Какво знаем или не знаем за Аутизма

Какво знаем или не знаем за Аутизма

Какво знаем или не знаем за Аутизма

Аутизмът е едно от онези заболявания, които продължават да всяват смут в обществото най-вече заради незнанието или недостатъчното познаване на проблематиката. През изминалата година в България са диагностицирани повече деца с аутизъм, отколкото с диабет, синдром на Даун, рак и СПИН общо.

Аутистите не са психично болни, нито представляват опасност за околните. Те страдат от разстройство на развитието, което се изразява в трудности при социалните взаимоотношения и комуникацията.

Децата с аутизъм не разбират емоциите и не могат да ги изразяват, като че ли проявяват безразличие към света и случващото се около тях, демонстративно се затварят в себе си. Но тези неща могат да бъдат променени с времето, постоянството от страна на родители и възпитатели, със системното заучаване на действия в определени ситуации, на начин на изказ и поведение. Аутистите могат да се научат да се самообслужват, да гледат в очите, когато говорят, да прегръщат и да бъдат прегръщани.

За появата на заболяването няма точно определени генетични предпоставки или фактори, които да оказват влияние. Аутизмът не може да се диагностицира в пренаталното развитие за разлика от синдрома на Даун. Момчетата с аутизъм чувствително надвишават броя на момичетата със същата диагноза, за което отново няма точно определено обяснение.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay