът ви е самоуверен и удовлетворен от връзката си с вас, едва ли има защо изобщо да го следите. Нарушителите са по-скоро несигурни хора, които не са способни да осъзнаят докога поведението им е уместно. И кога трябва да спрат.

 

Децата нямат спирачки. Зрелият човек по презумпция е наясно със себе си. Следва желанията си и не прави неоправдани компромиси. Тоест не би поддържал една връзка, ако тя не е ценна за него. Същевременно, щом поддържа подобни стойностни отношения с някого, защо има нужда от чуждо внимание? Въпрос, стар като света.

 

Моногамията не е генетично заложена в съзнанието ни и постоянно влиза в полемика с инстинкта за търсене и сравняване. Вечният механизъм за естествен подбор – да търсим някой "по-по-най-", работи безотказно. Но нали сме го намерили вече...

 

Вчерашният Господин Перфектен обаче вече може да издиша. Да разочарова, потиска, натъжава. Да е излишен. Въпрос на интелигентност е как да го сменим.

 

Флирт зад гърба му? Не се хващайте на това хоро. По-добре прекратете мъченията. Лице в лице. Край. А после – ново начало.

 

Една на всеки двадесет жени е хващала мъжа си в "SMS изневяра", пращайки еротични послания или снимки на друга жена.

 

Страхът да ги "хванат на местопрестъплението" с друга жена, или тръпката отново да флиртуват с непозната например, привличат много от съпрузите.

 

Проучвания сочат, че изневярата се случва близо на 25% от връзките, за които иначе се смята, че са моногамни.


24 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 15.04.2011|14:57
Изневярата си е предателство от където и да го погледнеш. Не може да се каже, кой от двата пола изневерява повече, правят го и мъже и жени. На никой не му е приятно да бъде предаден от любимият човек, но никога не можеш да се застраховаш срещу това.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay