Малолетни адвокати на дрогата

„Знам, че са вредни, но си ме кефят“ - Сиси, 14 г.

Малолетни адвокати на дрогата

Детските очи винаги са били големи. Учудени. Напоследък обаче виждаме все по-големи детски очи. Неестествено големи. Като на анимационни герои, нарисувани от амфетамините. Лицата и телцата отслабват. Заедно с учудването.

Децата все по-малко се интересуват от въпросите, които бяха важни за нас. А информацията по темите-табу просто я знаят. Не защото са я прочели в някоя книжка – малките отдавна не се занимават с такива "глупости”. Ако ще четат нещо, то ще е по форумите или във Facebook. Но този факт дори не е най-обезпокояващият. По-страшното е, че голяма част от това, което знаят за наркотиците, го знаят от личен опит. Или от опита на "един приятел”. 

Неестествено големите тийнейджърски очи блестят във всяка детска дискотека, често и по клубовете "+18” – когато охраната приеме подкуп под формата на пари или умолителна физиономия. Но и това не е най-обезпокояващото. Стряскащо голям процент от децата не са просто "петъчни наркомани". Нерядко се случва да "чертаят линии" дори върху чиновете или в училищните тоалетни. 

Някой ще каже, че и родителите са пробвали наркотици навремето. Факт е обаче, че долната граница на първия път пада, а видовете и количествата, с които е запознато едно дете, главоломно нарастват. Това личи дори от новия речник на малките. Само допреди няколко години най-модерни бяха изрази от типа на "Ти не си в ред!", "Да нямаш температура?", а вече са заменени с по-актуалните: "К'во друсаш, бе човек?", "Ти на к'во си?" и "Кàжи кой ти е дилъра – да си взема и аз!" 

В такава атмосфера – делнична и приятелска – реших да си поговоря с децата, за да разбера какво точно знаят за наркотиците. Оказа се, че е наистина много. Някои от тях с готовност и многословие се изправиха да защитят любимата дрога, други се съгласиха само да попълнят анкета. Сама по себе си, достатъчно плашеща. Пренебрежим процент от отговорилите не правят разлика между отделните видове наркотици и нямат собствено мнение по въпроса. Всички са наясно със смъртната опасност, но въпреки това, огромна част отговарят положително на въпроса "Бихте ли пробвали?" 

Очевидно проблемът не е в осведомеността, както твърдят много родители. На тях може и да им липсва информация по въпроса, но отрочетата им нямат такъв проблем. Дори са достатъчно "отворени", за да защитават пристрастията си:

Малолетни адвокати на дрогатаЖивко, 15 г. - адвокат на наркотиците "в умерени количества":
"Много ме дразнят няк'ви хора дето нищо не са пробвали, а много обичат да философстват за наркотиците и наркоманите. Според тях, само веднъж да пафнеш трева и вече си стигнал момента, в който продаваш телевизорите у вас. Или пък като шмръкнеш амфет веднъж-два пъти, 100% скоро ще си под моста, заобиколен от спринцовки. Т'ва са пълни глупости! 

Аз до к'вото съм се докопал, т'ва съм пробвал: амфети, бонбони, пико-мико... И нямам проблеми с тях. По едно време бях тръгнал и да продавам, ама се уплаших да не ми отрежат ушите като на шанаджиите. Сега си пуша предимно тревица и ми е екстра, ама ако ми предложат нещо по-твърдо, няма да го върна. А онея, философите, по-добре да си траят! Хората, които взимат всяк'ви боклуци, за да се забавляват, са навсякъде около тях, ама те нямат акъл да ги видят. И по-малки, и много по-големи от мен. Да не споменавам пък, че ако нямаше дрога, половината яки неща в музиката и изкуството нямаше да ги има."

Другарче на Пешо, което нарича себе си "Сънчо", решава да му противоречи: "Да бе, да! Нямаш проблеми с тях – и един приятел така викаше, а сега само се крие в тях и гледа през пердетата - дали не го дебнат куките и извънземните". Пешо е готов с отговора: всичко трябва да се взима умерено. Ами ако вече не разсъждаваш трезво? Как ще се ограничиш до "нормалната" доза? 

Алекс, 15 г. - адвокатка на марихуаната и халюциногенните гъби:
"Аз съм против синтетиките, те са боклуци и рядко са чисти. Но нямам нищо против тревата и гъбите, особено ако се употребяват сред природата. Тези хора си знаят защо чадят, не го правят по улиците и им се отразява много добре. Не са като тея, дето взимат тежки наркотици, защото без тях не могат да си слушат наркоманската музика и да им е достатъчно готино. Да си призная, още не съм пробвала гъби, но много искам. Че какво лошо има в халюцинациите? Все едно да кажеш, че сънищата са лоши. Психоактивните вещества са готини, защото те пращат в други светове. Виж, ако посегнеш към наркотиците, за да избягаш завинаги от реалността, тогава е кофти, защото няма да спреш, преди да умреш. Номерът е само да си правиш купона."

И Пешо, и Алекс ми развиха дълги, стройни, "научно обосновани" теории, според които марихуаната не само, че не е вредна, но е дори "много полезна" за здравето. По въпроса за затъпяването не казаха нищо. 

Сиси, 14 г. - адвокатка на амфетамините:
"Аз не се кефя на трева – просто не ме хваща, но от една година тупам (амфети) и ник'ва абстиненция нямам. Мога да взимам няколко дена в седмицата, мога и цял месец да не се сетя. Кака ми е така от години и си е много добре, даже ги ползва, когато има много да учи. Според мен не са силен наркотик, не се пристрастяваш към тях, можеш да спреш, когато си искаш и са супер за настроението. По-тежките наркотици обаче са гадни. 

Със Сиси поговорих по-обстойно за вредите и опасностите от "безобидните" според нея амфетамини. Оказа се, че малката е много навътре в нещата. Знае какви са точните разликите между "амфетите", метаамфетамините и куп други вещества, наясно е и с възможните поледствия. Прогнозите за бъдещето ѝ се струват далечни и безинтересни, по-скоро се впечатлява от перспективата да ѝ се развалят кожата и зъбките. И все пак: "Знам, че са вредни, но си ме кефят. Това си е моята зарибявка. Пък и се отслабва от тях!" 

Марио, 13 г. - адвокат на хероина:
За щастие, малкият Марио отрича да е пробвал някога хероин. Въпреки че има впечатляващ за възрастта си опит с други забранени субстанции. И съвсем не се страхува от "херцата": "Имам поне пет приятелчета, които са опитвали – единият даже се беше закачил, но не са умрели. Най-добрият ми приятел каза, че не го е изкефило. Тъпотия е т'ва, че ако веднъж пробваш, 'начи си пътник!" 

Когато четат такива неща, родителите се стряскат. И обикновено обвиняват държавата. Или други родители, които "нямат контрол над децата си" и заради тях се създават лоши компании. Истината е, че много малка част от вината пада върху държавата или върху неадекватната реакция, когато тийнейджърът вече е поискал да взима наркотици. Проблемът е много по-сложен и общ, обхваща цялостното отглеждане на младото поколение, а то трудно може да се насочва. Балансът между "забраненият плод е най-сладък" и "мама и тате всичко ми позволяват" е изключително сложен. Изисква голям вътрешен нюх на родителя и много късмет относно това с какво ще се сблъска детето по пътя на своя ранен живот. 

Веднъж реши ли, че наркотиците му харесват, младежът ще ги взима. Няма да му попречат нито "родителските тела", нито държавата. Изходът е да не поиска този билет към нереалния свят, да не вижда смисъл от него. Едно дете, което има самочувствие на значима личност; което е уверено, че приятелите го харесват и без да плаща всяка цена за позитивното отношение; което има цели и вярва, че може да ги постигне; което се интересува от другите и знае как да взаимодейства с тях ефективно - такова дете едва ли ще прибегне до наркотиците, за да "си оправя живота". Напротив, то ще бъде достатъчно загрижено за настоящето и бъдещето на този живот и няма доброволно да ги съсипва. 

За съжаление, много по-лесно е да се опише, отколкото да се възпита такова дете. И все пак, пожелавам на родителите по-осъзнати и самоуверени мачугани. А дори и да се поддадат за момент - да имат достатъчно желание, надежда и сила, за да се опомнят навреме и да превърнат реалния живот в щастието, което търсят.  

330 31
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



93
Не е посочен 26.06.2013|09:58
Точно! ужасно е направо това.. . настръхнахнаправо като го четох!
92
Не е посочен 12.09.2012|14:55
http://iq.tochica.com/r/2099/ --- Изчислете Вашето IQ с най - добрия тест в България :):)):))
91
Не е посочен 08.03.2012|10:56
Като са опрели дъното и дори не го осъзнават откъде мислиш, че я намерят тази сила?!Такава незаинтерсованост и непукизъм строи от тоя коментар, че не е истина.Като искаш тийнейджърите да се оправят сами, защо направо не ни пуснете ей така на произвола...Я се стегни жено и не пиши глупости!
90
Не е посочен 08.03.2012|10:50
Малки изродчета?!Бой?!Пробвай така да си решиш проблема с тийнеджър да се убедиш какъв "ползотворен" ефект ще има това върху него че и върху теб накрая.
89
Не е посочен 02.03.2012|10:50
Вижте какво, драги мои. Време е да поемете собствената си отговорност като родители. Вместо да четете в интернет и да киснете на компютриете, идете при децата си и ги възпитайте както трябва. Колко от тези, които се възмущават в коментарите, довечера ще пуснат непълнолетните си деца в гнусни бардаци пълни с наркомани, пияни побойници, курви и полуголи момичета, прелъстително поклащащи бедра на текстове като "Кой ще гали котето любовно?"? Не може само да плякате колко са гнусни наркотиците. Стига сте живели в лъжи и заблуди - децата ви ще пробват дрога. Научете ги, че дори и да си начешат крастата и да задоволят любопитството си, трябва да бъдат трезви и да мислят. И аз съм пушила трева в гимназията. Но после спрях - не защото се затъпява или защото се "закачаш" и минаваш на по-тежко. Това са глупости и лъжи. Спрях, защото акъла в глава ми стига да разбера, че дори да не е толкова вредно и страшно, колкото казват всички, все пак си е дрога и е глупаво да не се забавлявам без нея. Тъй че си седнете на дупетата, извикайте си децата, покажете им тая статия и поговорете с тях. Стигнете до тях. Бъдете техни приятели. Покажете им, че вие не сте "диктатор", а 'справедлив водач'. Не карайте децата ви да се страхуват от вас - накарайте ги да ви уважават. И тогава вече им дайте своят съвет, своята гледна точка, обяснете им защо е тъпо да ходят по баровете и да се друсат. Излезте от матрицата ;)
88
Не е посочен 02.03.2012|10:41
Че са малки - малки са. Но голяма част от хората действително не осъзнават, че тревата не е толкова вредна, колко се набива на всички. Лошото е, че всички говорят на изуст. В момента живеем в такъв свят, че е напълно нормално да посегнат веднъж-дваж, да видят какво е. Аз трева като по-малка съм пушила. По-тежко не съм пипвала. След това спрях - не защото затъпях или защото се пристрастих, това са глупости и лъжи. Спрях я, защото се почувствах вече твърде голяма за подобен вид забавления, а и някак не чувствам, че имам нужда от подобни субстанции, за да се забавлявам. И искам да ви кажа, че голяма част от тийнейджърите са така. От всичките ми приятели от гимназията, които са пушели с мен, останаха 1-2, които още кадят. На никой не му се е провалил живота от 2-3 джойнта, успокойте се. Гадно е когато на 13-14 друсат, за да са "като големите" и дори не знаят защо го правят. Не могат да се пазят, да се контролират, а и взимат синтетични гадости, които кой ги знае с какво са омесени. Но затова е виновно обществото. Вие, родители, които сте толкова загрижени за децата си, можете ли да ми обясните защо като са на по 15 ги пускате по дискотеките? Защо не седнете да им налеете малко акъл, че чалгата и хауса не възпитават нищо стойностно у тях, че тези хора, които всеки петък и събота са пияни и друсани по баровете НЕ СА ГОТИНИ. Не, вие много се тревожите, много сте потресени, но довечера ще пуснете децата си в бардаците, пълни с наркотици, курви, побойници и полуголи момичета, прелъстително поклащащи бедра на текстовете "Кой ще гали котето любовно." Поемете вече и своята отговорност. Приемете, че не си възпитавате децата както трябва. Лек ден.
87
Не е посочен 14.02.2012|20:48
А, забравих - защо да си трая и да не критикувам, ако не съм пробвала? Айде някоя от светите водици ненапити, дето са консумирали "по един-два пъти" и то само "леки неща" да ми отговори, ако може. Не знам каква ви е логиката, но аз лично нямам намерение да си скапвам и здравето, и да си харча парите за простотия, чиято единствена цел е да ми... хм... вдигне престижа пред недорасли физически и/или психически идиоти и да пълни нечий джоб? П.П. Преди да ме подхванете с "айде не се прави, не може да не си пробвала" - ами да, може. Отвращава ме. В този ред на мисли, и цигари не пуша.
86
Не е посочен 14.02.2012|20:43
Като човек, относително скоро бил на годините на въпросните "разбирачи" от статията (на 19 съм) - хора, такива мизерии съм виждала в училищни тоалетни, а в редки случаи, когато покрай компания съм ходила на чалготека (и съответно в тоалетната й) няма да ви разправям. Хич не си мислете, че го правят поради някакви проблеми - да, сигурно има и такива, но са примерно едно-две от двайсет... Останалите консумират от ЧИСТА ГЪЗАРИЯ! Ей така, да го/я видят какъв/а е пичага/пичка, голям кеф. Подкрепям това да са информирани, не, да СМЕ информирани, но ако може да не е от личен опит. Айде не, мерси...
85
Не е посочен 12.02.2012|21:32
Само да не забравяме, че това са деца. А за децата се грижат родителите и държавата, която е длъжна да намали продаването на дрога зад всеки ъгъл и по всяко време. А като се правят деца трябва и грижа за тях. Те няма как да израснат мъдри и съвестни от само себе си. Не може едно дете да вижда как майка му и баща му се карат постоянно за пари, как пияният баща пребива майката и хиляди други изродии, и да не иска да смени реалността си. Разбира се уловката там е друга. Нека не забравяме, че малките чудовища ги създават големите чудовища. Техният провал е и наш провал.
84
Не е посочен 12.02.2012|21:21
Основна вина за горенаписаното има семейството, като социална единица, от една страна и от друга-позицията на държавата. Каналите за дрога, които изливат тонове наркотици, не се разбиват въпреки, че е достатъчно ясно кой и как. По улиците се продава дрога на всеки ъгъл и по всяко време. Това безумно разпространение трябва да се намали, но това няма как да го направим ние. Има институции и звена, които са длъжни да го направят. Другият основен проблем е семейството. Не можеш да правиш деца и после да очакваш да си пораснат мъдри и защитени от само себе си. И няма как едно дете да вижда ежедневно караници за пари, пияни родители, които се бият и псуват, и всякакви други зверства, и да не опита да промени реалността си. Разбира се капанът вече е друг. Когато говорим за 13, 14 годишни деца, говорим за малолетни, за които имаме грижа ние и не трябва да се очаква те да се самоизграждат като личности. И не ми говорете, че проблемът е в младото поколение. Проблемът е че толкова сме се извратили ние, че не можем да видим, че децата ни страдат. И нека не забравяме, че малките чудовища, ги създават големи чудовища.
83
Не е посочен 19.01.2012|18:28
подкрепям идеята,че ако не си пробвал,независимо мара,амфи или нещо друго,по-добре да не вземаш отношение по такива въпроси...не съм против,стига употребата да е в рамките на нормалното.аз имам граница и смятам,че стига човек да иска,не би я преминал.и не подценявайте днешната младеж...нещата,както в шовечето случаи,не са такива,каквито изглеждат.Респект за статията
82
Не е посочен 19.01.2012|17:43
Положението било много по-лошо отколкото си го представях.
81
Не е посочен 17.01.2012|16:25
Това е най-малкото, които можеш да кажеш за тези не знам и аз как да ги нарека. На техните години ние правехме или любов или учехме.
80
Не е посочен 17.01.2012|16:24
Много силна и въздействаща статия. Жалко за тия тъпи хлапета, които сигурно и една книга не са прочели, ама нали пък купона си правят....
79
Не е посочен 17.01.2012|16:21
каква мислиш че е щом са ги оставил ида стигнат до тук
78
Не е посочен 17.01.2012|16:20
Деградирала младеж
77
Не е посочен 17.01.2012|11:25
Браво на авторката Деси Николова са силната статия !
76
Не е посочен 17.01.2012|11:24
Веднъж гледах как едни хора пушиха халюциногенните гъби. Веднага им подейства и те се държаха адски неадекватно, като животни бяха. Това е по-силмоот марихуана.
75
Не е посочен 17.01.2012|11:21
Божичко, тези са деца. Каква е позицията на техните родители потози въпрос...
74
Не е посочен 17.01.2012|11:20
към дъното в тръгнал
73
Не е посочен 17.01.2012|11:19
"Аз до к'вото съм се докопал, т'ва съм пробвал: амфети, бонбони, пико-мико... И нямам проблеми с тях. По едно време бях тръгнал и да продавам, ама се уплаших да не ми отрежат ушите като на шанаджиите. Сега си пуша предимно тревица и ми е екстра, ама ако ми предложат нещо по-твърдо, няма да го върна." Този според мен е готов наркоман, тук не става дума да си пробвал само веднъж трева, той си го казва, че ако му предложат, няма да върне.
72 Не е посочен
Този коментар е маркиран като неуместен.
71 Не е посочен
Този коментар е маркиран като неуместен.
70 Не е посочен
Този коментар е маркиран като неуместен.
69
Не е посочен 15.01.2012|10:33
За съжаление едва ли може да се направи нещо по въпроса. Обикновено наркотици взимат или тези, които се комплексират и не виждат начин да се реализират в живота, или напълно задоволените - най-често деца на заможни родители, които искат да покажат, че са НАД другите задръстеняци. Но - винаги съм казвал: Животът е най-добрият учител. Неговите уроци са сурови, жестоки, прошка няма за тези, които са се провалили. Грешките се плащат скъпо, рано или късно. Децата почти винаги се настройват на вълната на отрицанието, те се опитват да създадат свои ценности, които отричат ценностите на родителите и по-възрастните от тях. Вината е в повечето случаи наша, защото се опитваме да им ги наложим насила, чрез заплахи и принуждение, а начинът е да им се разясни точно и приятелски вредите от тези неща и да ги оставим те разумно да направят своя избор. НЕ можем насила НИКОГО да принудим. Това е нож с две остриета и може да бъде насочен към самите нас. Силата, принуждението не решават въпроса. Разумни доводи, приятелско отношение без да изтъкваме колко сме "знаещи", търпение и най-вече достатъчно ВРЕМЕ да контактуваме с децата си. Защото те са нашето бъдеще, а ние сме инструментите, с които градим това бъдеще.
68
Не е посочен 12.01.2012|18:35
Аз на 13 години играех на стражари и апаши те хероин ... на къде е тръгнал света
67
Не е посочен 12.01.2012|18:34
малки изродчета са това ... никакви деца не са ... хероин ли ....бой
66
Не е посочен 12.01.2012|17:38
13 годишни кокъв хероин бе братче аз на тази възраст си играех с кукли и какво ли още не
65
Не е посочен 12.01.2012|17:37
просто нямам думи ... като ги гледам по дискотеките такива малки пияни и дрогирани как се натискат с разни ..... направо ми се повръща
64
Не е посочен 12.01.2012|16:39
99% Е ВИНОВНА ДЪРЖАВАТА...ПРИТИСКАТ НАЦИЯТА ДО РЪБА НА ИЗНЕМОГВАНЕТО...ЕДНА ЩАСТЛИВО ЖИВЕЕЩА НАЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ДО ТАКОВА ДЪНО... А КАЖЕТЕ МИ КАКВО ПРАВИ ДЪРЖАВАТА В ПОСЛЕДНИТЕ 20 + ГОДИНИ ЗА СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД? КРАДЕ ГО ДО ИЗНЕМОГВАНЕ...НАРОДА ВЕЧЕ НЯМА НАДЕЖДА ОТ НИКЪДЕ... БИЛ Е ОГРАБВАН И ЛЪГАН И МАЛТРЕТИРАН ОТ "УПРАВЛЯВАЩИТЕ" И ЖИВЕЕ В ХАОС...МОЛЯ СТАТИЯТА ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА В ДЕТАЙЛИ А НЕ САМО ПОВЪРХНОСТНИЯ ПРОБЛЕМ...МНОЗИНСТВОТО ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА АНАЛИЗИРА А САМО СЕ СЪГЛАСЯВА ИЛИ ОТРИЧА ЧЕТЕЙКИ ТАКИВА СТАТИИ.
63
Не е посочен 12.01.2012|16:15
Статията е супер ... но къде са родителите на тези деца ми кажете .... къде на почивка с любовника или на бар
62
Не е посочен 12.01.2012|16:13
„Знам, че са вредни, но си ме кефят“ - Сиси, 14 г. - ТОВО НОРМАЛНО ЛИ Е МИ КАЖЕТЕЕЕЕЕЕ
61
Не е посочен 12.01.2012|15:45
супер статия, всички да я прочетат
60
Не е посочен 12.01.2012|15:32
Редакцията, статията е супер, но трябва да има продължение. Намеррете пак децата и разкажете как живеят - успех , семейство, гаджета, школо..
59
Не е посочен 12.01.2012|15:31
Оки, а защо не питахте защо го правят? Така де, криво ли им е, сладко ли им е?
58
Не е посочен 12.01.2012|15:28
Боже, а родителите на тези деца не виждат ли, е нещо се случва, не помагат ли им?
57
Не е посочен 12.01.2012|15:27
Гадно, статията ме потресе!
56
Не е посочен 12.01.2012|15:27
мноого въздействаща статия и много вярна... "ПИКО МИКО" дрисльо вчерашен какво ли разбира от пико, друсат се по кенефите на дискотеките, превърнаха детството си в кофа за боклук.. Виновни са простите ви родители, а не държавата!
55
Не е посочен 12.01.2012|15:27
мноого въздействаща статия и много вярна... "ПИКО МИКО" дрисльо вчерашен какво ли разбира от пико, друсат се по кенефите на дискотеките, превърнаха детството си в кофа за боклук.. Виновни са простите ви родители, а не държавата!
54
Не е посочен 12.01.2012|15:09
и снимката е фрапираща - въздействаща. гадно е, мой братовчед си отиде от такив аработи, както и един приятел
53
Не е посочен 12.01.2012|14:59
какви спецове - само смучат пари
52
Не е посочен 12.01.2012|14:50
Макар че като ги знам какви са спецовете, май няма да е от полза за хлапетата.
51
Не е посочен 12.01.2012|14:49
Добре, знам, че пазят тайна, но от редакция не са ли се замислили да насочат тези деца към специалисти?
50
Не е посочен 12.01.2012|14:41
Най-вероятно за да пресъздаде слабостта, която настъпва в телата на децата, когато приемат наркотици
49
Не е посочен 12.01.2012|14:35
Хахах, нали. Супер реалистично е!
48
Не е посочен 12.01.2012|14:28
хм, иво е прав. за съжаление.
47
Не е посочен 12.01.2012|14:27
ауу и тази гадна спринцовка наполовина пълна с кръв - колко реалистично
46
Не е посочен 12.01.2012|14:25
Едно време се е чакало за портокали на опашка. Сега ги има целогодишно и навсякъде, точно както наркотиците!
45
Не е посочен 12.01.2012|14:21
Едно време нямаше от къде да си ги набавиш тези неща...
44
Не е посочен 12.01.2012|14:12
Празните погледи вече са навсякъде около нас...
43
Не е посочен 12.01.2012|14:04
Тези деца са горди от себе си и това е най-лошото
42
Не е посочен 12.01.2012|13:44
да, ама големите риби трябва да хванат,. и тях ги знаят, ама ще загубят пари
41
Не е посочен 12.01.2012|13:36
Абе да ги изхващат тези дилари - много добре ги знаят кои са- не само да ни заливат пазара с всякакви помии и децата ни да стават наркоманчета....
40
Не е посочен 12.01.2012|13:20
ооол, я не им съчувствайте на тези наркомани - да намерят сили и да се оправят
39
Не е посочен 12.01.2012|13:15
Статията е много подходяща- на днешно време това е масов проблем при подрастващите и искрено се надявам да се обръща много по- голямо внимание на тези неща и да се изкорени по някакъв начин- не ми се иска след време и моите деца да взимат опиати.
38
Не е посочен 12.01.2012|13:12
Не разбирам само защо има снимка на Ейми Уайнхаус? Да тя беше зависима, но от алкохола главно, не от дрогата...пушеше основно трева, така че? не че това е оправдание или не е зависимост, но съм пристрастна
37
Не е посочен 12.01.2012|12:53
36
Не е посочен 12.01.2012|12:29
а рдителите им са големи и глупави
35
Не е посочен 12.01.2012|12:29
точно на това разчитат дилърите - на това, че са малки и глупави
34
Не е посочен 12.01.2012|12:28
като станат пълнолетни друго ще говорят, но вече ще е късно
33
Не е посочен 12.01.2012|12:05
хвани едното -удари другото- то вече трябва под ключ да ги държим тея деца:(
32
Не е посочен 12.01.2012|11:58
Става по-лошо,защото им липсва въобрание..те просто не зная как да се забавляват, а и когато готиното момче продава ...нямаш право да си смотаната,която не купува
31
Не е посочен 12.01.2012|11:53
то има информация навсякъде и те ги знаят по- добре от нас...аз съм потресена как вече всички подрастващи взимат какво ли не, че и после се хвалят и все едно са много велики....а не си виждат насраните гащи.....и работата става все все по- лоша:(
30
Не е посочен 12.01.2012|11:19
Толкова млади,а тооооолкова в час....ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ...Просто съм потресена...тия деца нямат акъл
29
Не е посочен 12.01.2012|11:11
Много се изнервям като чета статията- това е недопустимо....трябва да се направи нещо по- въпроса.
28
Не е посочен 12.01.2012|11:05
няма по-тъжна гледка
27
Не е посочен 12.01.2012|11:04
Потресена съм....без коментар :(
26
Не е посочен 12.01.2012|11:04
и аз съм пробвала,но бях значително по-голяма,а тези деца още се развиват
25
Не е посочен 12.01.2012|11:03
като чета колко са малки,а колко навътре в нещата-тръпки ме побиват
24
Не е посочен 12.01.2012|10:58
трябва да обръщаме повече внимание на децата си,много вероятно е да попаднат в такава среда и да започнат да взимат наркотици за да не бъдат отхвърлени
23
Не е посочен 12.01.2012|10:50
споредмен всички сме отговорни за това децата да стават зависими и то толкова рано.родителите нямат време да се занимят с децата си,учителите не обръщат внимание,съседите и приятелите си мълчат за да не операт на края пешкира....
22
Не е посочен 12.01.2012|10:36
Много си права, българинът има един такъв гаден навик да се прави на такъв какъвто не е! И мен ме е страх за бъдещето, което очаква децата ни, но понякога има неща, които и да искаме няма как да контролираме!
21
Не е посочен 12.01.2012|10:33
Живко май е бургазлия - шанаджия :Д
20
Не е посочен 12.01.2012|10:27
Абе, хора, сигурна съм, че тука половината от вас са пробвали по нещо и се правят на света вода! Вярно е, че самия факт, че децата са на такава малка възраст е потресаващ... но се замислете, че има много фактори, които са повлияли на тези деца да прибегнат до наркотиците. Не е само демокрацията, свободията и т.н., понякога и недостатъчното внимание от страна на родителя е от значение или пък обратното!
19
Не е посочен 12.01.2012|10:20
халюциногенни гъби - как да си адвокат на подобна гадост?
18
Не е посочен 12.01.2012|10:19
Ех, как си призна ти как си пробвала някои леки неща;)
17
Не е посочен 12.01.2012|10:16
Абе, то и аз съм пробвала разни леки неща, но отказвам да повярвам, че толкова малки деца го правят! Тъжно е!
16
Не е посочен 12.01.2012|10:11
Това 13 годишното още не знае как да си избърше носа, ама иначе е много компетентно! Къде са майка му баща му?!
15
Не е посочен 12.01.2012|10:08
всичко това, което се случва с нашата днешна младеж е продукт на демокрацията и прекалената слободия в която растат децата ни...правата на децата-ето до къде ни докараха
14
Не е посочен 12.01.2012|10:05
веднъж станах свидетел как гаджето на моя приятелка получи халюцинации след употреба на марихуана. Напи се, напуши се и побягна навън, приятелката ми също беше напушена и неадекватна и аз тръгнах след него, настигнах го застанал на ръба на една пропаст, целия трепереше и повтаряше, че извънземните, човечетата с антенките идват да го вземат, каза, че го е страх и предпочита да умре и тръгна да скача в пропастта. Много се изплаших тогава. С доста усилия успях да го върна в заведението предадох и го и и казах да се оправя с него, след което си тръгнах. Но това, което видях тогава в очите му, страха нереалния страх-беше потресаващо...
13
Не е посочен 12.01.2012|10:03
Поколението, което расте сега е покварено от модата налагана от техните идоли. Ако не се друсаш си смотан или както казва Живко "философ"!
12
Не е посочен 12.01.2012|09:59
аз също имах респект от родителите си, но от друга страна страхът от неизвестното ме възпираше да се докосна до света на дрогата. Не веднъж са ми предлагали трева, марихуана, аз дори не правя разлика между видовете дрога, но винаги отказвах.Веднъж дори ме отхвърлиха от една компания защото не съм била от тяхните, започнаха да си прехвърлят една цигара и когато веригата стигна до мен аз отказах и те ме отхвърлиха.И въпреки това не съжалявам, смятам, че не съм изпуснала кой знае какво
11
Не е посочен 12.01.2012|09:55
Според мен не е до респекта към родителя. По-скоро до това, как родителя се отнася с детето. С караници и бой ще се всее респект, да, но ще се подклажда и нуждата от бунт към същия този човек. Не съм родител (рано ми е още), но мисля, че не всичко е до респекта, а и до разбирането. Не мога да съдя другите, не съм отглеждал дете и не знам какво е, но реших, че трябва да изразя мнението си.
10
Не е посочен 12.01.2012|09:54
аз никога няма да забравя, когато бях на 14г и веднъж пихме кафе с баща ми, той ми предложи цигара, но аз му отказах, защото все още не пушех, тогава ме попита употребявала ли съм наркотици-и аз му отговорих, че не, тогава той ми каза, че каквато и да стана ще ми прости , но стана ли наркоманка да забравя, че имам баща, от тогава минаха повече от 12 години, но аз помня думите му и никога не съм опитвала дрога-няма и да опитам. Тези думи предизвикаха в мен респекта за който говорите и резултата беше много по-голям отколкото да заплашим бием или тормозим детето си по този болезнен въпрос.
9
Не е посочен 12.01.2012|09:53
Мога само да се надявам, че ще се усетят навреме (макар и да се съмнявам). Ако това е бъдещето на България, ни чака доста мрачно време. Не мога да си представя, че подобни хлапета след време ще имат работа и ще изхранват семейства. Какво говоря, аз НЕ ИСКАМ да си го представя, защото децата им най-вероятно ще са същите, ако не и по-лоши. Тъжно е, наистина. Както казах, мога само да се надявам.
8
Не е посочен 12.01.2012|09:49
не мога да повярвам, че това е бъдещето на България.... изпадам в ужас като си помисля, че това утре ще се случи и на моите деца...незнам, според мен е нужно да се създаде някакъв респект към родителя, който да възпре детето да тръгне по пътя на наркоманията
7
Не е посочен 11.01.2012|21:36
Най-страшното е в цялата работа, че колкото и да са "леки" наркотиците, веднъж опиташ ли, очите ти се отварят за абсолютно нови усещания и преживявания. Не че като опиташ един път и ще се закачиш - това звучи наивно, проблемът е че след като сетивата изпитат новата тръпка те започват да търсят нова, по-силна от предишната. Просто така работи човешкия мозък. Затова хора пушили трева посягат към по-силни наркотици в повечето случаи, просто в един момент тревата спира да им е достатъчна и търсят по-силна стимулация. Може би точно тези неща трябва да обясняваме на децата си, с надеждата че ще ни разберат.
6
Не е посочен 11.01.2012|20:55
не мога да разбера как може да се възмущавате като странични наблюдатели! обществото е направило децата такива, а всички ние сме част от това общество!
5
Не е посочен 11.01.2012|19:39
Не мога да повярвам, че това наистина са думи на малолетни момичета. Какъв ужас. съсипали са си живота, а са толкова млади.
4
Не е посочен 11.01.2012|19:39
Направо се изплаших от думите им за крехките им години...... Това ли е бъдещето на България? .....
3
Не е посочен 11.01.2012|18:13
брррр и таз гадна спринцовка
2
Не е посочен 11.01.2012|18:09
не ги е срам - родителите им се блъскат да ги хранят , а те с изкараното какво правят . ужас,. напаст божия
1
Не е посочен 11.01.2012|18:08
идиоти
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay